В десетката: Вампирясала „Демокрация“, нов късмет

Вестникът не си признава, че е орган на Кабаивановото седесе, а скромно се нарича „Национален седмичник за политика, общество и култура“. Снимка: Константин Павлов

Днес жертвах 80 стотинки от личния си бюджет за наново пръкналата се „Демокрация“.

Вестникът изглежда по-луксозен от спартанския си предшественик, който умря преди около 10 години – цветен печат, разнообразни рубрики.

От първа страница е ясно, че това е изданието на хората, които са хванали „марката СДС“ за шлифера, но пък са удивително скромни, за да си го признаят.

Вместо да декларира органност към Кабаивановото седесе,  той скромно се нарича „Национален седмичник за политика, общество и култура“. Защо бе, джанъм, нали имате „марката“?

Следи цифричките в картинката, следва анализ

1. Най–важното място, под главата и над сгъвката е отделено за политическа карикатура на Валери Александров, в която без думи се изразява отношението към наскоро преминалия референдум за АЕЦ „Белене“.

Червени прасета (избиратели, политици?) сглобяват месомелачка „Референдум“, в която очевидно сами смятат да паднат. Малко загадъчно отдясно стои надпис на английски  „Проект за нова политика“, който подсказва, че месомелачката се прави по чужди планове отвън, според хора, чийто роден език е английският?

Или просто карикатурата с автор Валери Александров е рециклирана от друга подобна и авторът в бързането е забравил да смени и втория надпис.

2. Седесарското лъвче, наскоро заменено от синия лъв, направен от хартиена лента, явно вече е минало през мелачката, защото и двете му ръчички вече ги няма като на Венера Милоска, но пък се усмихва щастливо.

Смели прогнози в кръгчета и елипси. Снимка: Константин Павлов

3. Нали нямате съмнения, кой ще бъде показан от тоз прогресивен вестник като най–големия враг на „марката“? Не нефелният Станишев, а „подпирачът“ от Драгалевци, разбира се.

4. За да няма съмнение кой къде се позиционира, вдясно има каре с „прогнози“ кой как ще се класира в парламента и Иван Костов е ситуиран на червено–жълт фон, с питанка, която като чук се забива в главата му. На синьолилав фон са ситуирани „десните“ Кабаиванов, Борисов и Ярешки. Из анализа вътре  – „Просто и ясно – на Костов може да се разчита в тежки за БСП моменти. Така е било, така ще бъде занапред“.

5. В интервюто с Емил Кошлуков също не е подминат Иван Костов, споменава се поне 7 пъти, познайте как.

Вътре има още няколко материала,  в които се споменава Иван Костов

Емил Кабаиванов (на парламентарната страница): „Инициативният комитет на ДСБ помогна БСП да избегне по–голям провал. Анализът показва, че тези хора – около 20 000, които също с много усилия инициативният комитет на Костов успя да убеди да гласуват против, вдигнаха точно с толкова активността, че референдумът да стане валиден“

Васил Михайлов (познат и като Нубиеца): „Духът напусна тялото на СДС в момента, в който той стана партия, перифразирам не кой да е, а Иван Йорданов Костов. Много политици напуснаха СДС и си направиха свои политически проекти. Това е политическа неграмотност“

и посочва вярната според него посока

„С всичките резерви, които можем да имаме към ГЕРБ, коалицията ГЕРБ и СДС е вярното политическо решение за европейска България“ Ми тъй де, да си дойдем на думата.

Става още по–весело с материалите, в които името на Иван Костов не присъства.

В материал, наречен „Истината за 4–ти февруари 1997 г.“ авторът Божидар Тодоров, обилно цитирайки президента Стоянов, посочва като главни действащи лица Петър Стоянов, Николай Добрев и Георги Първанов (има и снимка), без въобще да споменава Иван Костов, влизайки по този начин в дълбок задочен спор с Емил Кошлуков, който няколко страници встрани поставя именно Иван Костов в ролята на човека, овладял и опорочил събитията от зимата на 1997г.

И накрая, за да не се чудим този вестник дали е на държавотворни или на антидържавни позиции, има няколко материала, които ни ориентират:

В „Капитализъм за всички?“ се препечатва антикапиталистическа критика към неолиберализма от полския „Седмичник Солидарност“

„В богатите държави вкостенелият неолиберализъм задълбочава своите вътрешни противоречия“

Уау!

„Кметът (на Банско) Георги Икономов предлага да се облекчат режимите на около 65% от територията на Пирин“, понеже „увлечени в проекти и финанси“ забравяме обществените и природните закони.

Тоест, дайте да строим втората кабинка на Банско.

Опасностите, дебнещи в Интернет, също не са забравени.

Интервю с Явор Колев: „Мамят децата в интернет със SMS за игри“ „Милион и половина всеки ден стават жертва на кибербандити“.

Това без коментар

Виждам тежка дилема в създателите на вестника – хем гледат да гепят от славното СДС минало, тоест да се идентифицират със старото хубаво СДС и затова слагат лъвчето, марката „Демокрация“, марката „СДС“,  хем лъвчето не е същото, защото е без ръце, „Демокрация“–та не е същата, защото е едва брой 2 и година първа (!), хем фамозната марка „СДС“ отсъства въобще в карето на вестника, който се издава от фондация „Демокрация днес“, замислена като двойник на фондация „Демокрация“.

Хем сърби, хем боли.

Иначе обсесията на вампирясалата „Демокрация“ с Иван Костов напомня единствено на обсесията на македонските медии с България и „бугаризацията“.

От блога Бели байтове за черни дни

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.