Плевнелиев в Париж или защо с такъв президент няма да прокопсаме

Росен Плевнелиев с Франсоа Оланд. Снимка: АФП/БТА

Чета интервюто на президента Плевнелиев пред френското списание „Nouvel observateur“ и се питам дали това е същият този човек, чийто перчем премиерът Борисов тъй старателно и гальовно зализваше с наплюнчен пръст след паметната победа на едни скалъпени и направо бутафорни избори?

Дали това е същият онзи човек, предпочел да пътува из чужбина и да подарява гигантски декоративни яйца на папата вместо да се прибере тутакси в току-що пострадалата си от земетресение страна?

Дали е същият човек, в чиято новогодишна реч се промъкнаха кадри от щата Колорадо? И ще ми позволите да ви задам също така този реторичен въпрос: ако премиерът е Джепето, то кой тогава е Плевнелиев?!

Плевнелиев не се е променил нито грам. От думите му лъха същата тази непохватна и неподплатена с никакви реални качества напереност, каквато се забелязва и в целия държавен апарат.

Но Плевнелиев не е професионален политик с политическо образование от западен тип и политическа кариера зад гърба си, така че не би трябвало да го приемаме чак толкова на сериозно. Обаче…

Обаче колкото и да си затваряме очите пред обичайните надувки, пози и импровизирани изявления, в един момент трябва да си кажем простите истини в очите, за да не си помисли някой, че сме цял народ балами и идиоти.

Плевнелиев: „Не бива да се преувеличава ромският проблем… 80% от ромите пребивават легално във Франция… Проблемът ще се разреши чрез интеграция на ромите…“

Той, президентът на държава, която вече векове не съумява да интегрира ромското малцинство, се осмелява да обяснява, че нямало ромски проблем?! За каква интеграция въобще бълнува?

Плевнелиев: „Става въпрос за общоевропейска интеграция на ромите чрез структурни фондове… Европейските ни партньори са силно впечатлени от нашата стратегия… Предлагаме на ромите професионално обучение, за да създадем пред тях нова икономическа перспектива…“

Ха така! Той, президентът на най-корумпираната страна, превърнала се в черна дупка за еврофондовете, се осмелява да обяснява как разчита на нови фондове по програми за трудова интеграция на ромите!

Ама докога ще лъжете Европа, за да й крадете парите бе, Плевнелиев?! Докога ще й хвърляте прах под формата на роми в очите? Та нали и на пеленачетата им е ясна схемата с фалшивото професионално обучение и също толкова фалшивото назначаване на фиктивна работа!

И последната точка, накарала ме да се преклоня пред безочието на българската политика.

Плевнелиев относно френската намеса в Мали: „Франция може и да не разполага с перфектна организация, но все пак реагира смело…“

Той, избраният с пренасяне на чували бюлетини и при 100% сбъркани протоколи в столицата, той, президентът на държавата, построила в период от десет месеца една-единствена къщичка за пострадалите от земетресението в Перник граждани, има наглостта да отправя критики към организационните способности на Франция – пета икономическа сила и бивша колониална империя с постоянно военно присъствие в Африка от близо два века.

Признавам, Плевнелиев ме разчувства! И след толкова много трепети наистина се двоумя – Плевнелиев подиграва ли ни се или е наистина… наивен?! Какъвто и отговор да дадем обаче, едно е сигурно – с такъв президент няма да прокопсаме.

Париж
От блога Блогуващият с пилци

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.