Японците харесаха свръхактивния си премиер Шиндзо Абе

Франс прес

Шиндзо Абе. Снимка: ЕПА/БТА

Един ден той е във Фукушима. На следващия в Джакарта. После е в Окинава. Новият японски премиер Шиндзо Абе действа и привлича погледите. Той налага адски високо темпо на министрите си и гласът му се чува чак до Китай. Тази рядко срещана твърдост се нрави очевидно на японците, уморени от мекушавите и взаимозаменяеми политици.

„Най-сериозната криза, с която се сблъсква сега Япония, е кризата, породена от загубата на доверието на японците“, заяви миналия понеделник Абе в реч, в която представи общата си политика пред депутатите и сенаторите месец след като се върна на власт.

По време на първия си мандат през 2006-2007 г. Шиндзо Абе искаше една „красива Япония“. Шест години по-късно той разбра, че японското благородство не е достатъчно за една страна в криза, чувстваща се неудобно в един свят, в който балансът на силите се промени. „Нуждаем се от една силна Япония и това никой друг освен японците не може да го съгради“, допълни Абе.

Когато преди седмица Абе произнесе речта си, която продължи само 20 минути за разлика от едночасовите слова на предшествениците му, лидерът на японската Либерално-демократическа партия показа, че действа по същество и то бързо.

По общо мнение действията му са динамични, добре режисирани и силно отразени в медиите. Заседание относно алжирската заложническа драма, разговор с нобеловия лауреат за медицина Шиния Яманака, обиколка в Азия, преглед на военните в Окинава, заседание за възстановяването на районите, пострадали от труса и цунамито от март 2011 г.

Накратко „има пилот в самолета“ и това поражда ентусиазъм у хората, още повече че курсът на Абе изглежда ясен и че всички министри като него са на фронтовата линия, разпращани с мисии из четирите краища на страната или в чужбина.

Резултатът е, че в най-новите допитвания до общественото мнение правителството на Абе се ползва с доверието на 65 до 68 процента от японците. На 16 декември, когато партията на Абе спечели изборите, доверието в него беше по-ниско. Този факт е впечатляващ, тъй като в Япония бързият спад в общественото доверие обикновено е незабавен и главозамайващ.

Тези данни навеждат на мисълта, че японците започват отново да се надяват след огромното разочарование, което остави у тях Японската демократическа партия. Тя спечели със сериозна преднина изборите през август 2009 г., но не изпълни почти нито едно от бляскавите си и примамливи обещания. Така че през декември избирателите върнаха отново на власт либералните демократи, без да си правят никакви илюзии.

Без да се отказва от своите националистически амбиции и изявления, нито от фикс идеите си реформа на конституцията, севернокорейския въпрос, отбраната на територията , върху които изгради кариерата си, Абе се стреми вече да бъде и прагматичен.

Не без политически финес, той е търпелив по свръхчувствителните въпроси като ядрената енергетика, но потегля напред с пълна пара, когато става дума за криза. Защото той разбра, че действията струват повече от реакцията.

Така например той съкрати обиколката си в Югоизточна Азия, когато 17 японци бяха взети в плен от ислямисти в Алжир, след като открито разкритикува алжирската военна операция по освобождаването на похитените. Но уви 10 японци бяха убити.

Близо 75 процента от сънародниците на Абе одобриха неговото намерение да промени закона за статута на японските сили за самоотбрана, така че те да могат да се притекат на помощ на намиращи се в опасност сънародници. Към настоящия момент това е невъзможно.

Абе е твърд и в тона към Китай за спорните острови Сенкаку. Японският суверенитет не подлежи на преговори. Но това не му пречи да подхвърли идеята за среща на върха с Пекин, за да се възстановят, ако е необходимо, двустранните отношения.

Абе освен това не се поколеба да „извие ръцете“ на управителя на централната банка, за да отвори още по-широко тя „паричните си шлюзове“.

Що се касае до министъра на финансите Таро Асо, той само с няколко резки думи отхвърли обвиненията на германската канцлерка Ангела Меркел и на други чужди лидери, че Япония манипулира валутата си.

Това положение се понрави на инвеститорите на Токийската борса, които от седмици спекулираха върху готовността на Абе да действа. Тази негова политика бързо беше наречена Абеномика (от Абе и икономика). Заради нея борсовите индекси скочиха до невиждани нива от повече от две години и половина насам и предизвикаха така желаното падане на курса на йената.

Остава фактът, че добрият попътен вятър, на който се радва Абе за момента, може да промени посоката си при най-малката погрешна стъпка, било то негова или на някои от министрите му. Това е добре известно на Абе, който вече се спъна през 2007 г. след само една година на власт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.