Финалната игра за Косово успокои албанците в Македония

в. Нова Македония

Лидерът на Демократична партия на албанците Мендух Тачи лансира общи проекти за честни избори, председателят на Национално демократично възраждане (НДВ) Руфи Османи иска анкетна комисия, а Демократичният съюз за интеграция стои настрана от цялата политическа криза. Въздържаното и примерно поведение на партиите на албанците в Македония от 24 декември насам за мнозина е изненада. Познавачите на положението са съгласни, че международният фактор има влияние върху това примерно поведение, но причините може би са регионални, а не само локални.

Професор Владо Бучковски смята, че политиците албанци не само в Македония, но и в целия регион действат много координирано и затова сега са концентрирани върху решаването на косовския въпрос и не им трябват допълнителни политически усложнения в другите места, където живеят. Анализаторите частично са съгласни, че международните представители стоят зад това положение, но твърдят, че македонската политическа сцена е цялостно встрани от косовския въпрос.

Какво видяхме от албанците през последния период? Демократичният съюз за интеграция остана солидарен с ВМРО-ДПМНЕ след инцидентите в парламента на 24 декември (При приемането на бюджета в македонския парламент на тази дата избухнаха сблъсъци между управляващи и опозиция във и пред сградата. Оттогава опозицията, водена от Социалдемократическия съюз СДСМ , бойкотира работата на парламента и организира различни форми на протест с настояване за предсрочни парламентарни избори, които да се произведат заедно с местните през март – бел. ред.). Демократичната партия на албанците не подкрепи СДСМ и Бранко Цървенковски в техния сблъсък с властта.

Частична подкрепа дойде от НДВ на Руфи Османи само за бойкота на парламента, а не за неучастие в местните избори , но и тя беше прекратена след след срещата с посланика на ОССЕ. Тогава от партията съобщиха, че с това, че е насрочена среща между Цървенковски и премиера Никола Груевски са се създали условия за тяхното връщане в парламентарлната зала, т.е краят на кризата приближавал. За жалост, след тази среща Македония е по-далеч, а не по-близо до решение. Мендух Тачи пък, най-острият език на албанската политическа сцена в Македония, след срещата с Груевски започна изявлението си с думите: „Не мога да повтарям за какво не сме съгласни, ще ви кажа само за какво се съгласихме“. Той продължи, че са се договорили евроинтеграциите да бъдат приоритет за всяка партия, а изборните щабове да общуват по време на кампанията в опит да се предотвратят евентуални инциденти.

Година на развръзки

Смятам, че албанците при нас, но и в региона, координират своята дейност, когато става въпрос за техния национален интерес, обяснява Бучковски.

Изглежда развръзката на косовския въпрос навлезе в заключителна фаза. Очевидно е, че промяната на речника на Мендух Тачи, оттеглянето от каквато и да било подкрепа към Цървенковски и опозицията всъщност рисува реалната представа на един албански опозиционер. Той не бива със своите действия да застраши по-голямата и по-важна история в този момент, а това е приключването на разговорите между Белград и Прищина. При тези обстоятелства е очевидно, че международната общност се опитва да превърне 2013-та в година на развръзки. Оттук виждам, че нашите съграждани албанци и лидерите на техните политически партии са крайно внимателни и се опитват да останат неутрални в този изключително македонски сблъсък, обяснява Бучковски. Той твърди, че нито Тачи, нито Османи не криели, че международният фактор силно им влияе. Аз вярвам на Тачи за предупреждението на някои чуждестранни посланици той да не бъде част от фолклора, който ще подготвя Цървенковски. И Османи каза, че решението е взел след срещата с посланика на ОССЕ, обяснява Бучковски.

Професорът добавя, че ако Сърбия получи дата за преговори с ЕС през юни, това ще означава, че е в заключителна фаза на решаването на косовския въпрос, с което макар Сърбия да не признае независимо Косово, ще установи сътрудничество с него под формата на съвместен граничен контрол, канцеларии за връзки и друго.

Политическите партии на албанците мирно следят развръзката на политическата криза и не доливат бензин в огъня.

Голямото влияние на международните представители е очевидно, но положението на македонската политическа сцена не влиза в комбинация с решаването на косовския въпрос, смятат част от анализаторите. За други пък партиите са се загубили в кризата и не знаят как да се държат.

Можахме да видим, че изявленията на партиите на албанците са много близки до тези на Европейския съюз или на представителите на САЩ. Това е една от главните причини за тяхното въздържано и добронамерено отношение, смята политологът Алберт Муслиу. Той добавя, че албанците проявяват голям интерес към участие в местните избори, макар с неодобрение да са гледали на това, което се случи на 24 декември. Мендух Тачи е особено заинтересован от местните избори, добавя анализаторът, след изявлението, че ако постигне добър резултат, ще се присъедини към исканията за предсрочни парламентарни избори.

Професор Алайдин Демири смята, че главна причина за поведението на партиите на албанците е, че не знаят какво да правят.

Те, през последните кризисни моменти, се държат като безглави. Нямат идея какво се случва и каква позиция трябва да заемат. Ако Али Ахмети с Демократичния съюз за интеграция се опитва да прикрие кризата, за да служи на Груевски като верен партньор, от друга страна опозицията не знае какво да направи. Те не се присъединяват към македонската опозиция в искнето да има избори или да се излезе на протести, смятайки, че това не им трябва, което е противно на опозиционната логика.

Те гласуваха за бюджета и легитимираха неговото приемане по странен начин. Всичко това показва, че те се грижат преди всичко за собственото си положение, а в политиката са загубили посоката, добавя Демири. Международният фактор, обяснава той, оказва и ще оказва натиск да сложи на масата на преговорите СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, да издейства от тях макар и формални отстъпки във вид на честни местни избори и подобни неща.

Чуждестранните представители притискат там, където трябва, а се оказа, че това не е нужно при партиите на албанците. Също така това положение не е свързано със случващото се в Косово. Тукашните партии използват Косово и Албания само са политически цели, смята Демири.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.