Връзки на премиера с мафията не стигат за избори

в. Данас

След информациите за контактите на Ивица Дачич с член на криминалния клан на Дарко Шарич, председателят на правителството на Сърбия няма легитимност да ръководи страната и би трябвало веднага да подаде оставка, заявиха представители на опозиционните партии, докато представители на управляващата коалиция оцениха, че доверието в премиера, но и в цялото правителство, не е нарушено и няма причина за свикване на предсрочни парламентарни избори.

В коалицията Сръбска прогресивна партия – Социалистическа партия на Сърбия – Обединени региони на Сърбия твърдят, че правителството е стабилно и ще продължи работа в пълен състав, с Дачич начело, а отговорните държавни органи трябва да проверят всички твърдения за това кой с кого се е срещал и за какво. Тези послания са свързани с вчерашното изказване на лидера на „прогресивните“ и първи вицепремиер Александър Вучич, че не е време за избори, но в борбата против корупцията и организираната престъпност няма да има защитени.

След многобройните изявления на политици от властта и опозицията за случая „Дачич – Шарич“ се получава впечатлението, че избори в най-близко бъдеще няма да има, но тяхното насрочване в следващите месеци не би трябвало да бъде изненада за никого.

Джордже Миличевич, говорител на СПС, казва, че не съществува нито една причина Ивица Дачич да се оттегли от премиерския пост.

Резултатите на правителството са видими, забележими и позитивни и са достатъчен аргумент, когато става дума за това дали Дачич има уважението да бъде премиер. Тези резултати в следващия период ще бъдат още по-очевидни, посочва Миличевич, добавяйки, че най-новите преписи от разговора на Дачич със сътрудника на Шарич – Родолюб Радулович, са още един от редицата безуспешни опити да се урони реномето на премиера и цялото правителство.

На въпрос радва ли се Дачич на доверие да ръководи правителството, заместник-ръководителят на парламентарната група на Сръбската прогресивна партия в парламента Зоран Бабич заяви, че той се занимава с политика, а не с разследвания.

С разследвания се занимават някои други хора и институции на системата. Вярвам, все пак, че това правителство ще продължи да работи в пълен капацитет и в пълен състав в интерес на гражданите на Сърбия. Вярвам също, че това правителство ще изпълни обещанията, които даде във връзка с борбата против корупцията и привличането на чуждестранни инвеститори, заяви Бабич, докато председателят на парламента и заместник-председател на Сръбската прогресивна партия Небойша Стефанович не пожела да отговаря на журналистически въпроси.

От Обединените региони на Сърбия на Младжан Динкич заявяват, че би било неразумно да се разтрогва съществуващата коалиция в момент, когато всичко е на ниво улики и не съществуват солидни доказателства, че премиерът е имал такъв вид контакти с криминални групи. Владимир Илич, ръководител на парламентарната група на Обединени региони на Сърбия, казва, че ако се докаже, че връзките между Дачич и Радулович са имали стабилен характер, както това изтъкват някои медии, то тогава се поставя под въпрос оцеляването на правителството и неговото лично реноме.

Докато това не се докаже, не трябва да се предявяват обвинения. Трябва да се провери всичко, включително дали някой е скривал информации и как по време на предишната власт са водени разследванията. Трябва да се утвърди и дали има лична отговорност на премиера Дачич, тъй като обвиненията не са ни най-малко наивни. Все пак, дълбоко вярвам, че политик от калибъра на Ивица Дачич никога не би си позволил това съзнателно, посочва Владимир Илич.

Сегашният премиер и лидер на Социалистическата партия на Сърбия е подкрепян твърдо от Единна Сърбия на Драган Маркович Палма.

Смятаме, че Ивица трябва да остане премиер. Всичко онова, което се опитват да му припишат, идва от кухните, които не искат правителството да работи и да завърши започналата работа, като присъединяването към ЕС, решаването на проблема с Косово по начина, по който това отговаря на интересите на Сърбия, и продължаването на борбата с престъпността и корупцията. Има много хора и сред онези, които сега критикуват, които бяха приятели и пиеха уиски и кафе с отявлени убийци и престъпници, казва представителят на Единна Сърбия Петър Петрович.

Отговаряйки на въпрос на „Данас“ дали Ивица Дачич разполага с необходимото доверие да продължи да ръководи правителството на Сърбия, ръководителят на парламентарната група на Демократическата партия Борислав Стефанович заяви, че това е въпрос за управляващата коалиция и преди всичко за Сръбската прогресивна партия.

Демократическата партия, като опозиционна партия, смята, че Дачич трябва да се оттегли. Смятаме, че това правителство не е изпълнило своята роля преди всичко в икономическата и социалната сфера, и смятаме, че е трудно една част от правителството да води борба с престъпността и корупцията, а другата да говори: „Ами да, срещах се с Радулович и какво“. И отново Демократическата партия им е виновна, но с тази нервност само потвърждават, че скоро ще имаме предсрочни избори. Никой не е отговорил на основния и същински въпрос – за какво е разговарял министърът на полицията и сегашен премиер с член на клана на Шарич и какво е естеството на тези отношения, изтъкна Стефанович.

Либерално-демократическата партия смята, че Ивица Дачич вече не се ползва с доверие да ръководи правителството. Депутатът от ЛДП Боян Джурич казва, че всичко, което се е случило, е „парадигма на мръсния политически модел, който в Сърбия функционира от двадесетина години, а без уредени институции винаги ще имаме такива ситуации“.

Дачич е продукт на системата, която функционира през изминалите пет години, първо под ръководството на Демократическата партия, а сега под ръководството на Сръбската прогресивна партия. Независимо от това какъв ще бъде епилогът, правителството, което е пострадало до такава степен от скандала, и премиерът, който е дискредитиран, не могат нормално да функционират. Всяка следваща стъпка ще се тълкува като резултат от нечий шантаж, а вече сме в състояние, че не се знае кой всъщност е премиер. Това по най-добър начин можем да решим с нормални избори, казва Боян Джурич от Либерално-демократическата партия.

Миодраг Радоевич, сътрудник в Института за политически проучвания, оценява за вестник „Данас“, че решението на Сръбската прогресивна партия да няма избори е очаквано. Прогресивните застанаха в защита на своето правителство. Все пак неговото бъдеще зависи от това какво има в дисковете със записите на разговорите между Дачич и Радулович, но не само от техните (разговори).

Огромен е въпросът дали може да се установи директна връзка между членове на правителството и представители на организираната престъпност и то не само на онези от СПС, но и от другите партии. Във всеки случай всичко това увеличава напрежението, нервността и политическата нестабилност в Сърбия, заяви Радулович.

Не съществува нито една вътрешнополитическа и външнополитическа причина за оспорване на сегашното правителство на Сърбия, заяви вчера премиерът Ивица Дачич. Според неговите думи сегашното правителство е поело много трудни задачи в трудни обстоятелства и през последните шест месеца е постигнало значими резултати. Сърбия е на прага да получи дата за начало на преговори с ЕС. От друга страна не сме отстъпили от националния и държавен интерес по въпроса за Косово. Имайки всичко това предвид, всяко спиране на този процес би било против интересите на Сърбия. Продължаваме своята работа, каза Дачич в изявление за журналисти в Белград.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.