Изчезващата икономика на Испания изисква нов смел подход

Ако се почувствате по-оптимистично настроени за икономическите перспективи на Европа сега, когато лихвите по държавните облигации се понижиха, погледнете Испания.

С равнище на безработицата от 26 %, което означава, че от всички безработни в еврозоната всеки трети е испанец – Испания навлиза в петата си година на рецесия и темпът на свиване в момента се ускорява. Основна причина е първоначалният подход на икономии при определяне на бюджетната политика.

Никой не се съмнява, че Испания се нуждае от още икономически реформи, особено в нейния прословут зле функциониращ пазар на труда. Освен това нейната фискална позиция е неустойчива. Ще са необходими съкращения на разходите и увеличения на данъците, за да се постигне баланс в дългосрочен план.

Испания обаче е класически пример за фискална строгост в разрез със собствените й интереси: нейните усилия да ограничи дефицитите твърде много, твърде скоро ограничиха търсенето до такава степен, че бюджетните цели не се покриват, а икономиката продължава да се свива.

Брутният вътрешен продукт (БВП) намаля с 0,7 % през четвъртото тримесечие – по-голям спад, отколкото очакваха испанската централна банка и повечето частни анализатори. При съпоставяне на четвърто тримесечие спрямо четвърто тримесечие БВП на Испания се сви с 1,8 % през 2012 година. Вътрешното търсене се понижи по-рязко миналата година, отколкото през 2011 година, предимно заради поредиците бюджетни съкращения. Продажбите на дребно през декември 2012 година бяха с 11 % по-ниски в сравнение с година по-рано. Безработицата, с други думи, се е насочила дори по-нагоре.

Пропуснати цели

Въпреки вдигнатите данъци, орязването на разходи и уволненията в държавния сектор, правителството продължава да не покрива целите си за дефицита. Правителството твърди, че вероятно е станало така и миналата година, когато целта за дефицита бе 6,3 % от БВП. Засега обаче то се придържа към обещанието си към

Европейския съюз дефицитът да спадне до 4,5 % от БВП през 2013 година. Ако икономиката се свива със сегашния си темп, това няма да се случи.

Миналата седмица еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен намекна, че целите за дефицита на Испания могат да бъдат облекчени. За този месец е насрочена оценка на нейната фискална програма. Необходимо е допълнително разхлабване, както бе и миналата година, но не е достатъчно просто да се коригират неизбежните отклонения. Нужно е съзнателно усилие от ЕС да разшири колективната финансова подкрепа за Испания.

Страната преживява такъв непоносим икономически стрес, че нейната политическа стабилност определено е под съмнение. Опасността от крах в тази сфера точно сега значително се засили: премиерът Мариано Рахой е замесен в разрастващ се корупционен скандал. Вестник „Паис“ публикува статии, в които се твърди, че Рахой редовно е получавал суми от таен партиен фонд. Рахой отрича твърденията; водят се разследвания. В момент, когато испанците се борят да преживяват в нов етап на жертви, последното нещо, което искат да прочетат е, че техните лидери може да са го ударили на живот с пари под масата.

Спадащи лихви

Държавните облигации на затруднените страни от ЕС поскъпнаха, откакто миналото лято Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да предотврати разпадане на еврозоната. Това предизвика опасения, че натискът за икономически реформи ще отслабне.

В случая на Испания, лихвите по чиито 10-годишни облигации спаднаха от максимум над 7 % до малко над 5 %, най-голямата опасност е точно обратната. Тази пауза в натиска на финансовите пазари може да убеди правителството, че Испания е в състояние да мине без цялостно международно спасяване и данъчното облекчение, което би дошло с него.

И все пак Испания се нуждае именно от фискално разхлабване. С подкрепата на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) Испания трябва да спре натиска върху бюджета, докато икономиката показва признаци на съживяване.

Реформите, стимулиращи икономиката чрез облекчения за бизнеса, не могат да се случат твърде скоро, но новите планове за фискална консолидация трябва да бъдат отложени. Да се приемат сега, но да се изпълнят само след като възпрепятстващото равнище на безработица се понижи. ЕС и МВФ изобщо не приемат с охота такъв курс, но трябва енергично да го подкрепят.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.