Тежка атмосфера за срещата на върха Украйна-ЕС

в. Независимая газета

Днес Върховната рада започва нова сесия. Опозицията се кани да внесе проекторешения в защита на бившата премиерка Юлия Тимошенко и бившия вътрешен министър Юрий Луценко, преследвани от властта. По време на парламентарната ваканция положението им се влоши дотам, че представители на ЕС решиха лично да се срещнат с тях. И вътрешната ситуация в Украйна, и предизвиканите външни реакции създават неблагоприятен фон за лидерския форум Украйна-ЕС, насрочен за 25 февруари.

Миналия месец срещу Тимошенко бяха повдигнати нови обвинения – че е замесена в подготовката за поръчковото убийство на депутата Евген Шчербан през 1996 г. В отговор тя започна акция на неподчинение – отказа да говори със следователите и да се върне в болничната си стая в Харков, където бе лекувана от май м. г.

Адвокатите твърдят, че вече от месец Тимошенко отказва лечение и живее в непригодено спомагателно помещение, поради което здравето й рязко се е влошило. Адвокатът Сергий Власенко, видял своята довереничка в средата на януари, каза пред журналисти: „Помислих, че е умряла“. По думите му Тимошенко лежала на одъра си в безсъзнание, а щом дошла на себе си, не можела да разпознае никого.

Междувременно властта склони най-сетне да бъде лекуван Юрий Луценко, признат преди година за виновен в престъпления по служба – съдействал на шофьора си да получи жилище и похарчил държавни средства за тържества по случай Деня на милицията. При все че свидетелите, извикани в съда, фактически отказаха да дават показания срещу бившия министър, а ветерани от ведомството демонстративно събраха пари, за да възстановят на държавата разходите за празника, магистратите осъдиха Луценко на четири години лишаване от свобода. През август присъдата нарасна с още две години във връзка с дело за незаконно проследяване при разследване на случая с отравянето на Виктор Юшченко като кандидат-президент.

За разлика от диагнозите на Тимошенко за Луценко се знаеше още по време на процеса, че страда от диабет, хепатит, язва на стомаха, варикозно разширяване на вените в хранопровода. В наказателната колония заболяванията се изостриха дотам, че застрашиха живота му. На 23 януари Луценко бе опериран за пръв път в киевска частна клиника. Семейството твърди, че лекарите го подготвяли за втора операция, но след седмица затворникът внезапно бил изпратен обратно в колонията, в Черниговска област. Съпругата на бившия министър Ирина Луценко заяви, че в колонията липсват минимално необходимите условия за медицинска помощ и нейният мъж, лежал дотогава в реанимация, може да умре. Според нея Юрий Луценко може би е върнат по спешност в колонията, защото властите не желаят да се срещне с европейските политици, подали вече съответната молба до Киев. Изявление с критики към властите по този повод бе направено от партията УДАР.

Заслужава да се отбележи, че Европейският съд по правата на човека, който все още гледа делото на Тимошенко, излезе с решение във връзка с Луценко още през лятото. Арестът му по първото наказателно дело бе признат за незаконен, а Украйна – задължена да плати на бившия министър 15 хил. евро като обезщетение. Тези дни парите му бяха преведени. Украинската страна обаче твърди, че не може да освободи Луценко, както реши европейският съд, защото вече е в сила присъдата по второто наказателно дело. Политологът Виталий Бала обясни пред „Независимая газета“, че Киев използва принципа на матрьошката: „Докато съдът в Страсбург гледа иска за нарушения на човешките права по време на разследването и процеса по първото наказателно дело, в Киев произнасят вече присъди по второ и трето“. Според него се прави всичко възможно, за да останат зад решетките най-ярките опозиционни лидери.

В Европа отдавна са проумели тези хитрини. Но в случая с Тимошенко Брюксел се опитваше да убеди украинската власт да не върши глупости, а ситуацията с Луценко вероятно е била последната капка. Киев се престори, че е изпълнил решението на евромагистратите, но същевременно рязко влоши положението на арестувания. Затова бе спешно подновена дейността на мисията, създадена от Европарламента миналото лято, за да следи процесите срещу опозиционни лидери в Украйна, но спряла да работи, докато трае кампанията за парламентарните избори.

Вчера шефовете на мисията – бившият полски президент Александър Квашневски и бившият председател на Европарламента Пат Кокс, се канеха да дойдат на свиждане при Луценко в колонията. По принцип се предвиждаше да посетят само Киев и пътуването до Черниговска област означаваше нови затруднения. Европейските политици обаче показаха упорство – пресслужбите на украински опозиционни партии съобщиха, че те замислят да заминат за лагера с хеликоптер. До подписването на броя за печат още не се знаеше дали са се видели с Луценко.

В края на седмицата се очаква в Украйна да пристигне еврокомисарят по разширяването и европейската политика на съседство Щефан Фюле. Той смята да посети и Тимошенко в Харков, и Луценко в Черниговска област. Научил, че бившият министър спешно е бил изписан от болницата, Фюле съобщи в социалните мрежи, че ЕС смята да държи под контрол ситуацията. Почти веднага след това Брюксел призова от името на ЕС „украинските властови органи да поемат отговорността за хуманитарните аспекти и положението със здравето на г-н Луценко, а също и за рисковете, създадени от връщането му в колонията“.

В ситуацията, до която се стигна през януари, едва ли може да настъпят промени за трите седмици, останали до срещата на върха Украйна-ЕС, смята политологът Вадим Карасьов. Той прогнозира, че преговорите между Киев и Брюксел на 25 февруари ще минат в лоша атмосфера, но това не означава украинската власт да поеме курс към интеграция в ОНД. Според него нещата може да приключат с външнополитическа изолация. Това сочи и едно изявление на шведския външен министър Карл Билд. „Мнозина казват, че Янукович се колебае дали да се движи на изток или на запад. Сега обаче виждам, че той се движи просто надолу. Защото си развали отношенията както с Русия, така и с Европейския съюз. Дали поради някакви сметки или поради грешки? По-скоро е последното“, заяви политикът в интервю за „Дойче веле“.

Опозицията се опитва да вземе инициативата в свои ръце. Съратници на Тимошенко и Луценко без успех настояваха за спешно свикване на Върховната рада. Миналия петък представители на опозиционните фракции се събраха в сградата на парламента и решиха днес да поискат шефовете на Генералната прокуратура, МВР и украинската Служба за сигурност да се отчетат пред Върховната рада. Те се обявяват за оставка на генералния прокурор Виктор Пшонка и се канят да формират специална парламентарна комисия, която да разследва ситуацията с Луценко и Тимошенко. Освен това някои опозиционни партии настояват в дневния ред да се включи въпросът за промени в наказателния кодекс – декриминализация на деянията, за които са осъдени опозиционните лидери. Други смятат, че това е неосъществимо, и се готвят да прокарат решение, с което Луценко и Тимошенко да бъдат изпратени на лечение в чужбина.

Пропрезидентските сили нямат намерение да изпълнят тези искания, но са принудени да преговарят с опозицията, защото преди лидерската среща с ЕС украинският парламент трябва да приеме единно решение по въпроса за евроинтеграция на страната. Вчера още продължаваха пазарлъци за текста на бъдещото изявление. Надвечер депутатите налучкаха един компромис: да махнат от документа и точките за политзатворниците, и текстовете за сътрудничество с Митническия съюз. Така обаче документът става декларативен и може да не задоволи европейската страна.

Властта може вмиг да се озове и в по-лоша ситуация, ако потенциалната заплаха за живота на опозиционните лидери се осъществи. „Ще е по-зле и от случая с делото Гонгадзе*, а то можеше да предизвика политическа криза. Тъй че властта едва ли има интерес от подобно развитие“, коментира Вадим Карасьов.

Властта още е убедена, че нищо няма да се случи, отбелязва аналитикът Виталий Бала. И добавя: „Но всичко става на този свят. По-добре да се тревожи сега, а не да се стресне чак после. Реални или мними, заплахите за живота на Тимошенко и Луценко са заплахи за самата власт“.

БТА

* Убийството на опозиционния журналист Георгий Гонгадзе, удушен през 2000 г., предизвика широк обществен отзвук. Въпросът кои са поръчителите продължава да предизвиква полемика в Украйна. Близки на жертвата обвиняват тогавашния президент Леонид Кучма, който отрича да е замесен (б. р.)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.