Конспирация при газа, пачите яйца и Буда

Антон Митов. Снимка: личен архив

Покрай референдума за АЕЦ “Белене“, който беше повече политически, отколкото граждански, ние всички забравихме за проблемите с шистовия газ. Спомням си колко ходове бяха направени от правителството, за да се намерят други източници на енергия, които да покрият нуждите на България. Пълен провал. Никой не пише нищо днес по този въпрос.

Спомням си и грандиозния успех при подписването на договора за „Южен поток“, при който ние получихме евтин руски газ и щастливо зачакахме зимата. Но резултатът бе – много скъпи сметки за парно.

Ще започна от вчера. Всичко изглеждаше много щастливо. Бойко Борисов замина за Грузия, страна с тоталитарен режим и отиващо си правителство и президент, за да подпише спогодба за доставката на втечнен газ от този регион.

„Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас… През Босфора не може да минават танкери с втечнен газ, затова нашите пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и оттам до България“ – каза тогава Борисов.

И до ден днешен се питам как така българските пристанища били единствената възможност ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия? Невероятно умствено достижение, което е невъзможно да се проумее още повече, че пристанище и танкер не са едно и също нещо. Просто, ей така, хвърлен камък във водата. Как така българските пристанища са единствената възможност за доставки на втечнен газ до Грузия от Азербайджан? Някой гледал ли е картата на Каспийския район къде е Каспийско море, къде Азербайджан и къде Грузия и като как едни пристанища в Черно море ще пренасят втечнен газ от Азербайджан за Грузия?

Връзка на Каспийско море с Черно няма, изградена газопреносна мрежа в Грузия за получаване на азерски газ няма!

Днес в Грузия вече има ново правителство и „просрочен“ президент.

Според мен има някаква тайна конспирация в цялата работа. Каквото и да ми говорят по медиите, аз разбирам, че става дума за газ.

Премиерът Бойко Борисов се срещнал в понеделник с американски инвеститори, съобщава „Стандарт“

Основният интерес на американците бил насочен към строителството на национален стадион. Позицията на държавата остава непроменена – бюджетът няма пари за такъв в момента. Ако американците платят строежа и се заемат с мениджирането на съоръжението, България ще участва със земя.

Отдавна е определен парцел срещу зала „Арена Армеец“ на мястото на казармите. Съответно ще бъде обявен конкурс, тъй като запитване има и от западноевропейски инвеститор и трябва да отпаднат всякакви съмнения.

Американският концерн не е изключил възможността да инвестира и в българския клубен футбол. „Червените“ са на тезгяха и след влизането на „Газпром“ в другия гранд „Левски“ изборът в „червено“ изглежда логичен.

И стадионът, и евентуалните инвестиции във футбола ни обаче са свързани с бизнеса на компанията у нас. Според потвърдена информация, става въпрос за енергиен гигант, който чака зелена светлина за определени проекти.

Ето, дойдохме си на думата и за шистовия газ. По начина, по който се разсъждава в правителството, начин, определен от Бойко Борисов – винаги се върти около истинската същност на нещата и някак си естествено се получава самата конспирация. Световен енергиен гигант се интересува от строежа на национално стадионче? Нима?!

Интересите са големи както от едната, така и от другата страна на почвата. „Лошите“ („Зелените“) няма да могат да спрат всичко, що е открито. Ще ги прецакат с патенти. И то от официални източници.

Така се прави световна конспирация – издават се патенти и вече няма проблем да се копае и взривява. Получаваш патент за хидравлично разбиване на „битуминозни нефто-газогенериращи формации” в България, купуваш земя, на собственика се изплаща справедливо обезщетение, гражданите ще почакат около двайсетина години, за да стане изгодно всичко това за тях.

Конспирацията в случая е, че ни се обяснява колко е изгодно добивът на шистов газ и как той зависи от много фактори. По данни на добиващите фирми себестойността на 1000 m3 газ, добит от битуминозни нефто-газогенериращи формации, е около 0. За сравнение, природният газ, добит от газови находища, има себестойност няколко пъти по-ниска.

„Но не бива да забравяме условността на тези цифри“, пише iNews.bg!

Себестойността на енергията, получена от възобновяемите източници на този етап, също е доста висока и променлива за различните видове източници. Ефектът е преди всичко от екологичния характер на процеса, но дали това наистина е така и какво е влиянието върху животинския свят, почвите, земеделските култури, използвани в хранително-вкусовата промишленост, биологичното разнообразие, е трудно да се прогнозира.

Атомната енергия за сега е най-евтиният продукт. Стойността на електроенергията, получена в атомна електроцентрала, е доста по-ниска от тази, произведена в ТЕЦ. Например от 1 kg необогатен уран се получава енергия колкото от 14 000 kg въглища, а 1 kg обогатен уран – енергия колкото от 46 600 kg въглища.

Обяснява ни се в iNews.bg и, че не е редно да бъдат сравнявани тези източници, тъй като производството на енергия от тях и предпочитанията на един или друг от тях е многостранен въпрос. Нима няма конспирация? Въпросът е многостранен?!  А всъщност  – природата се унищожава и нищо многостранно няма в това действие!

Насадихме се на Хизбула!

След шестмесечно разследване на правителството за терористичния атентат на летището в Бургас, българското вътрешно министерство разкри, че двама членове на ливанската организация „Хизбулла” са свързани с атаката, пише британският в. „Дейли Телеграф”. При експлозията загинаха седем души, включително атентаторът, и бяха ранени още 30 души.

Няколко часа след нападението на 18 юли миналата година, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че „Хизбулла” са отговорни. Министър-председателят описа атаката като доказателство за „дългата ръка на Иран”. Ливанската групировка отрече да е замесена в инцидента.

А според Доброслав Димитров от ГЕРБ –  никой не е посочил Хизбулла като отговорни за атентата, а единственото, което беше направено на КСНС беше да се даде информация за свързаните с атаката и да се направи обосновано предположение.

Това, че един от членовете на Хизбулла е свързан с атентата в Бургас не означава, че това е организирано от тази групировка, посочи депутатът от ГЕРБ. Не сме обвинили нито Хизбулла, нито Иран, но някой посегна на гостите на нашата държава и хората от опозицията се опасяват, че ще разсърдим някого. Те се опитват да плашат хората, смята Димитров. Не можем да си заровим главата в пясъка и да се надяваме някой да ни подмине, няма опасност за българските граждани. Много по-голяма е опасността да си замълчим и да не посочим виновните за атаката, добавя депутатът от ГЕРБ.

ГЕРБ изпадна в Нирвана. Пробуди се от пълното спокойствие на ума при Освобождението (мокша). Състоянието на край на страданието, най-висшето щастие и единението с божественото. Освободи се от цикличното страдание, присъщо на обусловеното съществувание (самсара). В Будистки контекст – това е спокойствието на ума след изчезването на бушуващите делюзии, алчност и ненавист.

„Наблюдавали са ме заради Живков и царя“

Службите са наблюдавали премиера Бойко Борисов, защото е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Това заяви преди КСНС при президента вчера самият Борисов във връзка със случая „Буда“ и разпространената информация за оперативно дело, чиято цел била разработването му. Ден по-рано разпоредената от него проверка показа липсата на документи, доказващи, че той е бил информатор на ЦСБОП.

„Не аз, а те двамата са били оперативно интересните лица“, категоричен бе Борисов, визирайки Живков и царя, за чиято охрана през 90-те години се е грижила фирмата му ИПОН. Борисов обясни, че Живков е бил „на мушка“, защото БСП се тресяла, като един на друг се противопоставяли лагерите на Жан Виденов и на Георги Първанов и Николай Добрев. Десницата се интересувала от Симеон пък, защото се страхувала да не се върне в България. „Понеже бях добър професионалист, по едно и също време ме бяха предпочели за охрана и двамата“.

Най-накрая конспирацията е разкрита. И Живков и царя са били оперативно интересни лица. Търгували са с наркотици, оръжие,  проститутки и са имали казино на водопада Игуасу в Южна Америка.

Към всичко казано до тук искам да добавя една „будистка“ мисъл на Козма Прутков: „Ако хвърляш камък във водата, започни да броиш кръговете. В противен случай занятието ти ще е безсмислено“.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.