Ефектът от документите „Буда”. Защо пък точно сега? Кой седи отзад?..

Планът за действие по ДОН „Буда“. Снимка: „Биволъ“

За трети път сайтът „Биволъ” пуска документи от папка „Буда” от архива на ЦСБОП. Последните от тях показват, че премиерът Борисов е разработван като част от криминалния контингент (виж тук). Тоест причината не е заради взривената кола на приятелката му, или затова, че пазил Тодор Живков, както той самият каза пред медиите. Борисов дори се скара на журналистите, че можел на всичките да им спретне по едно такова ДОН – дело за оперативно наблюдение. Документите го провокираха да изговори толкова лъжи и недопустими неща, че само това като ефект от тях беше достатъчно. Но има и още.

Излизането на бял свят на тези документи срещна и критики. Защо точно сега? Кой ги пуска? Защо точно „Биволъ”, кой им плаща? Това било наливане на вода в мелницата на БСП и т. н.
Така ли е наистина?

Няма нормален журналист или вестник, който да получи такива документи и да не ги пусне. За пеевските медии и за други подобни не става дума. Те не са нормални. Затова най-напред всички те трябва да си отговорят на въпроса защо точно на „Биволъ” ги изпращат тия документи. Ето защо – другите, т. нар. казионни, мейнстрийм и т. н. медии са обслужващи, конюнктурни и компрометирани. Няма да пуснат такива документи или ще ги търгуват срещу бонбонче от властта. „Биволъ“ се специализира в разкрития с документи. И чрез „Болканлийкс“ си направи платформа за анонимно получаване на подобни неща.
Съвсем не искам да кажа, че сайтът „Биволъ” е единственият, образецът на журналистика, но обвиненията, че обслужвал Румен Петков или нещо подобно, не струват. Та в този сайт и срещу Румен Петков имаше публикации, и срещу кого ли не.

Кой смята, че тези документи не трябваше да бъдат публикувани?

А може би, ако някоя медия получи такива документи, трябва да ги скрие, за да не навреди на Борисов? Това ли е логиката? Да ги скрие, за да не помогне на БСП да го бие на изборите? Или да ги изтъргува с Борисов и ГЕРБ?

Иначе ефектът от тези документи заслужава специален анализ. Получи се ненормален шум, някаква истерия.
Борисов е хващан в лъжа и друг път, закован е и в закононарушения. Правил е скандални изказвания или действия. Например той вкара свой бивш авер и съдружник в ареста и го обяви за главния „Октопод”. Това в нормална страна не може да мине, без медиите да разпокъсат премиера с въпроси.

Скандалът с Мишо Бирата беше толкова явен и шумен, а му се размина. След година Борисов сам си призна онова, което отначало отричаше. И нищо особено.

Планът за действие по ДОН „Буда“. Снимка: „Биволъ“

За миналото му е писано десетки пъти. Секретни грами на американски посланици, доклади, публикации в чужбина. Съобщения от съда в Белград, където и Сретан Йосич, и свидетел срещу него разказваха как неговият човек в България бил сега кмет на София. И т. н.

Но изведнъж няколко документа, които не съдържат кой знае какво, или поне нищо, за което Борисов може да бъде съден, предизвикаха небивал шум. Самият Борисов подскочи като ужилен, МВР се разтича да опровергава, бивши шефове на ЦСБОП – също.

Какво толкова?

Има обяснение. Досега за миналото на Борисов се е говорило на 2-3 вълни. Първата – когато го назначиха за главен секретар на МВР 2001 г. Тогава излязоха публикации, но много бързо той стана любимец на медиите и те не даваха косъм да падне от главата му години наред. След това повод да се извади на показ миналото му беше една статия в американското списание „Конгрешънал куотърли”. И това мина и замина. Следващата вълна беше, когато „Биволъ” публикува грамите на американските посланици.

И сякаш след всичко това миналото на Борисов беше ясно – описано, разказвано и т. н. Защо тогава този небивал интерес към няколко документа?
Най-напред, това са документи от тайна служба. И идват като потвърждение на позабравените вече истории за миналото на Борисов.
Има млади хора, особено сред потребителите на интернет, които през 2001 г., или през 2007 г. са били още ученици и всички истории за Борисов са им минали покрай ушите. Те сега чуват за тях. Сега са на 20 или на 25 и вече се интересуват от политика. Не им е безразлично кой ги управлява. И за тях сегашните разкрития са изненадващи.

А недоволните от Борисов фетишизират документите и по други причини – досега, какъвто и скандал да стане, каквито и разкрития, Борисов е като тефлонов тиган – всичко се плъзга по него като капки вода. Ето, сега му навират в очите черно на бяло, той пак е непукист, феновете му пак казват, че само го чернят несправедливо…

И дежурният въпрос – защо документите излизат

точно сега, преди избори?

Изборите са чак през юли, а тези документи да бяха извадени и миналото лято, пак щяха да кажат, че е предизборно. Ако пък бяха извадени след изборите през 2009 г., някой щеше да пита – защо точно сега, след изборите, когато Борисов се опитва да спасява държавата. И т. н.
Но нека читателят обърне внимание – документите са от началото на 1997 г. По закона този тип секретни документи се разсекретяват след 15 години. Така че, не е много чудно защо по-рано не са извадени.

В България аналитици на конспирациите – колкото искаш. Ще ти обяснят кога, защо, кой и т. н. Ще ти развият пълна теория на конспирацията. Както един журналист – Григор Лилов – написа цяла книга, в която се обяснява, че МВР било съучастник в атентата в Бургас, защото съобщение за бомбата излязло на сървъра на МВР минути преди взрива. Иди че опровергавай…

И накрая – кой вади тези документи? Може би, ако това е Румен Петков, стойността им няма да е същата?
Очевидно е, че документите са преснимани от служители на ЦСБОП. Още през 2001 г. това стана ясно, когато беше разпространена справка за Борисов и негови връзки с престъпния свят – тя беше на базата на негово досие от службите, което някой е преснимал.

Някой в тайната служба се е постарал да преснима документи и да ги запази. И добре е направил. Защото от папките в МВР те изчезват. Да се надяваме, че ще има още.

Планът за действие по ДОН „Буда“. Снимка: „Биволъ“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.