Може ли да остане този премиер след всички афери?

След като стана ясно, че премиерът Ивица Дачич се е срещал с хора от престъпния свят, легитимността му да води сръбското правителство е силно накърнена, смятат събеседници на „Блиц“. Те предупреждават, че най-лошото решение на ситуацията би било председателят на Сръбската прогресивна партия (СПП) Александър Вучич и лидерът на социалистите (Дачич) да постигнат безпринципен компромис и да потулят тази афера.

Владимир Тодорич от Центъра за нова политика направи оценката, че никога в историята си Сърбия не е имала премиер, който да изгуби летитимност по този начин. „Обвиненията са крайно сериозни и трябва да се изяснят. Този случай не бива да се потулва. Ако партньорите на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) участват в потулването му, по някакъв начин биха станали нейни (на СПС) съучастници“, каза Тодорич.

Той посочи, че Дачич има неблагодарната роля да приключи работата около Косово и „изглежда, че коалиционните му партньори няма да му пречат в това“. „Международната общност би искала този етап от преговорите с Прищина да приключи преди изборите, поне до доклада на Европейската комисия. Не вярвам някой да се скара с Брюксел“, посочи Тодорич. Чедомир Чупич, преподавател във Факултета по политически науки, смята, че Дачич трудно може да остане на поста премиер, ако подозренията, че е знаел, че се среща с престъпници, се потвърдят.

„Ако пък се установи, че не е знаел, че става дума за членове на наркоклан, това ще е изиграване от службите и някой ще трябва да отговаря за това. В такъв случай Дачич е постъпил непредпазливо, което не е свойствено за толкова опитен политик“, казва Чупич. Според него най-лошият вариант е Вучич и Дачич да направят безпринципен компромис заради оцеляването на правителството, а обществеността да не узнае истината.

Професор Сърбиянка Турайлич казва, че освен Дачич, авторитета си са загубили и всички онези, които в продължение на години са знаели, че премиерът се е срещал с престъпници. „Смаяна съм от факта, че всички са мълчали, а днес избори иска опозицията, която е замесена във всичко това и която е отговорна толкова, колкото и Дачич. Не бих се изненадала обаче, ако тази афера бъде потулена, защото сме майстори на това“, заключава г-жа Турайлич.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.