Политици, поставени под лупа заради оръжейни сделки

Специалният следовател Гавриил Малис разследва още около 35 лица, като проучва евентуално участие и на други политици в оръжейни сделки, освен бившия военен министър от партията ПАСОК Акис Цохадзопулос, който е в предварителния арест от април миналата година.

Очаква се спрямо тях да бъдат повдигнати нови обвинения за скандала с подводници, а определен кръг от хора се разследват и за участие в пране на пари.

Според някои източници разследвани ще бъдат и хора за комисиони, свързани с доставката на подводници за военноморския флот. Освен тях, сред разследваните са бившият министър на отбраната Акис Цохадзопулос, съпругата му Вики и още 17 обвиняеми, които са на крачка от съда за комисиони, дадени за контракти, свързани с оръжейните програми за покупката на ракети TOR-M1 и подводници.

Под лупа са поставени и шест банкови сметки, за които се предполага, че принадлежат на десет физически и юридически лица, в това число и на офшорни фирми.

Разследването е фокусирано върху пътя, по който са минали комисионите, за да стигнат до техните получатели.

Целта на властите е да установят преносителите на изпраните пари по тези сделки и да бъда открити „мръсни пари“ в сметки на лица, замесени в корупционния скандал, и разхищени държавни пари, които в крайна сметка да се върнат в хазната.

Във връзка с това са изпратени искания до Германия, Швейцария, Люксембург и Кипър и се чакат отговори. Досега са открити и са блокирани 2,2 млн. евро в сметка в Швейцария на обвиняемия Никос Зиграс, братовчед на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос.

Особен интерес представлява също паричен превод в размер на 1 470 000 евро, дошъл от фирма, свързана с известен бизнесмен, замесен в сделката с подводниците, както и негова компания, сключила контракт за изпълнение на компенсационните инструменти в рамките на договорите за доставка на подводниците от германската компания Ferostaal.

Паричният превод е открит в банкова сметка на компанията на Йоргос Сахпадзидис, който вече е в предварителния арест по казуса с подводниците. Смята се, че същият е превел пари от юли до август 2007 г. в Biverbanka в Италия. В нея той имал сметка, до която са стигали комисионите от сделките с подводниците и ракетите.

Следствените власти разследват също предоставяни подкупи за тези сделки, както и пътя на парите, които са били давани като комисиони и са били вложени в недвижими имоти, част от които принадлежали и в крайна сметка са стигали до скандалния манастир Ватопед в Света гора. Става дума за 11 млн. евро, дадени през август 2007 г. от офшорка, предоставила на германците консултански услуги за въпросните подводници.

Предполага се, че скандалът с подводниците е започнал от март 2010 г., когато прокуратурата в Мюнхен предприе разследвания във връзка с контракти за строеж на подводници с Гърция, Португалия и Южна Африка. Проверена бе и компанията МАN, която е дъщерна на доставчика на подводниците Ferostaal.

Наред с това в скандала с прането на пари са замесени и десетки офшорни фирми. Парите са минавали през компанията Morelia и са стигали до известната кипърска фирма Torcaso, а също и до Blue Bell. Почти всички те присъстват и при покупката на недвижими имоти от фамилията Цохадзопулос. Наскоро бяха открити още 20 офшорки, изпращали пари в сметката на Йоргос Сахпадзидис в Италия и по-специално в Biverbanka.

Издирва се и бенефициентът на компанията Beeston management от чиято сметка са преведени 2,1 млн. евро. За нея се смята, че е издала три чека на обща стойност 5,7 млн. швейцарски франка.

Гръцки следовател е издал и европейска заповед за арест на сирийския бизнесмен Фуад Ал Заят, представител на кипърската компания Drumilan, поела да се занимава с компенсационните инструменти във връзка с доставките на ракетите TOR-M1.

По данни от съдебната преписка от сметките в банка в Швейцария, обвиняемият е превел съмнителни пари на стойност 32,4 млн. швейцарски франка, които са стигали до офшорки, свързани с Акис Цохадзопулос.

Властите издирват шест банкови сметки, за които се предполага, че принадлежат на десет физически и юридически лица, тоест на офшорки, и че те са дадени под формата на комисиони.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.