Заплахата от кибертероризма придобива очертания

Франс прес

Кибернетичният тероризъм е заплаха, която още не е придобила конкретни очертания, но трябва да бъде приета насериозно и да се вземат мерки срещу нея, смятат експерти.

Полицаите в Европа все още са склонни да определят като кибертероризъм обикновеното използване на интернет от терористи, за да комуникират помежду си, да поемат отговорност за действията си или с цел пропаганда или финансиране.

„За нас интернет е повече инструмент, отколкото мишена“ на терористите, обясни Алферес Ромеро Рамос от испанска Цивилна гвардия. С него се съгласи подполковникът от италианските карабинери Андреа Рафаели по време на форум за киберсигурността в Лил, Северна Франция.

През октомври 2012 г. ООН впрочем дефинира кибертероризма като „употребата на интернет за разпространяване на информация за терористични действия“, подчерта Ромеро Рамос.

Според италианския му колега решението е да се контролира сърфирането в интернет, за да се събира полезна информация за борба срещу атентати, организирани с помощта на мрежата.

Никола Арпажиан, експерт от Националния институт за изследване на сигурността и правосъдието в Париж, привлече вниманието върху огромните рискове от системен правителствен контрол на комуникациите на голямото мнозинство от хората в името на една понякога неясна терористична опасност.

Според него кибертероризмът „все още е по-скоро мит, отколкото действителност“.

Кибертероризмът обаче може да е също „воденето на операции срещу ключови инфраструктури като финансовите активи на западния свят“, подчерта финландецът Ярно Лимнел, експерт от компанията Стоунсофт.

Тук всичко е въпрос на уязвимост и воля, отбеляза той. „Франция е по-уязвима за кибернетични атаки от Афганистан“, даде той пример. Трябва обаче „държавите, терористите или престъпниците“, които са способни да извършват този род действия, „да имат и волята за това“.

В това отношение атаките, които наблюдателите от 2010 г. приписват на американското и израелското разузнаване срещу иранските ядрени обекти чрез компютърните вируси Стъкснет и Флейм, дадоха начало на нова ера, смятат участниците във форума.

Що се отнася до терористите, компютърните им познания нарастват с времето, подчерта Лимнел. Тъй като понякога разполагат с много пари, ако решат да преминат към действие, ще трябва само да закупят средствата за извършването на този тип операция, изрази опасение той.

Изпълнителната власт на САЩ е склонна да драматизира заплахата и говори за „кибернетична версия на Пърл Харбър“ или дори сравнява с „атомни бомби на 21-и век“ опитите за компютърно пиратство от чужбина срещу САЩ, изтъкна той.

Колкото до терористичните групировки, „това още не се е случило“, смекчава ситуацията комисар Силвен Жоли от френската национална полиция. Той дава две причини за това – „терористите не проявяват особен интерес „, тъй като целта им на този етап е най-вече да комуникират, а освен това „животът в обществото все още не зависи изцяло от информатиката“.

Ако днес се извърши нападение, то вероятно ще е зрелищно, но засега няма да има тежки последици, смята той.

Все пак рискът в следващите години не е за пренебрегване, защото „вече има нужните съставки“, призна той. „Има например все по-голяма взаимосвързаност между мрежи от жизненоважно значение“ за функционирането на развитите общества, отбеляза комисар Жоли.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.