Репортери без граници: Думите на Борисов са сериозна и директна заплаха към медиите

Буда-Бойко - една от малкото карикатури
Карикатура на Христо Комарницки във в. Сега.

„Ние сме изумени, разтревожени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Бойко Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите. Ние мислим, че разследванията на секретните служби върху печата и журналистите принадлежат на друга изживяна вече епоха на демоните на Студената война“.

Това се казва в съобщение на Международната организация „Репортери без граници“ в секцията за България по повод скандалното изявление на Борисов срещу българските журналисти. На 5 февруари по повод на разработката „Буда“ на ЦСБОП, насочена към него и огласена първо от сайта Биволь“, а след това и от множество електронни и печатни медии, Борисов коментира пред журналисти: „Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички“.

По този повод „Репортери без граници“ заявяват:

„Борисов е европейски държавник. Той в никакъв случай не може да одобри използването на тайните служби за съставянето на досиета или да подслушват телефони на журналисти. Борисов, който е живял в ерата на цензурата и съветския контрол, не може да пренебрегне разрушителното послание, което той току-що изпрати по адрес на цялата медийна сфера. И тя се пита с пълно основание за заключенията, които трябва да се направи от тези думи“.

„Ако това е незначителен езиков гаф, тогава е наложително той публично да признае измеренията на тази грешка. В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители“, се казва още в съобщението.

„Когато беше назначен на поста министър-председател, Борисов пое сериозни ангажименти да ликвидира тези практики, които разяждаха медийната сфера от години. Премиерът превърна свободата на печата в един от своите приоритети и обеща съществени реформи“, припомнят от „Репортери без граници“.

„Днес сме далеч от това. Неговото поведение ще има катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни. Редица действащи лица ще видят в това официалната подкрепа на съмнителни и често с мафиотски характер практики. Как да искаме от балканските страни кандидати за ЕС безукорно поведение, когато техният най-близък съсед ги подтиква към ексцесии?“, се посочва в изявлението.

„Ние повече от всякога се нуждаем от образцово поведение в ЕС. България заема 87 място в световното класиране по свобода на печата през 2013 и е на последно място сред държавите членки. Изявленията на Борисов, за съжаление, само потвърждават нашите тревоги и пряко участват в поддържането на колкото нестабилна, толкова и опасна за журналистите среда“, казват от „Репортери без граници“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.