Някой дърпа кабела на оператора. За сметка на зрителя

Георги Гълов. Снимка: e-vestnik

Още една поговорка беше умело редактирана.
Двама се карат, трети печели, вече може да бъде казана така: Двама се карат, трети без причина изгаря!
Ежедневието у нас непрекъснато ревизира народната мъдрост.
Така стана и при шумно отразеният конфликт на бТВ и „Булсатком“.
От техният раздор стана ясно, че никоя страна не е коректна докрай.
Че има загърбени плащания на авторските права. Че договорите между операторите са като един айсберг – видимата една-десета от айсберга са зрителите, който си плащат ежемесечните такси и понасят капризите на всеки един от операторите, но никой не иска да обясни какво се крие в онези девет-десети от айсберга, които са добре скрити зад обяснения с конфиденциалност и други витиевати приказки.

От конфликта стана ясно, че най-губещият е обикновеният зрител.
Но и неговите мъки свършиха.
Скандалът между бТВ и „Булсатком“ беше решен по новият вече български модел – премиерът първо каза, че това не го интересува, но после охотно се намеси в спор между две независими търговски компании и всичко спря.
Спря, но не съвсем.
Според изказвания на министри от това правителство виновни за батаците между операторите и публиката се оказаха… кабелните оператори.
Много били кабелните оператори и нямало никаква яснота в тяхната дейност. И те пречели на правилното управление на сектора.

Зрителят трябва да се откаже от кабелите и да се насочи към бъдещите ефирни програми, които мултиплексите ще излъчват от първи септември 2013 г.
Кои са тези мултиплекси?
На знаем. Ресорният министър Ивайло Московски също не ги знае, чул нещо бил за тях, ама минало-заминало.
Колко програми ще излъчва ефирно мултиплексите?
Не знаем Според ресорният министър между 6 и 16.
И кои са телевизиите, които ще можем да гледаме свободно, на воля и да си свирукаме? Не знаем пълния отговор. И ресорният министър не го знае това.
Колко са кабелните оператори у нас? Виж, това вече министърът го знае – цели 600 и много от тях са в сивия сектор.  Колко сив е този сектор? А бе, сив е, няма какво да говорим!
И друго знае министърът – яки глоби трябват за кабелните оператори, техният брой трябва да бъде драстично намален и всичко това се прави за добруването на зрителя.
Има ли зрителят оплакване от кабелните оператори, от качеството и услугите, колко жалби са написани и колко са ощетените от кабелните потребители? Това пък вече никой, ама никой не знае – нито ние, нито министерството.
Важно е да има виновен, да се определят бомбастични санкции и да се кажат няколко думи за добруването на негово величество потребителя.

Втриса ме, когато министър започва да се грижи за моето добруване. Обижда ме, когато член на правителството говори на ангро и хвърля щедро обещания за глоби, за наказания, за уедряване и по-голям контрол.
Да не говорим, че вече никой не споменава как, защо и срещу какво се притули конфликта между бТВ и „Булсатком“. Платиха ли се авторските права, промениха ли се договорите, всичко това няма ли да се повтори след два-три месеца? Не знаем. И министрите не го знаят.
Държавните хора знаят едно – замазвай конфликта, да го няма от публичното пространство, посочи с пръст друг виновен.

Лично аз от години съм абонат на кабелен оператор. И за всеки платен лев съм получавал документ. Нямам никакви забележки за качеството на картината или съдържанието на програмата.
Имам забележки за качеството на картината и съдържанието на програмата на правителството и за това все по-често натискам копчето на дистанционното, когато правителството се яви на екрана за да ме защитава.
Мерси от такава защита!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.