Кой ще обуздае Хизбула?

Атентатът в Бургас е първият сериозен повод ЕС да обяви Хизбула извън закона, пише в. „Комерсант“. Бойците на Хизбула не са извършвали успешни операции в Европа от средата на 80-те. За ЕС събитията в Бургас станаха първият сериозен повод да обяви организацията извън закона.

Сред европейските държави само Великобритания и Холандия са включили до момента Хизбула в черните си списъци, при това Лондон смята за терористична организация само военното й крило.

Същевременно в системата от социални служби, благотворителни организации и училища, подпомагани от Хизбула в Европа, на законно основание работят хиляди хора. Ако 27-те членки на ЕС единодушно вземат решението, за което настояват Вашингтон и Тел Авив, всички европейски сметки и активи на тези организации ще бъдат замразени, изтъква всекидневникът.

В Европа няма единство по въпроса дали ЕС да включи Хизбула в списъка с терористични организации, посочва той. Колкото до сигурността, всяка промяна в статуквото ще засегне на първо място Германия и Франция, където живеят най-много привърженици на Хизбула.

Затова Берлин и Париж няма да бързат с вземане на подобно решение, коментира Клод Монике, директор на Европейския стратегически център по разузнаването и сигурността в Брюксел.

„Основната причина една терористична организация все още да не е смятана официално за такава в Европа обаче е политическа“, заявява експертът. Ключово според него е мнението на Париж, „който цени отдавнашните си връзки с Бейрут, включително с влиятелното политическо крило на Хизбула, което влиза в сегашното правителство“.

„Париж получава, и то с основание, предупреждения, че скъсването на тези връзки ще се отрази негативно на първо място върху ситуацията в Ливан и в Сирия. Затова се съмнявам ЕС скоро да промени своята позиция“, добавя Клод Монике пред „Комерсант“.

Сред страните в Евросъюза все още няма консенсус по въпроса дали шиитската партия Хизбула да бъде включена в списъка на терористични организации, отбелязва и ливанският в. „Л’ориан льо жур“ под заглавие „Атентатът в България: какво ще реши ЕС?“.

Изданието коментира българското изявление, че Хизбула е замесена в миналогодишната терористична акция на летище Бургас, и декларацията на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, че държавите членки ще обсъдят подходящия отговор.

Смята се, че Франция има най-много резерви по повод това заклеймяване на Хизбула. Споделят ги също Италия, Кипър и Малта, твърди неназован дипломат от Брюксел, цитиран в статията.

Според някои експерти резервите на Париж и Рим са частично свързани с участието на двете държави в ЮНИФИЛ – мироопазващите сили на ООН в Ливан, пише вестникът. Освен това „страните от Южна Европа, за разлика от други, виждат и социалната страна на Хизбула, не само военния аспект“, посочва Андреа Деси от Института по международни въпроси в Рим.

Париж и Берлин споменаха за „съгласуване“ на въпроса с европейските си партньори. Рим добави, че ще се ръководи от позициите на г-жа Аштън. Холандия и Великобритания обаче настояват за „ясно послание“ към Хизбула, както пожела Вашингтон.

От 2004 г. Холандия заявява, че Хизбула трябва да бъде включена в черния списък на ЕС. Според Хага заключенията на България потвърждават холандската позиция, пише „Л’ориан льо жур“.

Под заглавие „Многонационално разследване на взрива в България“ вестник „Ню Йорк таймс“ пише, че служители от правохранителните и разузнавателните служби на няколко държави работят за откриването на двама предполагаеми членове на ливанската въоръжена групировка Хизбула, които вероятно стоят зад атентата срещу автобуса с израелски туристи. Вестникът съобщава, че те са ливанци с гражданство на Австралия и Канада, но подчертава, че българските власти не са съобщили имената на двамата, които може би са действали заедно с третия човек, случайно убит при поставянето на бомбата в багажното отделение на автобуса.

Нюйоркският вестник цитира българския вътрешен министър Цветан Цветанов, че двамата съучастници на загиналия са пристигнали със самолет във Варшава от Бейрут, а след това с отпътували с влак за България. По думите на министъра планът е бил експлозията да се предизвика дистанционно, докато автобусът пътува за хотела. Цитирани са изявления на представители на Австралия, Канада и Ливан, които декларират, че ще окажат пълно съдействие на българското разследване.

„Ню Йорк таймс“ заключава, че вестта за съпричастност на „Хизбула“ към атентата на летище „Сарафово“ оказва натиск върху Европейския съюз официално да обяви тази групировка за терористична и да предприеме мерки за преследване на дейности, свързани с набирането на финансови средства за нея. Блокът отдава е против тази мярка, тъй като държави като Франция и Германия предпочитаха да третират Хизбула като политическа сила в Ливан, а не да я забраняват за терористичната й дейност, отбелязва нюйорксият вестник.

„Уолстрийт джърнъл“ констатира в заглавие, че изтича времето, през което Брюксел може да оправдава действията на Хизбула. Вестникът цитира координатора на ЕС по борба с тероризма Жил де Керхов, че не може да има автоматично попълване на списъка на терористичните организации и че това трябва да стане след обсъждане дали е правилно. Авторът на коментара моли читателите да простят наивността му и подчертава, че тази „Партия на Бога“ (каквото означава на арабски името й) от 30 години е убила стотици хора по света и затова на практика отдавна се числи в черния списък на ЕС за терористите.

В текста се разсъждава какво възпира Европа да признае Хизбула за терористична групировка.

Като една от причините се изтъкват опасенията на европейските правителства от ответен удар. Досега на групировката е било позволявано да събира пари в Европа, да вербува хора там и даже да праща от Европа хора в Израел да извършват атентати, пише „Уолстрийт джърнъл“. В замяна ливанските бойци са се въздържали от атаки на Стария континент. Сега обаче удрят в България, тоест в Европа, и може да ударят още веднъж, тълкува опасенията на европейските политици вестникът.

Втората задръжка за ЕС е обстоятелството, че Хизбула е и политическа партия, която е представена в ливанския парламент и е част от ливанското правителство. Оттам – продължава авторът – идва и третият проблем, че ако обявиш Хизбула за терористична организация, така ще се дестабилизира цял Ливан.

Защото ще излезе, че правителството се контролира от свързани с Иран терористи и че ливанският народ не може да се надява на по-добро правителство. Но мнозина ливанци и най-вече семейството на убития от Хизбула Рафик Харири вероятно няма да се съгласят с това.

Освен това Хизбула се намесва в Сирия и заплашва да въвлече Ливан в още един конфликт със съседна държава, пише авторът и заключава, че „реалполитиката“ не пречи на ЕС да включи групировката в списъка на терористичните организации.

Накрая в статията на „Уолстрийт джърнъл“ се изказва похвала към България за разследването и за това, че не се е посвенила да назове отговорните за миналогодишния бомбен атентат. Останалата част от ЕС трябва да застане до София и да стори правилното нещо, подчертава авторът на коментара.

Израелският вестник „Таймс ъв Израел“ заявява, че Западът не се е нуждаел от доклада на българската полиция, за да узнае, че Хизбула е терористична организация.

Даже Турция е включила групировката на Хасан Насрала в списъка си на терористичните групи, пише вестникът и припомня, че във вторник новоназначеният държавен секретар на САЩ Джон Кери е призовал всички правителства по света и особено тези в Европа „да вземат незабавни мерки за обуздаването на Хизбула“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.