Гърция слага край на желанията за руски газопровод

Формално, скромното тържество, което ще се състои в Атина на 13 февруари, се отнася до подписването на незначително междудържавно споразумение. Трите страни в това споразумение са Гърция, Италия и Албания, а то временно поне, ще е и безпредметно!

Трите страни ще декларират политическата си подкрепа за изграждането на газопровод, който ще пренася природен газ от Азербайджан през Турция, Гърция, Албания и оттам по морското дъно до Италия.

Тръбата се нарича ТАР (Трансадриатически газопровод), а за нея се казва, че подписването на политическото споразумение следващата седмица временно е без значение, защото тръбопроводът ще се изгради само ако Азербайджан вземе решение до няколко месеца дали иска да пренася синьо гориво до Европа през ТАР или през друга тръба, за чието изграждане се водят разговори от почти десет години!

Тази тръба се нарича Набуко. Ако някога тя бъде построена, по нея ще се пренася азерски природен газ от Каспийския регион до Централна Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Но не това е темата сега.

Същественото е, че Гърция, чрез политическата подкрепа за тръбопровода ТАР, окончателно слага край на горещото желание на ръководителя в Кремъл Владимир Путин да се изгради тръба с руски природен газ през България и Гърция и след това през Адриатическо море за Италия, южното разклонение на т. нар. Южен поток, за който се говореше толкова години и с гръцко участие, още от времето на премиера Костас Караманлис.

Преминаването на руския тръбопровод през Гърция бе подкопано с всички сили от Георгиос Папандреу, като по този начин бяха обслужени политическите и икономически цели на САЩ. Москва обаче хранеше надежда, че Андонис Самарас ще следва заради идеологическа и политическа близост с Русия линия, аналогична на тази на Караманлис. Разочарованието на руснаците обаче бе доста силно, когато видяха, че сегашният гръцки премиер следва едно към едно линията на Папандреу и дори го надскача с действия, насочени срещу руските интереси.

Руснаците са бесни на Самарас и неговия кабинет заради предизвикателното поведение и опитите им да не дадат газовата компания ДЕПА и газовия регулатор ДЕСФА на руски компании, които още при първото офериране бяха обявили почти двойно повече пари от своите конкуренти.

Правителството в Атина протака, променя условията за участие в търга, опитва се да пусне през прозореца фирми, отстранени от участие в последната фаза. Правителствените машинации досега не показват, че целят да привлекат европейски или прикрити зад американски интереси участници, които да предложат по-висока цена от руснаците.

Напротив, за момента личи, че целта на управляващата коалиция е да обезсърчи руснаците, за да ги принуди да се оттеглят насред търга, за да даде ДЕПА и ДЕСФА на други компании (например, на азерски, катарски и т.н.) при това на половината от парите, предлагани от руснаците!

Ако крайният изход от тези две приватизационни процедури наистина се потвърди, тъй като това сега са само подозрения, тогава този политически подход ще се окаже с изключително сериозни последствия. Това ще е съзнателно подкопаване от страна на тройната коалиция в Атина на икономическите и политически отношения с Русия.

Този подход ще породи недоумение за това дали Самарас, Евангелос Венизелос, Фотис Кувелис и министрите им от коалиционния кабинет, са действали така само от политически подбуди, израз на проамериканското или прогерманското им раболепие, или са водени от някакви други съображения с цел извличане на лична изгода. Разбира се, остава да видим. Крайният изход от тези две приватизации обаче само ще опровергае или ще потвърди тези съмнения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.