Оставките на турски офицери разпалват страхове за духа на армията

Ройтерс

Военен парад в Турция. Снимка: нюзпро

Голям брой турски офицери от военновъздушните сили са напуснали армията от началото на годината, според опозиционни депутати и медийни информации, което е още един знак за отслабването на духа на армията след като високопоставен морски командир подаде оставка заради вкарването в затвора на стотици негови колеги.

Турция задържа неколкостотин действащи и пенсионирани офицери през последните години по време на мандата на премиера Реджеп Тайип Ердоган, включително една пета от висшите военни командири, по обвинения в заговор за сваляне на правителството.

Случаите са част от усилията на Ердоган, който е на власт от десетилетие, да изкорени „антидемократичните сили“ и да подчини някога могъщата армия, която редовно се намесваше в политиката и организира три успешни преврата през 1960, 1971 и 1980 г.

Но арестите подкопаха духа на втората по големина армия в рамките на НАТО, която води тридесетгодишна война срещу кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната и се опитва да предотврати прехвърляне на гражданската война от съседна Сирия.

Последните обявени оставки на 110 военновъздушни офицери дадоха повод за изявление от службата на началника на генералния щаб, който рядко говори пред медиите, в което той отхвърли твърденията, че армията е отслабена.

„Заради динамиката и институционалната структура на турските въоръжени сили всеки член на щаба, който напусне, бива сменен с друг със същата квалификация“, се посочва в съобщението.

Януари и февруари са обичаен период за подаване на молби за доброволно напускане или предсрочно пенсиониране на армейските офицери, допълва документът.

Ердоган заяви късно в сряда, че оставките са рутинни и описа твърденията, че армията е отслабнала, като „грозни“, въпреки че призна миналия месец, че продължителните задържания в очакване на процес подкопават духа на армията, в привиден опит да се дистанцира от ставащите все по-непопулярни процеси по обвинения в заговор за преврат.

Над 300 бивши и настоящи офицери получиха продължителни присъди затвор през септември след 21-месечен процес по обвинения, че са замисляли да свалят правителството на Ердоган преди близо десетилетие.

Срещу стотици други офицери все още текат процеси по различни обвинения в конспирация, а около 37, над 10 процента, от общо 348-те генерални и адмирали в турските въоръжени сили са в затвора.

Турски вестник цитира тази седмица американския посланик Франсис Ричардоне, който критикува вкарването в затвора на военните лидери. Външното министерство заяви, че е предало на американския посланик по време на среща в сряда, че подобни коментари са „неприемливи“.

Адмирал Нусрет Гюнер, който беше оперативен командир на турските военноморски сили, каза миналия месец, че делата за заговор и арестите на негови колеги са го подтикнали да напусне и че се е страхувал да не стане един от тях. Гюнер се очакваше да поеме най-високия пост във военноморските сили по-късно тази година.

Ердоган беше хвален в страната и в чужбина затова, че е поставил армията под цивилен контрол. Но годините, които обвиняемите прекарват в затвора без присъда, събудиха подозрения, че процесите за конспирация имат за цел да сложат намордник на опозицията, като дори някои от симпатизантите му признават, че броят на обвинените офицери се е разраснал неконтролируемо.

Около 100 журналисти също са в затвора, както и хиляди активисти, адвокати, политици и други. Повечето са обвинени в заговор срещу правителството или подкрепа към забранената кюрдска бунтовническа организация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.