Във Франция започва лов на местни бъдещи джихадисти

Асошиейтед прес

Във Франция, която вече воюва с ислямистки екстремисти в Мали, вече започна лов на бъдещи местни джихадисти, тъй като се опасява че те може да се присъединят към бунтовниците в конфликта в бившата френска колония или да предприемат радикални действия на родна земя.

След като Ирак и Афганистан престанаха да бъдат притегателни точки за чуждестранни бойци, френските власти се опасяват, че някои сърдити млади мъже от многобройното мюсюлманско население започват да се оглеждат за обекти, върху които да изпитат радикалните си убеждения, на бойното поле в Мали или в гражданската война в Сирия.

Полицията арестува тази седмица четирима младежи, заподозрени, че се опитват да станат членове на ислямистки екстремистки групировки в Западна Африка. Радикални имами бяха експулсирани, други са смятани за заплаха за обществения ред. Властите, които гледат под лупа 5-милионната мюсюлманска общност във Франция, твърдят, че съществува опасност от радикализация сред мюсюлманите, населяващи предимно занемарени жилищни комплекси в предградията, където се шири безработица и недоволството, насочено срещу държавата.

Умерените мюсюлмани изразяват загриженост, че разчистването на предполагаеми екстремисти може да наложи стигма върху всички членове на тази религиозна общност в страната.

При последния нашумял случай полицията арестува четирима души в парижко предградие, за които се предполага, че са поддържали връзки с французин, заловен миналата година на границата между Нигер и Мали, където радикалните въоръжени групировки непрекъснато засилват влиянието си.

Френските власти се опитват да разберат дали е имало връзки между четиримата, и дали те за поддържали контакт с разрастващата се мрежа, която изпраща бойци от Франция в Сахара, заяви източник от съдебната система, който пожела да не се споменава името му заради поверителността на информация от продължаващото в момента разследване по обвинения в тероризъм.

„Ние трябва да продължим да разбиваме тези мрежи, които се опитват да действат на наша територия или да осигуряват канал за хора, които се опитват да се измъкнат от страната и да се присъединят към джихада“, заяви министърът на вътрешните работи Манюел Валс в интервю за френска телевизия. „Ние се борим и срещу вътрешни врагове“.

Опитвайки се да представи френската военна интервенция в благоприятна светлина пред международните партньори, президентът Франсоа Оланд изтъкна още в началото, че сигурността на Европа е пряко застрашена от радикалните ислямисти и че Мали може да се превърне в убежище за глобалната мрежа от джих @адисти.

Никой не знае колко чуждестранни бойци са се присъединили към усилията на ислямистите в Мали да променят страната – както е неясно дали френската интервенция не действа и на други като стимул да постъпят по същия начин. Според експертите много от чуждестранните бойци са от съседни африкански държави, а броят на пристигналите в Мали от Европа преди войната е сравнително малък.

Валс заяви в телевизионното си интервю, че вероятно в Мали има „и шепа французи“. Властите знаели поне за няколко души, които искат да заминат за там. Хората, за които бъде доказано, че имат намерение да се присъединят към военните действия в мали на страната на джихадистите, рискуват да бъдат обвинени във Франция в подготовка на терористични актове.

След началото на интервенцията властите във Франция непрекъснато предупреждават, че френската интервенция увеличават риска страната да се превърне в мишена на гнева на терористи. Страховитите сценарии описват френски граждани, закоравели в боеве или подтиквани от желанието си за джихад, които продължават мисията си на френска земя или се захващат да пропагандират своите идеи сред малийските имигранти в страната.

Хората с двойно гражданство са обект на особена загриженост от страна на френските власти, тъй като тези хора могат да пътуват свободно към и от Африка и да преминават незабелязано в страни от обширната зона без граници в Европа.

От четиримата, които бяха задържани във вторник в едно от парижките предградия, трима са френски граждани, в това число един с двойно – френско и алжирско гражданство, и един малиец, съобщи източникът от съдебната система.

Властите подозират, че четиримата, на възраст от 22 до 37 години, са поддържали контакт с човек, идентифициран като Седрик Лобо, който бе арестуван през август на границата между Нигер и Мали при опит да се присъедини към радикална групировка в северната част на Мали. Той бе експулсиран във Франция и в момента се разследва за поддържане на връзки с криминални структури и за подготовка на терористичен акт.

През ноември малийските власти арестуваха Ибрахим Уатара – французин, който притежава и малийско гражданство. Уатара е роден в северното работническо предградие на Париж Обервилие.

Той е бил засечен да пътува многократно до страни като Йемен и Сомалия, където активно действат радикални ислямисти, и е заподозрян, че се е опитвал да създаде в Мали мрежа за набиране на бойци. Уатара все още е в ареста в Бамако, като срещу него е започнало и досъдебно разследване във Франция.

Друг французин, който живее в Мали, вече обяви каква е неговата радикална ислямистка кауза. Жил льо Ген, бивш моряк от търговския флот, роден в Бретан, е живял две години в Мали , където бил „покръстен“ в каузата на радикалния ислямизъм. Във видео, разпространено през октомври в интернет, Льо Ген, с черен тюрбан и с автомат в ръце, заплаши президента Франсоа Оланд и предупреди Франция да не предприема военна интервенция в Мали.

„Аз следвам пътя, очертан от Осама бин Ладен“, заяви Льо Ген през януари, броени дни преди френската интервенция в Мали, в интервю по телефона за френското списание „Експрес“.

През ноември полицията в Ротердам арестува трима мюсюлмани, защото се опитвали да заминат за Сирия и да участват в джихада. Норвегия, Швеция и Дания са сред страните, които изразяват загриженост от възможността техни граждани да отидат да се бият на страната на бунтовниците в Сирия.

Вътрешният министър Валс подчерта, че Франция трябва да се бори с радикали на два фронта: в Мали и в Сирия, където гражданската война привлича джихадистите. Според него няколко десетки френски граждани вече са заминали за сирия или са се присъединили към групировки, контролирани от Ал Каида.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.