Тоталната защита на „Буда“ – а то е толкоз просто и логично

Или за това, на което в Русия му викат „круговая порука“

Буда-Бойко - една от малкото карикатури
Карикатура на Христо Комарницки във в. Сега.

На мен ми е малко странно как разумни хора се чудят и се изненадват от масовата, тотална, брутална, агресивна защита, която от всички страни – организирано, войнствено и На оружие, братя! – скочи да брани ББ!

А то е толкоз просто и логично.

Досега битката беше без засягане на установеното статукво – скачат някакви млади-зелени, някакви недоволни, мрънкащи, всезнайковци. Но то е и е добре да скачат, че да се изпуска парата, да се имитират демокрация, свобода и човешки правдини.

Този път, обаче, приковаването на ББ на Стената на истината и лъсването му в абсолютна откровеност като биография, дела и документи, създаде реална опасност да рухне цялата система на неподлежащото на обжалване статукво.

Това събуди и възбуди всички сили, печелещи от статуквото на агресивна съпротива. Ченгетата от всички служби се активираха и обединиха.
В Русия на подобно нещо му викат „круговая порука“. И още му викат: „Наших бьют!!“.

Разбира се, винаги в суматохата – уж заради неподкупна съвест – се намесват и няяколко традиционни болни души-чистофайници, готови заради абсолютната истина да подложат гръд срещу крещящата логика.

Защото дори да се изживяват като Дон Кихот, воюващ за Истината, Само Истината, Цялата Истина, Обективната Истина, не бива да забравяме, че ако донкихотовщината е от откровена глупост и заради леко полудяване, то тя си е чисто и просто продукт на болна душа…

P.S. Аз тук споделям скромното си лично мнение, то не ангажира никого – нито институциите, нито читателите. И го правя не, за да водя политически дебати. С политиката съм приключил завинаги.

Който не харесва написаното, има пълното право да не го харесва – не смятам, изобщо не смятам, че говоря истини от последна инстанция. Затова само два кратки послесловни коментара по изключение:

– Първо, всички знаеха всичко за ББ, но сега документите показаха, че това, което се е знаело е наистина така – като механизъм, като фактология, като конкретни детайли.

Не е ли страшно, че голяма част от българското общество приема, че премиерът е бил свързан с престъпността (независимо дали се вярва или не, че документите са автентични). Страшно е, според мен, това е най-страшното, което можеще да се случи за тези 23 години.

– Второ, убийствено, апокалиптично не са прави тези, които казват – ама защо ни занимавате с „Буда“, вижте този и този закон, който сега минава или не минава, нижте това и онова, което междувременно се случва, защо ни отклонявате вниманието!

Та нали именно механизмът, покварата, бликащи като черна, воняща слуз от документите „Буда“ са именно крещящият отговор за това – каква е една голяма част от истината за проваления Преход и за съсипването на България!

Трудно можеше да се намери по-добър обяснителен механизъм за провалената демокрация от това, което показват идеологията, технологията и фактологията, съдържащи се в „Буда“.

От сайта на Николай Слатински

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.