Живите заглушители в ефира, които бранят Борисов

Пуснатите от сайта „Биволъ” документи за Бойко Борисов изкараха в ефира на телевизиите ескадрони от негови адвокати, един от друг по-представителни за упадъка на журналистическата професия.

При „Григорови” в БНТ да защитават Борисов се бяха събрали Валерия Велева, прочула се като Мадам В, обвинена открито в корупция и търговия с влияние от Ахмед Доган, когото тя обслужваше години наред; Юли Москов, бивш главен редактор на „Стандарт”, известен с това, че години наред наричаше подигравателно във вестника си Георги Първанов не с фамилията му, а със средното име – Седефчов, а когато той стана президент, Москов така се хвърли на килимчето пред него, че си спечели прякора „Кърлинга”.

Другите двама бяха Петьо Блъсков, който има нахалството да говори в студиото за фалшивата партийна книжка на Стефан Софиянски, пусната навремето в неговите вестници, и главният редактор на „24 часа” Зюмбюлев, вече класирал се в първата редица на обслужващата журналистика и един от професията, които в последните години накараха хората да спрат да четат вестници.

Самите Григорови пламенно се хвърлиха на амбразурата да запушат с манипулации сайта „Биволъ” като оръдие на черни сили (виж тук, след 43 мин.).

Властта видимо се е уплашила и дава мощен пропаганден отпор. Призвани са имена в професията (уви, вече компрометирани) да кажат, че тия документи са нещо много лошо, което журналистиката не трябва да пуска, а да пази ревностно авторитета на премиера Борисов.

Най-атрактивно се представиха в отбранителната линия на Борисов Соня Колтуклиева и Георги Коритаров в „Часът на Милен Цветков”. Колтуклиева непрекъснато я представят като журналистка, каквато тя отдавна не е. Още преди години влезе в пиар бизнеса и фирмата й обслужваше различни клиенти и в бизнеса и в политиката. Напоследък тя отново се легендира като журналистка, за да може всъщност да се занимава с активен черен пиар, в полза на Бойко Борисов.

В студиото на Милен Цветков тя се опита да отнеме напълно времето на останалите събеседници и дори на самия водещ, само да не каже някой нещо против Бойко Борисов. Изявата прерасна в невъзпитано надвикване и надговаряне, което не можа да прекъсне и обиграният Милен Цветков (виж тук).

Колтуклиева бучеше като жив заглушител в ефира, нещо подобно на предавателите по време на социализма, които заглушаваха вражеските радиостанции.

Другият събеседник Георги Коритаров говори с подробности за своето досие на сътрудник на ДС, как е защитавал държавността, която сега публикации като тези на „Биволъ” рушат, и отклоняваше темата с дълги разсъждения за „Хизбула”, за да отнеме от времето.

Най-малко можа да открадне от времето в студиото, за да защити правото на „Биволъ” да публикува документи, редакторът на e-vestnik.

Впрочем, нека неосведоменият зрител и слушател да знае нещо елементарно – няма журналист, който не би публикувал такива документи, ако му попаднат. Няма такъв професионалист.

Ако някои, като всичките изредени дотук, му обясняват, че такива документи не трябва да се публикуват, нека се знае, че тези хора не са журналисти. Те отдавна са преминали в обслужващата сфера.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.