Две седмици преди изборите в Италия десницата догонва левицата

Франс прес

Лявата коалиция, ръководена от Пиерлуиджи Берсани, все още е сочена за фаворит на италианските парламентарни избори, но сега тя вече е следвана по петите от дясната коалиция на Силвио Берлускони, постигнал впечатляващо изкачване в допитванията до общественото мнение, разрешени за публикуване в Италия преди изборите на 24 и 25 февруари, съобщава агенция Франс прес в понеделник.

Преди два месеца всички социологически сондажи даваха преднина от 15-20 процента на левицата пред Берлускони, но последният си върна невероятно бързо доверието и стопи преднината така, както слънцето топи снега. Левицата днес се ползва с 33.1-33.6-процентна подкрепа, според различните социологически институти, срещу 28.5-30.5-процентна подкрепа за коалицията на Кавалера.

Премиерът в оставка – центристът Марио Монти – в повечето допитвания се нарежда едва на четвърта позиция след движението „Пет звезди“ на блогъра популист Бепе Грило, който е известен комик. Само един социологически институт поставя Монти на трето място.

Броят на хората, които казват, че ще се въздържат да гласуват или на хората, които все още не са решили за кого да гласуват, варира все още между 30 и 35 процента.

Това са единствените оценки, с които италианците ще имат правото да се запознаят до изборите по силата на закон, забраняващ публикуването на допитвания до общественото мнение 15 дни преди вота. През тези 15 дни социологическите институти ще продължат с допитванията, но техните резултати ще бъдат известни само на поръчителите им, било то партии или организации.

„Разликата между двата лагера (ляв и десен) е от около 4 процента и аз очаквам тя да се запази такава. Ще трябват може би три месеца на предизборна кампания, за да се променят чувствително тези цифри. Петнайсет дни не са достатъчни“, казва Никола Пиеполи, президент на едноименния социологически институт, цитиран от в. „Стампа“. Според него „Берлускони направи максимално възможното, но Берсани е начело и ще си остане там“.

Същото мнение изразява и Роберто Вебер, президент на института SWG. „Очаквам разликите, посочени сега, да се затвърдят и на изборите“, казва той.

Остава висящ въпросът дали Берсани, който все още е сочен за фаворит да оглави следващото правителство, ще разполага с достатъчно голямо мнозинство, за да управлява сам. Днес той е почти сигурен, че ще спечели абсолютно мнозинство в Камарата на депутатите по силата на изборния закон, който автоматично предоставя мнозинството от депутатските места на кандидата, който се класира на първо място. Но ситуацията е много по-сложна в Сената, където тази „награда на мнозинството“ се присъжда на нивото на всеки един от 20-те италиански области.

Всичко се разиграва в четири области, където силите са все още изравнени – Венето, Сицилия, Кампания и преди всичко богатата Ломбардия, която разполага с най-голям брой места. Левицата е фаворит в останалите области.

По всичко личи, че Берсани ще бъде принуден да управлява с предшественика си Марио Монти. Освен ако Берлускони не постигне такъв резултат, че да попречи на победителя да се сдобие с истинско мнозинство. Но експертите не вярват на това. Междувпрочем Берсани се въздържа от остри критики срещу Монти по време на предизборната кампания.

„Ако допитванията не лъжат, не ни заплашва катастрофален сценарий и господата Берсани и Монти могат да имат заедно достатъчно мнозинство в Сената“, казва професорът по политически науки Роберто д’Алимонте, цитиран от Франс прес.

„В Сената мога да изключа само една възможност – тази Берлускони да спечели сам цялото мнозинство. Всички други варианти са математически и политически възможни“, казва експертът.

„Очевидният риск е в случай, че Берсани и Монти започнат да управляват заедно, но решат да се разделят в следващите шест месеца или една година. Но опасностите за италианската икономика и политическата класа при подобен сценарий биха били толкова големи, че този крехък съюз няма как да не устои“, посочва Джеймс Уолстън, преподавател в Американския университет в Рим.

„Силата на Берлускони и на Грило, които се изкачват в допитванията, е достатъчна, за да застави Берсани и Монти да останат заедно и да направят така, че техният съюз да работи“, казва експертът.

Засега антиевропейската партия Грило не смята да се съюзява с никого. Обещава да проведе референдум, на който италианците да кажат искат ли страната да остане в еврозоната, а освен това да се забрани на хора с криминално минало да бъдат политици. Самият Грило няма да се кандидатира за никакъв пост, тъй като бе признат за виновен в непредумишлено убийство в пътно-транспортно произшествие през 1980-те години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.