Погъзей и задникарче

Румен Белчев

Как се къпе премиерът? А, мислите – с вода и сапунче? Така се къпят простосмъртните – премиерите не прибягват до тия тривиални средства! Отворете „ПРЕСА“ – там има и снимка от събитието!

Вярно, самия премиер отсъства от кадъра, но пък се виждат купища жени, които му ръкопляскат. Пояснителният текст ни светва, че става дума за „Работниците от ВМЗ – Сопот посрещнаха с аплодисменти премиера Борисов, който се окъпа в тяхната любов“…

Ако някой от изследователите открие в „РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО“ някъде да е било написано, че Тато се е окъпал в народната любов, ще го предложа за орден „Стара планина“!

Добре окъпан, премиерът прегръща – според „24 ЧАСА“ „Жената с пръстените“, а според „ПРЕСА“ – „Жената с лука“ и отива да реже ленти в други градове, където да си довърши банята в народна обич. И градовете откликват – „Разград среща Борисов като бог“ – тръби „ТРУД“. „Борисов“, естествено, е с главна буква, а „Бог“ – също така естествено – с малка. Всеки да си знае мястото!

„СТАНДАРТ“ спазва поне това приличие, с главните буквички – „Сравниха Борисов с Господ“…

В интерес на истината премиерът скромно заявява за интересуващите се, че не е Господ, и повежда покровителя на всички науки, Симеон Дянков, към Банкя – центъра на просветата.

„Дянков, виж какво училище има в Банкя! Какво ще ми говори Дянков за Мичиганския университет“ – така според „ТРУД“ г-н Борисов, „завършил със златен медал 78-о СОУ „Христо Смирненски“ в Банкя“, показва родното училище на финансовия си министър, имащ само „докторска степен от университета в Мичиган“…

Все пак и Мичиганският университет дава достатъчно самочувствие, че завършилият го е всестранно развита личност – „Дянков прекръства Голямата косматка“ – възторжено отразява научния порив на шефа на финансите „ТРУД“. Открилият археолога в себе си г-н Дянков дава акъл на археолозите да си прекръстят могилите, за да звучали по-тракийски. „Сигурно има известни тракийски думи, с които да бъдат преименувани“ – мотивира той микровъзродителния си процес.

Кой знае защо неблагодарните археолози се опъват и обясняват на министъра, че са известни не повече от трийсетина тракийски думи – за коза, див бик, ечемичено пиво (по днешному – бира), гърне, мишка… И – една особено хубава – дзвер!

Е, човек се учи докато е жив…

За целта може да използва дори вестниците – от тях може да научи например какво значи „Погъзей люби задникарчето на шуролейката“!

Ако се вярва на тази кратка анотация в „ТРУД“ на солидното научно изследване за българската семейно родова лексика, заглавието би трябвало да се преведе: „Гост на сватбата от рода на младоженката, родено последно от съпругата на брата на майката на младоженката“…

Хубаво е човек да знае своя род и език!

Щото, ако се върнем към вестникарските изцепки с народната любов и обожествяването, и погъзеят, и задникарчето могат да се изтълкуват погрешно – като професионални изкривявания на вестникарите от страната, заемаща почетното 89-о място по свобода на словото!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.