Бенедикт XVI – папата, който си тръгна сам

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI се оттегля. Той ще подаде оставка в 19 ч. по Гринуич (21 ч. наше време) на 28 февруари, съобщи говорител на Ватикана, цитиран от международните агенции. 85-годишният папа сам е обявил решението си в реч на латински по време на консисторията във Ватикана тази сутрин.

Консистория е събрание на папата и кардиналите, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове. Често консисторията е използвана и като съвещателен орган. Папата обяснил, че няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст.

Това е първият случай в последните близо 600 години, в който главата на Римокатолическата църква напуска сам поста си. Последният папа, отказал се от престола, е папа Грегорий XII през 1415 г.

„След като си направих критичен самоанализ пред Бога на няколко пъти, стигнах до убеждението, че силите ми, заради напредналата ми възраст, вече не са достатъчни да изпълнявам адекватно Петровото служение. Поради тази причина и с пълно осъзнаване на сериозността на това действие, заявявам напълно свободно, че се отказвам от службата на Римски епископ и приемник на свети Петър“, заявил той според декларация на Ватикана.

„Скъпи братя, благодаря Ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба, и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на Светата църква, да се грижи за нашия върховен Пастир, нашият Исус Христос, и умоляваме Неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва“, продължава папата.

Георг Рацингер – брат на Бенедикт XVI, заяви, че Светият отец е бил посъветван от своя лекар да не предприема повече пътувания в чужбина и от месеци обмислял да се оттегли,предаде Асошиейтед прес.

„И за нас това бе изненада. Трябваше да реагираме много бързо. Нямахме представа какво ще обяви папата. Той декларира желанието си ясно и ние ще следваме думите му“, заяви Федерико Ломбарди – говорител на Ватикана, цитиан от „Дейли Мейл“.

Нов папа ще има преди Великден. Конклавът за избирането на глава на Римокатолическата църква ще се състои преди края на март 2013 г. Йозеф Рацингер, както е рожденото име на папа Бенедикт XVI, зае поста през 2005 г. след кончината на папа Йоан Павел II.

Бенедикт XVI ще остави спомен за папа, който искаше да изясни посланието на една опетнена от различни скандали Църква, сред които този с педофилията, и който се стремеше да помири вярата и разума в съвременния свят, пише АФП в портрет на Бенедикт XVI.

Именитият германски професор по богословие не блестеше с пламенното усърдие на предшественика си Йоан Павел II, но с течение на годините си спечели нарастващо уважение. Той стана папа на 19 април 2005 г. на 78-годишна възраст, след като близо четвърт век управляваше Конгрегацията за доктрината на вярата – влиятелна институция, страж за чистотата на католицизма, наследник на Светата инквизиция.

Папа Бенедикт XVI се изправи пред най-тежката криза в съвременната Църква – наплива от разкрития в редица страни от Европа и Северна Америка за случаи на сексуален тормоз над деца от духовници, допълнително влошени от „клетвата за мълчание“ на висшестоящите им.

Бенедикт XVI остро осъди тези „грехове“ и нареди нулева толерантност към тях. Той изрично поиска прошка от жертвите на сексуални посегателства през юни 2010 г. През 2012 г. папата се сблъсква със скандал във Ватикана с изтичане на поверителни документи, при който е арестуван собственият му иконом Паоло Габриеле – симптом на недоволството и разделенията в курията.

В стотици проповеди и речи Бенедикт XVI разви съдържанието на вярата и често призоваваше самото духовенство да се върне към същността на Исусовото послание.

Макар и да отказа всякаква еволюция на Църквата по нравствени въпроси (аборти, евтаназия, семейство,хомосексуалност), този консервативен папа стана първият, който прие употребата на презервативите в ограничени случаи – за избягване на заразяване със СПИН.

Роден на 16 април 1927 г. в скромно семейство в селцето Марктъл ам Ин на силно католическата Бавария, Йозеф Рацингер влиза в семинария през 1939 г. Същата година се записва в Хитлерюгенд (нацистката младежка организация), което е било задължително. Папата не веднъж е осъждал „нечовечността“ на нацисткия режим, винаги е подчертавал, че това присъединяване е станало против волята му.

Ръкоположен за свещеник през 1951 г., Йозеф Рацингер придобива реален пасторски опит само от 1977 до 1981 г. в Мюнхен. Преподавал е богословие в редица германски университети, а след това е участвал като експерт във Втория ватикански събор (1962-1965 г.). Той е бил сред най-либералните експерти. По време на папския конклав през 1978 г. той опознава по-добре бъдещия папа Йоан Павел II, който през ноември 1981 г. му възлага управлението на Конгрегацията за доктрината на вярата.

Бенедикт XVI се стремеше да върне интегристите в лоното на Църквата, стига те да приемат решенията на Събора. Той призова европейците да не отхвърлят „християнските си корени“. Работеше е за „новата евангелизация“, но също така се е отнасяше с уважение към невярващите.

Този папа породи няколко полемики. Първата избухна през септември 2006 г. и го противопостави на мюсюлманския свят след речта му за отношенията между разум и вяра в Регенсбург.

През януари 2009 г. решението му да отмени отлъчването на четирима епископи интегристи, един от които – британецът Ричард Уилямсън – отрича Холокоста, предизвика бурни реакции. Той обаче редовно е проявявал уважение към мюсюлманите и особено към евреите.

Ще има ли чернокож папа – приемат се залози

След като Бенедикт XVI обяви, че на 28 февруари ще се оттегли от папския престол, букмейкърите започнаха да приемат залози кой ще го наследи – африканец, италианец или канадец, предаде АФП.

Според италианската информационна агенция за игри и залагания „Аджипро нюз“ британските букмейкъри залагат на съперничество между Италия и Африка.

Начело в списъка от спрягани имена се нарежда нигерският кардинал Франсис Ариндзе,следван от ганаеца Питър Търксън и канадеца Марк Уеле.

Водещият италиански претендент е архиепископ Анджело Скола, следван от държавния секретар – кардинал Тарчизио Бертоне (втори в момента в йерархията на Ватикана). Букмейкърите събират залози също за името, което ще приеме новият папа: Петър, Пий, Йоан-Павел или нов Бенедикт.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.