Къде животът е най-скъп?

Антон Митов. Снимка: личен архив

Животът в България, противно на някои очаквания, се оказва, че въобще не е скъп. Ако калкулираме при цена на лева спрямо долара – един лев е 0.7 долара, то основната съставка – хлябът „Добруджа”, която в последните дни на по-миналия декември се е продавала на едро за 85 ст./кг или 0.5 долара, а 12 месеца по-късно – над 1,07 лв./кг или с 22 стотинки по-скъпо, се получава, че хлябът ни струва 0.8 долара.

Можем да отбележим и факта, че България е една от страните в ЕС с най-ниска цена на цигарите – 2.6 евро или 3.5 долара. По-ниска е цената сред останалите членки на ЕС единствено в Унгария – при ниво от 2.4 евро или 3.2 долара.

А дали това е така? Оставям на вас да си направите изводите, тъй като това е една тема, която никой не следи така прецизно у нас – цената на живота.

Най-скъпият град в света за живот е Токио. До това заключение са стигнали изследователите от Economist Intelligence Unit, анализирали цените на 160 продукти и услуги в 131 града по целия свят.

При съставянето на класацията изследователите от Economist Intelligence Unit сравняват 400 цени на 160 продукти и услуги – храни, напитки, дрехи, стоки за бита и личната хигиена, комунални услуги, включена е и приблизителна сума пари за харчене в града за забавления, за прислужница или бавачка, за частни училища и т.н..

Класацията се основава на цената на живот в Ню Йорк. Цените от местната валута се калкулират в щатски долари. В проучването са включени цени на стоки в супермаркети, магазини от среден и висок ценови клас.

Първите десет от най-скъпите градове за живеене са: Токио, следван от Осака, Сидни, Осло, Мелбърн, Сингапур, Цюрих, Париж, Каракас и Женева.

Десет от най-евтините са: Техеран, Джеда, Панама, Коломбо, Букурещ, Алжир, Катманду, Ню Делхи, Мумбай. На края на опашката е пакистанският град Карачи.

Проучването дава средните цени за редица продукти, което позволява да си представим разходите за живот на средностатистическия гражданин.

В Токио, 1 кг хляб струва 9,06 долара. Бутилка трапезно вино капацитет 0,75 литра – 15,95 долара. Пакет цигари в японската столица струва 5,57 долара, за литър безоловен бензин – от $ 1,97.

В Осака, хляб струва 7,94 долара, вино – 17,55 долара, пакет цигари – 5,57 долара, за литър бензин – 1,96 долара.

В Сидни, Австралия 1 кг хляб – 5,03 долара, виното е по-скъпо, отколкото в Токио и Осака – бутилка струва 25,38 долара. Пакет цигари в Сидни е на средна цена от 15,48 долара, което също е много по-скъпо, отколкото в най-скъпия град в света. Литър бензин в Сидни струва 1,5 $.

В най-евтиният град в света – Карачи, Пакистан – 1 кг хляб струва $ 1,76, бутилката вино – 14,79 долара. За кутия цигари ще трябва да платите $ 1,73, за литър бензин – 1,23 долара.

Азиатците доминират в класацията, австралийците се изравняват

Токио през тази година си възвърна изгубеното място на първенец от Цюрих, който бе начело на класацията през 2012 година.

Японската столица оглавяваше класацията многократно през последните 20 години. Това е въпреки факта, че разходите за живот в Токио (в сравнение с Ню Йорк) намаляват заради дефлацията и отслабването на йената и паралелното нарастване на цените на стоките и услугите по целия свят, констатират авторите на изследването.

Като цяло азиатските градове доминират в 20-та на най-скъпи – 11 срещу 8 европейски. Преди 10 години съотношението е било в полза на Европа. На самият връх на рейтинга са били шест азиатски, 10 европейски и четири американски градове.

Към върха на класацията вече се приближават и австралийските градове. Разходите за живот в тях се увеличават. За това допринася икономическия растеж, инфлацията и промените във валутните курсове. Преди десет години, в списъка на 50-те най-скъпи градове в света не е имало нито един австралийски. Преди две години те вече са в топ 10 на най-скъпите. Сега Сидни се намира на трето място, а Мелбърн – на пето.

Такива проучвания Economist Intelligence Unit публикува два пъти годишно през последните 30 години. Изследвания върху разходите на живот в града позволява, например, да се изчисли приблизителната индексация на заплатите и да се направи пакет компенсации за наемането на чужденци или изпращане в командировка.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.