Каква ще бъде външнополитическата стратегия на Барак Обама за втория мандат

Барак Обама произнася пред Конгреса словото си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

В традиционната годишна президентска реч във вторник, известна под названието „За състоянието на Съюза“, Барак Обама ще спомене отново една от основните си цели в областта на националната сигурност – драстично съкращаване на ядрените оръжия по света, пише „Ню Йорк таймс“.

Вестникът отбелязва, че това изявление ще бъде възможно, след като през последните няколко месеца Обама е успял да издейства съгласието на командването на въоръжените сили ядрените сили на САЩ да бъдат съкратени с около една трета.

Източници от администрацията, цитирани от всекидневника, казват, че е малко вероятно Обама да обсъжда в обръщението си конкретни размери на съкращения, но в Белия дом мислят за такова съкращаване, че броят на намиращите се в готовност ядрени заряди да бъде малко над хиляда.

Понастоящем техният брой е около 1700, а новият договор с Русия за намаляване на стратегическите оръжия, ратифициран през 2009 г. в Сената, предвижда до 2018 г. лимитът да стане около 1550 единици ядрено оръжие.

Но Обама, казва информираният източник на „Ню Йорк таймс“, е убеден, че САЩ могат да направят много по-големи съкращения на ядрения арсенал и „да спестят много пари“ през втория му президентски мандат, без това да компрометира сигурността на страната. Според източника членовете на Съвета на началник-щабовете били съгласни.

Големият въпрос обаче е как да се осъществи това отдавнашно намерение на Барак Обама, като имаме предвид съпротивата на републиканците в Сената срещу скромния размер на ядреното разоръжаване в новия договор, наричан Старт. Белият дом не е склонен за преговаря за изцяло нов договор с Русия, който ще доведе до руските претенции за ограничения върху изграждането на противоракетния щит на САЩ и НАТО в Европа и вещае тежка битка с републиканците за ратифицирането му в Сената, заключава „Ню Йорк таймс“.

В статия относно „завоя към Азия“ на американската външна политика „Вашингтон пост“ отбелязва, че ядрената тема присъства и на този континент. В началото на втория си мандат Обама има пред себе си джихадисти в Северна Африка, затънала в хаос Сирия, устремен към гражданска война Ирак, разкъсван от корупция Афганистан и Иран, който неуморно усъвършенства ядрените си програми. Освен това третото поколение Ким в Северна Корея изглежда е твърдо решено за укрепи и подобри ядрения си арсенал, което може да се превърне в истинска заплаха не само за Южна Корея и Япония, но и за САЩ, посочва вестникът.

Изобщо нещата в Азия може да станат страшни, продължава „Вашингтон пост“ и припомня, че откак е влязъл в Белия дом Барак Обама иска да пренасочи вниманието и ресурсите към Азия и Тихия океан. Там наистина има големи възможности – икономически растеж, иновации, потенциал за трансгранични инвестиции и търговия, признава вестникът.

Изобщо съждението, че 21-ия век ще бъде век на Тихия океан стана клише, отбелязва печатното издание. Това клише обаче тепърва ще трябва да доказва истинността си, защото регионът на икономически чудеса изведнъж се превърна в район на плашеща конфронтация.

Севернокорейците правят видеоклипове как Ню Йорк гори в пламъци, китайски бойни кораби „осветяват“ с бойните си радари японски кораб и хеликоптер, засилват се кавгите между Южна Корея и Япония, между Северна и Южна Корея, Китай и Филипините, Индия и Китай, а Тайван винаги е бил конфликтна точка. Всеки от тези тлеещи конфликти може да въвлече в себе си и САЩ, заключава вашингтонският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.