Опасения от провал след силния старт на пазарите в САЩ

Асошиейтед прес

Моделът изглежда по странен начин познат. Фондовият пазар в САЩ достига исторически високо равнище в началото на годината, след което пада по гръб.

Миналата година тревогите около Гърция и американската икономика станаха причина за допринесоха за спирането на възходящата тенденция от юни. Предходната година причините бяха земетресението и вълните цунами в Япония, наред с политическите борби във Вашингтон.

Тази година фондовият пазар направи най-добрия си старт от 1997 година. Така че какво може да развали доброто настроение този път?

Водещите кандидати са двама от миналогодишните виновници: Европа и Вашингтон. Голямата разлика обаче е, че икономиката на САЩ, корпоративна Америка и Европа са в по-добра форма, твърдят инвеститори. Едно евентуално падане тази година не би трябвало да е толкова лошо.

„Въпреки че ни писна да слушаме за опасностите, тяхното пренебрегване не бе умен ход през последните няколко години“, казва Дан Грийнхаус, главен световен стратег на брокерската къща BTIG.

Историята никога не се повтаря по един и същи начин, но хората, които работят с цифри, съзират модели. Миналата година големите корпоративни печалби и устойчивият растеж на американската икономика повишиха индекса Standard & Poor’s (S&P) с 8% до средата на февруари. По-малко от три месеца по-късно опасенията, че Гърция ще се откаже от еврото, заедно с изненадващо слабите данни за заетостта в САЩ, върнаха по-широкообхватния индекс на изходни позиции.

През 2011 г. S&P се покачи колебливо в началото на годината и достигна най-високото си ниво през май с увеличение от 9%. До август всичко наваксано бе загубено. Така се повтори развитието от предишната и от по-предишната година.

„Странно е как в началото на годината всички са екзалтирани и след това до средата „всичко е ужасно“, отбелязва Грийнхаус.

През последната седмица проблемите на Европа завладяха отново вниманието на инвеститорите. В Испания обвиненият в корупция подложиха премиера Мариано Рахой на натиск да подаде оставка. В Италия проучванията на общественото мнение показват силна подкрепа за бившия премиер Силвио Берлускони на предстоящите по-късно този месец парламентарни избори. Затъналият в скандали Берлускони призовава за данъчни отстъпки за милиарди евро и за амнистия за италианците, които не си плащат данъците.

И двете развития засилват безпокойството дали Испания и Италия ще са в състояние да се справят с проблемите на затруднените си банки и с дълговете си. В резултат лихвите по испанските и италианските държавни облигации се повишиха през последните дни.

Вредите обаче няма да са толкова големи, колкото през предходните години. Лихвените проценти по облигациите на Испания и Италия остават далеч под равнищата от миналата година благодарение на обещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да застане зад най-тежко засегнатите страни и да защитава еврото. През юли доходността на италианските държавни облигации с падеж след 10 години достигна пик от 7,5%. В петък, след като пълзеше нагоре през цялата седмица, тя бе на равнище от 4,5%.

Европейската дългова криза вече не е свързана с инвестиционните банки на Уолстрийт. Ако се върнем в октомври 2011 година, опасенията, че Гърция няма да успее да получи нова спасителна помощ от международните кредитори, станаха причина акциите на Goldman Sachs да се сринат до 84,27 долара. Днес те струват 151,11 долара.

Джефри Клайнтоп, главният пазарен стратег на американската инвестиционна компания LPL Financial, казва, че гаранциите, дадени от ЕЦБ, до голяма степен са изключили възможността финансовата криза да се разпространи от Европа към останалата част на света.

Въпреки че най-страховитата заплаха изчезна, европейските икономически затруднения все още са риск.

Ако Германия бъде тласната към рецесия с останалата част от региона, то проблемите със сигурност ще се разпространят, казва Клайнтоп. Взети заедно, 17-те страни от еврозоната са втората по големина икономика в света. Европа освен това е клиент номер едно за китайския износ.

Другото дълбоко безпокойство за инвеститорите идва от Вашингтон, където проточващите се битки за бюджета се превърнаха в събитие, което се повтаря всяка година. На 1 март ще започнат изключително големи съкращения на държавните разходи, освен ако Конгресът и Белият дом не намерят начин да ги избегнат. Предишни преговори с висок залог разтърсиха финансовите пазари. През август 2011 г. битката за вдигане на тавана на държавния дълг завърши със загубата на максимален кредитен рейтинг на САЩ и предизвика паника сред инвеститорите, които побързаха да потърсят убежище в сигурни активи. Вината за рязкото падане на борсовите индекси през есента на миналата година бе приписана на безпокойствата, че конгресмените няма да успеят да избегнат бюджетните съкращения, известни като „фискалната скала“.

Няма почти никакво съгласие по въпроса какво ще се случи този път, с изключение на това, че ще е много по-малко лошо. Според някои наблюдатели инвеститорите са видели достатъчно спорове по бюджета и няма да се развълнуват от нов дебат по същия въпрос.

„На хората им е дошло до гуша да слушат за това“, отбелязва Джоузеф Тейниъс, стратег за световните пазари в JPMorgan Funds.

S&P вече е на път да регистрира най-добрия си старт от десетилетия, като се повиши с 6% от началото на годината. Клайнтоп обаче предупреждава, че е малко вероятно жизнерадостното настроение да се запази.

Ако още компании съобщят за намаляващи печалби през идните седмици, натрупването на безпокойство може да изплаши инвеститорите. Без поредна сделка в последната минута между Конгреса и Белия дом за избягване на бюджетните съкращения, е възможно печалбите на фондовия пазар да бъдат заличени още през март, прогнозира Клайнтоп.

Добрата новина е, че тези, които вярват, че предстоят трудности, очакват успешен край. За разлика от предишни години е трудно да се намери някой, който да прогнозира катастрофа или повтаряне на сценария от 2008 година. Според повечето пазарът не може да запази силното темпо от старта си. Ако нивото от януари се задържи през всички останали месеци до края на годината, то тогава годишният растеж ще достигне 79% – приблизително девет пъти над средното равнище в исторически план.

При целия си скептицизъм Клайнтоп очаква S&P да завърши годината на ниво, близко до сегашното. Той е съставил списък с компании, които планира да изкупува след следващия голям спад.

„Това ще е възможност да се купува“, обяснява Клайнтоп. „Ние ще сме готови да се намесим, защото този (период на) оптимистичен пазар все още не е завършил.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.