Цената на тока от АЕЦ пада, а за потребителя се качва… Защо някои (иконо)медии се ослушват?

Георги Котев. Снимка: e-vestnik

И медии блажат от скока на цените и надуването на сметките за тока. По-специално ще дам нагледен пример с една от най-претенциозните медийни групи, „любимата ми” „Икономедия“ на Иво Прокопиев, а главната роля ще изиграе в. „Капитал”. На 29-ти януари 2013 г. във вестника е публикувано интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, носещо култово звучащото в тези дни заглавие:

Цените на електроенергията в региона падат драстично

Усещате ли задявката? Цените на електроенергията в региона падали драстично, но за сметка на това сметките ни за ток се увеличават още по-драстично. Но нека да видим по-добре, как тази медия помага на хората (б. р. – следва цитат от интервюто):

„- Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?

– Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ „Марица-изток 2“

– Защо, какви цени постигнахте?

– 64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена“ (край на цитата).

Тук следва да отбележа, че 40% от електропродукцията на АЕЦ-а се продава на т.нар. „свободен пазар”. Опитайте се и вие да участвате на него, за да разберете, колко е „свободен”. Тези 40% представляват малко над 7 милиарда киловатчаса за изминалата 2012-та година. Как да разберем къде е заровено кучето? Като се върнем една година (8-ми януари 2012 г.) назад и видим една друга публикация на същият вестник, озаглавена:

Търговци на електроенергия: АЕЦ „Козлодуй“ оскъпява тока за индустрията

„Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ „Козлодуй“ обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти – едрата индустрия.“ – пише в статията.

Забелязахте ли? Преди една година цената на един мегаватчас е била 72 лева, а сега е вече 64.5 лева! Това прави спад с около10.4%. Предполагам, че никой от вас, а също така и нито един журналист от „Икономедиа“, не сме забравили, че от 1-ви юли 2012 г. цената на електроенергията за крайния потребител се покачи с цели 13.6%. Пак питам – забелязахте ли? На едро цената пада с 10.4%, а на дребно расте с 13.6%. Нито в интервюто с шефа на АЕЦ-а, нито в която и да е друга публикация на тази група няма да намерите питане към държавна институция (МИЕТ, ДКВЕР, НЕК, БЕХ, МС или която се сетите още) „Защо става така? Защо?“ Цъ! Няма да намерите.

Простата сметка – седем милиарда киловат часа умножени на разликата в цените (0.75 ст. за киловатчас или 0.0075 лв. за мегаватчас), показва пропуснати ползи за предприятието, респективно – на държавата и на всички нас, в размер на 52 500 000 (петдесет и два милиона и половина) лева. Дреме и на държавата за вас!

Във въпросното интервю на шефа на АЕЦ-а, което послужи за основа на горния анализ, има още няколко примера, за небрежното отношение на тази медиа към престъпни практики в това предприятие. Но за да не съм прекалено досаден ще ви обърна внимание на само един, но затова пък какъв. Последното изречение от отговора на първия въпрос гласи: „Намалихме злоупотребите с гориво и др.” (!) Намалили били злоупотребите с гориво!!! Уаааауууу… Ама какво гориво, какви злоупотреби, кои са виновни и наказани ли са, на колко възлизат загубите, ама защо само сте намалили загубите, а не сте ги премахнали напълно? Значи ли това, че и при вас продължават да се извършват подобни злоупотреби, но в по-малък обем?

Тези и още много подобни въпроси въобще не интересуват журналистката вземаща интервюто, защото предварително знае, че отговорите им въобще няма да са полезни за читателите. Цени времето на читателите и не желае да им го губи? За тези от вас, на които времето им е в излишък могат да се запознаят с детайлите и механизма на това престъпление, струващо повече от четири пъти по-скъпо от примера с падналите цени на тока, в материала „Ново! Уникално! Престъпление с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”!

В първият ден от протестите друг вестник от същата медийна група („Дневник”) излъга читателите си, че „В София националният протест под надслов „Да запалим монополите“ не беше най-многолюден, като пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се събраха над 500 души.“ Понеже лично участвах, мога със сигурност да кажа, че участниците бяха много над 5000. Сигурен съм че и в мрежата могат да се открият стотици доказателства за това.

През следващите дни същата медия постоянно заливаше читателите си с „гениалните идеи” на калинката-министър Добрев, за преговорите му с ЕРП-тата за разсрочено плащане, за лимитиране на срока на засичане на електромерите, за „умни” електромери и какво ли още не. Но нито един път не повдигна въпроса за преговори с ЕРП-тата да си признаят за грабежа и да ни направят компенсиращи отстъпки в сметката за следващия месец или даже за няколко месеца, за тези чиито сметки са надписани над 100%.

Защо тази медийна група третира така читателите си? Не? Не сте разбрали още?Ще ви кажа.

От много години собственика на същата медийна група Иво Прокопиев играе със собствена фирма на търговете за продажба на ток от АЕЦ „Козлодуй”, на т. нар. „свободен пазар”. Този факт е надлежно документиран в един от най-първите постинги в този блог, в началото на септември 2009 г. (виж тук). Това е и причината нито едно от изнесените тук многобройни престъпления на ядрената мафия никога да не са били отразявани на страниците на тази групировка.

Със съкращения от блога на Георги Котев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.