Ядреният опит на Северна Корея може да изчерпи търпението на Китай

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Извършеният днес от Северна Корея ядрен опит може да накара Китай да възприеме по-твърда позиция спрямо дългогодишния си съюзник.

Пекин вече даде сигнали за все по-голямото си недоволство от Пхенян, като се съгласи ООН да затегне санкциите срещу КНДР след извършено изпитание на ракета през декември, изненадвайки с необичайно острия тон онези, които следят Китай, и предизвиквайки сериозни критики от страна на Пхенян.

И макар да не се очаква Пекин да изостави комунистическия си съсед, той изглежда преоценява връзките година след като новият севернокорейски лидер Ким Чен-ун пое управлението. Въпросът е колко дълго Китай – самият той воден от новия лидер Си Цзинпин – ще продължи да подкрепя предизвикващите недоволство политики на Северна Корея.

„Може би Ким Чен-ун смята, че Си Цзинпин ще прояви снизходителност към него. Но е много вероятно да го очаква неприятна изненада“, каза Ричард Буш, директор на Центъра за политически изследвания за Североизточна Азия към Института „Брукингс“ във Вашингтон.

Министерството на външните работи засега не е отговорило на изпратени по факса молби за коментар – днешният ден е официален празник в Китай по случай Лунната нова година.

Държавната телевизия в Китай съобщи за земетресението, което бе първият признак, че Северна Корея е извършила опита. Китайската централна телевизия цитира граждани, живеещи по границата с КНДР в провинция Цзилин, които казаха, че усетили как земята се разтресла за около минута по времето, когато е бил трусът. По-късно Пхенян потвърди, че е извършил ядрен опит.

Китай чувства презрително отношение от страна на Ким. Въпреки че Пекин приветства идването му на власт след смъртта на неговия баща през декември 2011 г. и макар и да продължи притока на помощи и инвестиции, новият лидер на КНДР със своите две изстрелвания на ракети и намерения да извърши ядрен опит пренебрегна китайските интереси в един стабилен регион. КНДР предупреди още миналия месец, че ще направи опит като протест срещу затегнатите санкции на ООН.

„В началото Китай го посрещна топло и мисля, че му даде известно количество помощи. Но не получихме никаква благодарност. Те ни смятат за даденост“, каза Цзин Цанжун, който е експерт по международни отношения от университета „Жънмин“ в Пекин. „Китай се опита да се сближи с него, но не се получи. Китай е много разочарован.“

Пекин обаче смята Пхенян за изключително важен буфер срещу американските войски в Южна Корея и Япония. Той също така дълбоко се опасява, че евентуално рухване на режима в КНДР може да доведе множество бежанци на негова територия. Поради тези причини е малко вероятно Пекин да изостави Пхенян на произвола на съдбата, макар и да действа по-твърдо спрямо Северна Корея, за да спре с ядрените си провокации и да реформира западналата си икономика.

„Китай не е готов на този етап да спре подкрепата си за КНДР“, каза Роджър Кавасос, който е експерт по Северна Корея от Института за сигурност и стабилност „Наутилус“.

Очевидното нежелание на КНДР да реформира икономиката си е сред най-големите причини за разочарование в Пекин, а проблемното естество на двустранните им отношения си личи ясно по замръзналата река Ялу, представляваща част от границата, която китайските войски пресичат, за да спасят Северна Корея по време на Корейската война (1950-1953 г.).

Миналата седмица, точно преди празниците по случай Лунната нова година, десетки севернокорейски камиони се струпаха на граничен контролно-пропускателен пункт в пограничния град Дандун, Североизточен Китай, натоварени с чували с ориз, олио, евтини електроуреди и други стоки за бита, които рухналата промишленост на КНДР не може да произведе в достатъчни количества за 24-милионното население.

По на юг шумно прокламирана севернокорейска икономическа зона, разположена върху двойка острови по течението на р. Ялу, остава покрито със сняг поле зад наскоро издигната гранична ограда – повече от 18 месеца, след като е открита с огромни фанфари.

Зоната на островите Хуангумпхьон и Уихуа – едно от двете подобни места по границата – е резултат от преговори между китайския министър на търговията Чън Дъмин и Джан Сон-тхек, чичото на Ким и високопоставен член в управляващата Корейска трудова партия, за когото се смята, че е прокитайски настроен. През юни 2011 г. двамата посетиха грандиозното откриване, на което имаше музикален оркестър и тържествено пускане на гълъби във въздуха, давайки надежда, че китайските съвети имат ефект върху Северна Корея.

Но местни жители казват, че не са видели някакъв напредък оттогава, а работата по изграждането на внушителен мост наблизо, чиято цел е да допълни вече съществуващото старо и разнебитено съоръжение при Дандун, върви изключително бавно. Местната власт в китайския град е преместила свои офиси в района, но множеството многоетажни сгради наоколо си седят незавършени и празни.

Макар и Ким да превърна подобряването на икономиката в емблема на своето едва започнало управление, много анализатори се съмняват, че той ще стигне много далеч в реформите заради страха, че промяната може да доведе до загуба на контрол, което пък от своя страна ще е заплаха за авторитарното му управление.

„Нищо не се случва тук. Северна Корея няма нищо против да получава китайска помощ и да прави някаква търговия, но изобщо не личи икономиката й да се променя“, каза дандунски бизнесмен, който търгува с КНДР и поиска да бъде представен само с фамилното си име Цюй.

Това прави новата ограда „лицето“ на границата. Покрита с ролки бодлива тел, на места тя е двойна така, че да образува вътрешен и външен периметър, с бетонна ивица помежду им, за да могат граничарите да патрулират.

Страховитото препятствие има за цел да попречи на притока на нелегално преминаващи границата – обикновено хора, които търсят храна и работа в Китай или път за бягство към Южна Корея. То също така символизира страховете на Пекин от евентуална нестабилност в КНДР – стоманена бариера за възпиране на хаоса.

Мнозина смятат, че именно благодарение на Китай южният му съсед се държи на повърхността, като Пекин предоставя по оценки годишно по половин милион тона петрол на КНДР, както и огромни количества храни като помощ.

Официално толерираната контрабанда поддържа формалната търговия между тях, а Северна Корея си набавя така нужната твърда валута от хилядите севернокорейци, които работят в Североизточен Китай, и от хилядите китайски туристи и съветници, идващи на посещение от другата страна на границата. Китайски компании инвестират и в мините в Северна Корея, макар че много от тях се оплакват от корупция и незачитане на договорите.

Все пак остава неясно колко голямо е влиянието на Китай върху Северна Корея. Въпреки настойчивите искания на Пекин Пхенян отказа да се върне на домакинстваните от Китай шестстранни преговори за ядрено разоръжаване, спечелили на Китай имидж на отговорна световна сила.

За все по-голямото китайско недоволство свидетелстват наскоро отправените от министерството на външните работи необичайно остри критики към Северна Корея за това, че харчи за отбрана, ракети и ядрени програми, вместо за икономика. „Също така бихме искали активно да насърчим страната да развие икономиката си и да подобри условията за живот на народа си“, заяви в края на миналия месец говорителят на външното министерство Хун Лей.

Китайски медии също излязоха с коментари, че интересите на Пекин не трябва да се превръщат в заложник на желанието му за стабилна Северна Корея.

„Ако КНДР пренебрегва това мнение и в крайна сметка извърши трети опит с атомна бомба, тя трябва да плати висока цена за това. Различните видове помощи, които получава от Китай, с основание ще бъдат намалени. Надяваме се, че китайското правителство ще предупреди за това Северна Корея предварително, за да не си въобразява други неща“, написа в свой коментар от миналата седмица вестник „Глобъл таймс“ – националистически таблоид, който често изказва спорни мнения.

Най-новият ядрен опит може и да не е достатъчен, за да накара новото ръководство да изостави напълно Северна Корея, но Китай може да приложи по-строги мерки, имайки предвид, че той вече вдигна залога, като се съгласи със затягането на санкциите на ООН.

Ако го направи, Пхенян не може да каже, че не е бил предупреден.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.