Ще пресъхнат ли реките от алкохол в небето над Русия?

Франс прес

Пияният побойник на полета Москва – Хургада. Снимка: от тв екрана

Червендалест мъж се разкрещява в самолета, придърпва за косата един от стюардите, хваща човека за раменете и го разтърсва. После налита на пътник, понечил да се намеси, и му разбива носа.

Сцената, заснета с мобилен телефон на 11 януари при полет на компания „Когалимавиа“ между Москва и египетския курорт Хургада, е сред последните пиянски прояви, заради които руските власти обещаха мерки срещу непристойното и агресивно поведение по време на въздушни рейсове.

Мнозина пътуващи руски хора отварят бутилка, купена от безмитния магазин, веднага щом самолетът се отлепи от земята – едва ли не като свещенодействие.

Феномен, превърнал се в кошмар за екипажите на чуждите компании. Но дори и тези от Русия, справящи се по-умело с пийнали пътници, често се сблъскват с прояви на крайна агресия.

„Случаите на агресивно поведение от страна на пътници в нетрезво състояние в самолетите и по летищата напоследък зачестиха“, заяви говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин.

Генералният директор на „Аерофлот“ Виталий Савелиев разкри чрез Туитър, че компанията вече е включила в своя черен списък над 1821 души.

„Безспорно ще е добро решение да има черни списъци, споделяни между всички авиокомпании в Русия, и значителни глоби“, пише той.

В момента летателният персонал фактически няма как да попречи на пътниците да пият, оплака се пред журналисти депутатът Игор Баринов.

Миналия месец сам той пътувал за Германия със самолет на „Аерофлот“ и се наложило да укроти със сила пиян мъж, който блъснал стюарда и се опитал да влезе в кабината.

„Дълбоко съм убеден, че някои действия, наказвани на земята с административни санкции, трябва да се разглеждат като криминални, ако се вършат във въздуха“, заяви той.

Следственият комитет заплаши човека, заснет по време на полета Москва-Хургада и все още неоткриваем, да го обвини в „опит за отвличане“ и му препоръча да се яви пред властите доброволно.

Скандалджиите, буйствали в самолетите, по принцип се разминават с относително леки наказания.

Самолет на компанията „ЮТеър“, пътувал на 3 февруари по линията Москва-Тайланд, бе принуден да кацне по спешност в Узбекистан, след като мъж, тръгнал на сватбено пътешествие, се сби с други пътници и неколцина бяха ранени.

В Узбекистан той бе осъден на глоба в размер на близо 398 000 сума (148 евро) и експулсиран в Русия, съобщи Интерфакс. Очаква го разпит в полицията.

„Трябва да въведем наказателна отговорност за хулиганство в транспортните средства“, заяви депутатът Павел Крашенинников пред ИТАР-ТАСС.

„И да няма никакви смекчаващи вината обстоятелства като „пийнал си е повечко“ или „замаял се е от високото“, добави той.

Досега обаче всички опити да се променят нещата удряха на камък. През ноември министерството на транспорта предложи да се забрани в самолетите да бъде внасян алкохол, купен от безмитните магазини. Въздушните превозвачи и редица депутати обаче се възпротивиха.

„Ние сме против такава забрана, тя няма да реши проблема. Не само пияните вършат поразии“, писа в Туитър директорът на „Аерофлот“.

Според онлайн анкета на сайта Life News само 21 на сто от руските жители смятат, че алкохолът по време на полет трябва да е забранен. Алкохолът е истински бич за Русия, където пряко или косвено взема по официални данни половин милион жертви всяка година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.