Призиви за „втора революция“ в Либия тревожат властите

Франс прес

Две години след революцията, свалила от власт диктатора Муамар Кадафи, либийските власти са критикувани заради тяхната неспособност да извършат реформите и призивите за протести на 15 февруари се умножават. Някои в Либия дори започнаха да призовават за втора революция.

Властите поставиха в състояние на тревога силите за сигурност, за да попречат на израждането в размирици на честванията по повод втората годишнина от революцията от 17 февруари.

Призивите за демонстрации варират от „изгонете представителите на бившия режим“ до „да свалим новия режим“, като се мине през призив за разпускане на въоръжените милиции или за реформа на висшето образование.

Позив, разпространяван из Триполи, призовава също за „народно въстание“ и за „гражданско неподчинение“, за да се „свали режимът“. Този позив насърчава либийците да се запасят с храна и гориво предвид евентуална парализа на страната от 15 февруари.

Тръгнали от Бенгази в Източна Либия, тези призиви бяха препредадени от няколко либийски групи в социалните мрежи и медиите, сред които привърженици на федерализма в източната част на страната или граждански организации.

„Призивите за протести са оправдани предвид натрупването на проблемите“, заяви Мохамед ал Муфти, бивш политически затворник. Той изброява инфлацията, покачващата се цена на живота, високата безработица сред младите.

„Това движение има също и политически мотиви, като исканията касаят федерализма и оспорването на решенията и изборите на парламента и на правителството“, посочва Ал Муфти.

Според Захия Атия, политически активист, „става дума за седящи протести и за мирни протестни шествия, за да се разкритикува провалът на Националното събрание да постигне напредък по такива въпроси като националното помирение и преразпределянето на ресурсите, както и написването на конституцията на страната“.

Опасявайки се от размирици, подобни на тези в съседен Египет по повод втората годишнина от египетската революция от 25 януари 2011 г., либийските власти проведоха няколко заседания, посветени на организацията на тържествата, предвидени за 17 февруари и преди всичко, за да подготвят план за гарантиране на сигурността по време на протестите на 15 февруари.

Либийският министър на вътрешните работи Ашур Сюлейман Шуаил изрази безпокойството си, че протестните движения на 15 февруари могат да загубят мирния си характер, като същевременно подчерта правото на всеки гражданин да изразява своето политическо мнение.

Амор Бушала, член на Асоциацията за координация на гражданските организации в Либия, призова протестите да останат мирни, за да участва в тях неговата асоциация.

„Исканията трябва да са насочени към промяна на революционния процес, а не към оспорване нито на Националното събрание, нито на правителството, които са законно избрани от народа институции“, заяви той.

Либийски представители, както и няколко организации, сред които ислямистки групи, обвиняват хора, предани на бившия режим, че стоят зад призивите за демонстрации, целящи, според тях, да „посеят семето на безредието и да удължат нестабилността в Либия“.

Във Фейсбук противници на призивите за протести подчертаха, че либийските институции са легитимни и че няма никаква причина те да бъдат оспорвани.

Но според Хадж Ахмед Мулди, 54-годишен компютърен специалист от Триполи, либийците ще се мобилизират, защото 16 месеца след падането на Кадафи нищо не се е променило и различните правителства не са успели да направят страната по-сигурна, нито да върнат авторитета на държавата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.