Каква е истината за смъртта на Джим Морисън?

Гробът на певеца в „Пер Лашез“ в източната част на Париж. Снимка: Уебшотс

Животът на Джим Морисън – вокалиста на групата The Doors, е бил бурен и кратък. Той умира на 3 юли 1971 в Париж само на 27 години. Според официалната версия смъртта на Морисън е настъпила вследствие на сърдечен удар, докато бил във ваната. Но Сам Бърнет, автор на наскоро излязлата книга “Краят: Джим Морисън”, твърди, че вокалистът на „Дорс“ е починал от свръхдоза.

Подобни слухове се носят отдавна, но досега никой не можеше да каже със сигурност дали в тях има нещо вярно. Сега Бърнет, който по времето на смъртта на Морисън, е бил управител на нощен клуб, твърди, че певецът е умрял от свръхдоза именно в тоалетната на неговото заведение. Според него двама наркопласьори са изкарали Джим оттам, занесли са го в апартамента му и са го хвърлили във ваната, мислейки, че по този начин ще го свестят.

Коментирайки твърденията на Бърнет, издателят Фил Александър казва: “Ако попитате някой, който е познавал Джим, ще ви каже, че въпросът не е бил дали Джим ще умре, а кога ще умре. Няма значение дали това се е случило в нощен клуб или в собствената му баня.”

Сам Бърнет твърди, че е смятал да запази в тайна истината за смъртта на Морисън, но по настояване на жена си се е решил да разкаже историята в книга. Неговата версия е подкрепена от фотографа Патрик Шове, който си спомня, че е помогнал на двамата наркопласьори да изнесат Морисън от клуба. “Мисля, че вече беше мъртъв – казва Шове. – Реших, че другите двама ще извикат линейка. Не съм съвсем сигурен. Всичко това се случи много отдавна и онази вечер не бях пил само вода.”

Морисън се премества в Париж през март 1971 г., тъй като след концерт през 1969 г. го обвиняват в прекалено непристойно поведение и продуцентите започват да отменят ангажиментите му. Във френската столица той пристига заедно с приятелката си Памела Кърсън. Там по цял ден броди из улиците – странна фигура, носеща плик, пълен с изписани листи.

Джим Морисън. Снимка: Уебшотс

Нощите си вокалистът на „Дорс“ запълва с бурни партита в клуба на Бърнет. По онова време в него се събира парижкият елит, който се отдава на запои до зори. Чести гости са Мериън Фейтфул и Роман Полански. Бърнет твърди, че в нощта на смъртта си Морисън пристигнал в клуба, придружаван от двама мъже, от които си купил хероин. По едно време забелязал, че певецът е изчезнал. Един от бодигардовете го открил по-късно, разбивайки вратата на тоалетната, където Морисън се бил заключил. “Когато го намерихме мъртъв, имаше малко пяна и кръв на носа си. В клуба имаше лекар и аз го помолих да го прегледа. Докторът каза, че става въпрос за свръхдоза хероин”, пише Бърнет в книгата.

Бившият управител на клуба не видял с очите си през онази нощ Морисън да взима хероин, но знаел, че го смърка, вместо да си го инжектира, защото се страхувал от игли. По думите на Бърнет двамата наркопласьори твърдели, че певецът само е в безсъзнание и го изнесли от клуба.

При разпита си в полицията приятелката на Морисън – Памела Кърсън, заявила, че въпросната вечер двамата ходили на кино, а после си легнали. Според нея певецът се събудил по някое време през нощта, чувствайки се зле, и решил да вземе гореща вана. По-късно тя го открила мъртъв във ваната. Морисън бил погребан на 7 юли 1971 г. Аутопсия на тялото му не е правена.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.