Транссексуален депутат – символ на промяната в Полша

Асошиейтед прес

Ана Гродска. Снимка: личен сайт

Снимките на Анна Гродска от преди и след трансформацията на пола й показват колко много тя – и страната й – са се променили.

Като мъж тя ходеше с гъста брада. Сега първият транссексуален законодател в Полша предпочита големи висящи обеци и късите прически. Гродска привлече огромно внимание към себе си, когато през 2011 г. спечели място в парламента, и още по-голямо, след като се кандидатира за заместник-председателския пост от името на своята лява партия.

Миналата седмица обаче тя загуби, след като депутатите гласуваха с огромно мнозинство да оставят титуляра на поста. Но и без това 58-годишната депутатка вече оказа силно влияние върху политическата сцена, превръщайки се вероятно в най-известния символ на либералната промяна в страна, която традиционно се слави като дълбоко консервативна и преобладаващо католическа. „Премахнати са някои табута“, каза Яцек Кухарчик, политически анализатор и директор на Института по обществени въпроси във Варшава.

Сериозни новинарски издания са слагали Гродска на кориците си и са публикували анализи, разискващи ролята на гейовете и другите сексуални малцинства в обществото. Таблоидите обаче са ориентирани към по-повърхностни подробности като затрудненията, които високата близо 1.90 м Гродска среща да си намери хубави дрехи. Или как мръзне по време на мразовитата полска зима, носейки чорапогащник и отказвайки да облече панталони.

Самата Гродска признава, че понякога все още се чуди как е спечелила 20 000 вота в своя полза от родния си консервативен град Краков, които й осигуриха място в парламента. Имало е случаи, когато хора са нападали офиса й, замеряли са прозорците й или са разкъсвали знамената с нарисувана дъга. Но като цяло чувства, че обществото все повече я приема, сподели тя в интервю.

Гродска каза, че тъй като е наясно, че е символ на историческа промяна в Полша, се опитва да се справи с това предизвикателство, като покаже възможно най-доброто от себе си като законодател. „Преди всичко аз се опитвам да бъда нормален политик, като всеки друг човек, а може би дори по-добър. Аз наистина се старая, за да може хората, които ме наблюдават, да разберат, че транссексуалните хора не са по-лоши от другите“, заяви Гродска.

Социалната трансформация вече се забелязва и в други области, като например нарастващата подкрепа от държавата при финансирането на оплождането ин витро въпреки консервативната католическа опозиция. Но промяната особено силно се забелязва в значителното внимание, което се обръща на правата на сексуалните малцинства – проблем, който бе премълчаван по време на комунистическия режим, както и след неговото падане през 1989 г., когато мнозина поляци се обърнаха към властната католическа църква за помощ и насока в настъпилата икономическа и социална бъркотия.

Ролята на църквата дълго време се поддържаше от репутацията й на опълчила се на комунизма институция и от авторитета на починалия полски папа Йоан Павел Втори. Но влиянието й избледня след неговата кончина през 2005 г. и след като Полша влезе в ЕС и се интегрира по-тясно със Запада.

Важен повратен момент беше влизането във властта през 2011 г. като трета сила в парламента на новата прогресивна партия „Движение на Паликот“, която се застъпва за правата на гейовете и е срещу традиционното влияние на църквата в обществения живот. Сред нейните представители са Гродска, както и първият открит гей законодател в Полша – Роберт Бедрон.

Но това няма да е лесна битка. Миналия месец законодателите се захванаха с проблема с гражданските бракове, но отхвърлиха законопроект, който би дал на неженените двойки – гей или хетеросексуални – юридически права. Успешното представяне на либералите „не означава, че ние изведнъж сме станали много прогресивна страна или че сме на нивото на някои западноевропейски държави в признаването на правата на сексуалните малцинства“, каза Кухарчик. „Има още много, много път да извървим и виждаме враждебната реакция срещу Гродска“ в това, че й попречиха да заеме ръководния пост в парламента. „Но нещото, което се е променило, е, че сега обсъждаме това открито и хората вече не се крият.“

Гродска се подлага на операция за смяна на пола през 2010 г. в Тайланд, след като цял живот чувства, че е родена в грешното тяло. Преди промяната е носела името Кшищоф Беговски и е имала съпруга и син. Синът й я подкрепя през цялото време на нейната трансформация, съпругата й обаче не е могла да приеме промяната и сега те са отчуждени.

Управляващата партия автоматично получава поста председател на парламента, а другите големи партии имат правото на по един заместник-председател. Гродска изглеждаше, че има известен шанс, след като настоящият депутат заемащ поста за нейната партия, Ванда Новицка, си навлече гнева на основателя и лидер на партията Януш Паликот с приемането на бонус в размер от 40 000 злоти (13 000 долара) заедно с другите заместник-председатели. Бонусите станаха обект на спор, тъй като идват във време, когато икономиката в страната отбелязва спад, а правителството увеличава данъците и прилага други строги икономически мерки.

Законодателите обаче отхвърлиха с огромно мнозинство в петък предложението, което бе внесено от Паликот Новицка да бъде освободена от поста; тя е прочута с дългогодишната си дейност в подкрепа на жените. Тя се обърна към парламента с думите, че се чувства окуражена от подкрепата и че няма да подаде оставка. Новицка допълни, че обвиненията срещу нея са несъстоятелни и че все още има работа за вършене в полза на жените и своите избиратели. Гродска, която изрази своето възхищение към работата на Новицка, бе сред онези, гласували в нейна полза.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.