„За състоянието на съюза“ – Обама иска повече

Барак Обама произнася първото си обръщение „За състоянието на съюза“ след преизбирането за президент. Снимка: Белия дом

„Отчитаме голям напредък“, заяви със задоволство Барак Обама в началото на своето обръщение „За състоянието на съюза“. Той имаше предвид подобряващото се положение на икономиката и намаляващия брой американски войници на опасни мисии в чужбина. Но това можеше в същата степен да се отнася и за стратегията му за преодоляване на съпротивата на републиканците във време на разделение в управлението.

По време на предизборната кампания миналата година една от линиите в неговите речи беше порицаването на идеята за съкращаване на разходите за популярни правителствени програми, „като същевременно не искаме нищо“ от най-богатите американци. Тази тактика, при която той представяше себе си като защитник на обикновените американци, а републиканците – като слуги на богаташите, беше доста ефективна.

Тя не само му помогна да спечели втори мандат, но и накара републиканците в Конгреса да приемат в началото на годината неговото искане за по-високи данъци за богаташите от страх да не се окажат достойни за подигравките на президента. Нищо чудно тогава, че Обама се връща към темата. Всъщност той изрази същата линия в обръщението си пред Конгреса, като добави само една дума: „повече“: „Не можем да искаме от възрастните граждани и работещите семейства да поемат цялото бреме на намаляването на дефицита, като същевременно не искаме нищо повече от най-богатите и най-влиятелните“, издекламира той.

Подтекстът беше, че републиканците би трябвало да се съгласят на още едно данъчно увеличение в замяна на съкращаване на разходите, като тези две неща биха помогнали да се стабилизира разрастващият се дълг на Америка и да се избегнат различните фискални безизходици, които се задават. Изглежда, президентът е стигнал до извода, че може да получи това, което иска от противниците си, само като спечели общественото мнение на своя страна и че най-лесният начин да го постигне е като ги обвини, че угаждат на богатите.

Така, вместо да възприеме помирителен тон и да предложи компромиси, както правеше през голяма част от първия си мандат, Обама представи безсрамно партиен дневен ред. Той повтори предишни призиви не само за по-високи данъци за богатите, а и за по-строги закони за контрол на оръжията и за съгласувани действия за забавяне на климатичните промени – все идеи, които будят отвращение у републиканците и чието прокарване поради това ще се сблъска с трудности в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство.

Към предишните си искания Обама добави някои нови предложения, които сигурно няма да бъдат посрещнати добре от републиканците, като повишаване на минамалната работна заплата и обвързването й с инфлацията. Той говори и за улесняване на гласуването, което не е популярна кауза за десницата. На всичко отгоре бяха представени различни предложения, които – макар и не особено спорни сами по себе си – звучаха доста скъпо.

Сред другите нови схеми бяха искането на президента да осигури всеобщ достъп до предучилищна подготовка, да разшири професионалното обучение в гимназията, да изгради мрежа от институти за насърчаване на производството и да създаде данъчен кредит за наемане на дългосрочно безработни хора. Той обеща, че всичко това няма да добави и цент към дефицита, но не даде подробности откъде ще дойдат пари за него.

Републиканците веднага изтъкнаха, че държавният дълг е нараснал с 584 трилиона цента, откакто Обама е дошъл на власт. Как може да се има доверие на човек с такова постижение, попитаха те.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио, който атакува речта на президента от името на републиканците, се оплака, че „неговото решение буквално на всеки проблем, пред който сме изправени, е Вашингтон да налага по-големи данъци, да взема по-големи заеми и да прави по-големи разходи“. Имайки предвид собствените си родители от работническата класа, Рубио отхвърли идеята, че републиканците са партията на богатите, и обвини президента, че е обзет от манията да повишава данъците.

Рубио се постара всичко това да звучи правдоподобно, но гласът на Обама се чува доста по-силно. Той едва беше свършил речта си и веднага се включи в разговор с поддръжници по интернет. Той има предвидени редица митинги през идните дни в защита на своята кауза.

Президентът явно разглежда продължаващата безизходица с републиканците за бюджета като ситуация, от която и двете страни могат да излязат победители. Или те ще се огънат и той ще получи политическите отстъпки, които иска, или те ще останат непоколебими и той ще ги обвини в неотстъпчивост. За президент, който посвети голяма част от първия си мандат на безуспешни усилия да ухажва републиканците, това трябва да се смята за напредък.

Още по темата: Предизвикателство към Конгреса

Американците, уморени от безкрайните борби във Вашингтон около разходите и данъците и от изпадналата в застой икономика в резултат на боксуването, имаха шанса да чуят нещо различно снощи – посланието на президента Барак Обама в обръщението му „За състоянието на съюза“ беше ясно: Нещата не могат да продължават така, отбелязва в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“.

Онова, което е нужно, за да върви страната напред, е политическа воля, каквато твърде дълго липсваше. Въпреки че много от предложенията на президента са известни и вероятно ще бъдат задушени от политиците, в речта си той обясни пред широката аудитория, какво може да се постигне дори при минимален консенсус във Вашингтон. Набелязаните от Обама цели за втория му мандат са внушителни, което до голяма степен осигури преизбирането му. Задачата му сега е да превърне широката обществена подкрепа в клин, който да разруши застоя във Вашинтон, подчертава нюйоркският всекидневник.

Два важни национални проблема се очертаха сред останалите приоритети, изброени в изказването на президента Обама на общото заседание на Конгреса снощи. Единият от тях е упорито бавният икономически растеж, а другият – продължителната заплаха за благосъстоянието, надвиснала заради структурното разминаване между планираните от федералното правителство приходи и ангажиментите му по отношение на разходите. За да е успешен вторият мандат на президента, ще са необходими както заслужаващи доверие предложения за преодоляването на тези взаимосвързани предизвикателства, така и решимост за осъществяването им, посочва също в редакционен материал в. „Вашингтон пост“.

В цялото си обръщение снощи американският президент търсеше пътища за компромис по отношения на Конгреса, в който цари разделение, отбелязва френският в. „Фигаро“. Вестникът цитира анализатора Дейвид Гърдън, нарекъл речта на президента „смела“, а самия президент „нов Обама“, по-уверен в себе си, по-настъпателен и по-малко наивен по отношение на републиканците. Тази реч е най-решително благосклонната към засилване на ролята на държавата от Линдън Джонсън насам, заяви бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, цитиран от ежедневника.

На моменти войнствен, в други – вдъхновяващ, Барак Обама използва снощи обръщението си „За състоянието на съюза“, за да представи списъка от целите на управлението си през втория мандат – от данъчна реформа, до увеличаване на минималната надница, контрола върху оръжията, имиграцията и климатичните промени, пише британския в. „Индипендънт“. Пред съвместното заседание на Конгреса и милионите американци пред екрана, Обама представи преобладаващо оптимистично виждане за страната, която откакто преди четири години стана президент, се бори с икономическо бедствие и вече вижда края на войните зад граница, допълва вестникът.

Комерсант: Обама залага на средната класа

В близките четири години Барак Обама ще насочи усилия главно към нови инициативи в образованието, разширяването на производството, алтернативната енергетика и развитието на транспортната инфраструктура в САЩ. Инвестициите в тези сфери се очаква според него да осигурят процъфтяване на Америка, пише руският в. „Комерсант“ в статия за президентското обръщение към нацията за състоянието на съюза.

Стопанинът на Белия дом вече няма да търси подкрепа от републиканците – ще заложи на средната класа. От преуспяващата средна класа до голяма степен зависи по-нататъшният икономически растеж, каза той. Според Обама положението в икономиката на САЩ позволява на държавата да се откаже от активна намеса. Вместо това правителствените структури трябва да станат ключов партньор за бизнеса, съдействайки за неговото развитие чрез намаляване на данъците.

Новата икономическа политика ще се гради върху три основни принципа. САЩ трябва да станат „магнит за поява на нови работни места и откриване на нови производства“, а на гражданите да се гарантира възможността да получат специалности, каквито се търсят най-много на пазара. Държавата е длъжна да положи всички усилия, за да може „честният труд да осигурява достоен живот“, цитира вестникът извадки от словото на президента.

Освен за вътрешни проблеми се очакваше Обама да говори за съкращения на ядрените оръжия и за преговорите по този въпрос с Русия. Предния ден обаче говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че президентът все още държи да бъде намален броят на ядрените бойни глави, но в посланието до Конгреса няма да прави никакви нови изявления по темата, посочва изданието.

„В обръщението са засегнати твърде много въпроси, които ще предизвикат остри възражения сред републиканците. Белият дом явно е решил да избегне конфронтацията и да отложи поредната спорна инициатива“, обяснява за „Комерсант“ политологът от САЩ Джеймс Уайнстийн.

Според източници на сайта Yahoo News от президентската администрация планът на Обама включва главно неща, вече известни на американците, като подобряване на инфраструктурата и повече средства за модернизация на производството. Тези разходи обаче едва ли ще бъдат повишени – необходима е подкрепа от републиканците, а през първия мандат на президента те наложиха вето върху това предложение, отбелязва „Правда“.

Противниците на Обама са съгласни само с неговия призив за имиграционна реформа – и то с уговорки, пише „Московский комсомолец“.

Никоя държава не може да си позволи да държи в сенчестата икономика, изобщо извън държавния контрол 11 милиона нелегални имигранти – трябва нещо да се прави. Този апел на Обама вече намери отклик в Конгреса и скоро явно ще последват практически законодателни стъпки – не само в Сената, контролиран от демократите, но и в долната камара с републиканско мнозинство, прогнозира всекидневникът.

Според последната анкета на телевизия Си Би Ес, едва 45 на сто от американците са убедени, че държавният глава води необходимата за страната икономическа политика. 53 на сто обаче не виждат Обама да следва ясен икономически курс. От всяка гледна точка подобряването на икономическата ситуация за Обама е цел номер едно.

Затова президентът каза, че всеки ден трябва да мисли (и не само той) върху три задачи: 1 как да се привлекат работни места в Америка; 2 как да се даде на американците образование, за да могат да заемат тези работни места; 3 как да стане така, че хората да могат да се издържат с получаваните заплати, допълва „Московский комсомолец“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.