Франсоа Оланд – новият светец на Тимбукту

ДПА

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

На новопомазания 334-ти светец на Тимбукту сигурно му се иска нещата винаги да вървят толкова добре. Приветстван от хиляди хора, скандиращи името му, френският президент Франсоа Оланд бе посрещнат в Мали в събота като спасител и светец заради френската намеса, която предотврати завземането на страната от ислямски бунтовници.

Оланд, несвикнал с подобен вид внимание, бе напълно завладян от мига. Решението ми да предприема военна намеса в Мали бе „най-важният ден в моя политически живот“, заяви той. И дори да наблегна малко повече на личното местоимение „аз“ в изказването си, което не е по вкуса на френските медии, те го оставиха да му се размине.

Дори консервативният в.“Фигаро“, който не спира да критикува остро президента социалист, бе в приповдигнато настроение. Визитата на Оланд, по време на която той представи френската намеса като отплата за пожертвалите се малийски войници, биещи се на страната на Франция през Втората световна война, бе „безупречна“, коментира вестникът.

Трудно би било наистина човек да не се развълнува от сцените на радост в Тимбукту, известен като града на 333-мата светци, където жените, принудени в продължение на девет месеца да носят мюсюлмански дрехи, които напълно покриваха телата им, показаха най-красивите си традиционни африкански покривала. Но на фона на всеобщата радост отекваше и нотка на безпокойство предвид трудния път, по който френските и африканските сили предстои да минат.

Поглеждайки назад, триседмичната светкавична офанзива на френските и малийски военни части, които успяха да въpзстановят правителствения контрол върху цялата страна с изключение на един град в северната част на Мали, изглежда лесната част. Прогонването на ислямистите от отдалечения планински регион на север от град Кидал, намиращ се близо до Алжир, където бунтовниците се оттеглиха, за да се прегрупират, изглежда ще е далеч по-трудната задача.

Засега Франция е дала само една жертва в Мали – пилот на хеликоптер, който бе убит още в първия ден на боевете. Мали не е обявила официално колко войници е загубила. Една продължителна битка срещу лесно подвижните бунтовници, осланящи се на партизански тактики, може да доведе до по-тежки загуби.

Освен това съдбата на седем френски граждани, държани за заложници от бунтовниците, също е заложена на карта. Миналата седмица министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан каза, че е „възможно“ седмината, четирима от които заложници от 2010 г., да са държани в планинския масив Адрар дес Ифогаз в района на Кадар, който миналия уикенд бе бомбардиран от френски военни самолети.

Едно е сигурно: Франция ще остане в Мали задълго. Френските военни ще останат в Мали „колкото е нужно“, каза Оланд в събота, добавяйки, че Франция ще предаде щафетата на африканските военни части, „щом суверенитетът на Мали бъде възстановен“.

Междувременно вниманието се премества към политическата арена , към дългогодишните несгоди на хората в северната част на Мали, които подхраниха размириците.

Франция разчита на правителството на Мали да започне преговори с туарегските сепаратисти, повели въстание миналата година, от което ислямистите се възползваха да се намърдат във властта. Туарегите не се радват на особени симпатии в южната част на Мали, където мнозина обвиняват пустинния народ, чиито представители носят традиционни сини роби, че са отворили страната за джихадистите.

Оланд ще трябва да подходи много внимателно, за да не изглежда, че се опитва да наложи решение, отбеляза неоколониалисткият в.“Франкафрик“. За момента обаче той все още се наслаждава на военния си успех и на възхитените погледи, които втората по големина икономика в Европа получи от своите съюзници. Няма вече – поне за момента – заглавия, гласящи, че Франция е следващата Гърция.

„Съединените щати се възхищават на френската инициатива“, заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър за в.“Журнал дю диманш“ по време на посещението си в Париж, при което бе обсъдено увеличаване на подкрепата от страна на САЩ, които снабдяват Франция с транспортни самолети, разузнавателна информация и самолети за зареждане на гориво във въздуха. САЩ са „признателни“ на Франция, че оглавиха интервенцията, която „служи на нашите общи интереси“, каза той, поздравявайки френската „смелост“.

Толкова силен бе фокусът върху Мали, че най-голямото икономическо постижение на Оланд остана до голяма степен незабелязано. В деня на започването на войната, 11 януари, прословутите със своята неотстъпчивост френски профсъюзи постигнаха споразумение с организации на работодатели да преразгледат строгото трудово законодателство.

„Без съмнение януари беше най-добрият месец от президентството на Оланд“, написа в редакционна статия в.“Либерасион“, като същевременно предупреди да не се прекалява с ликуването на фона на увеличаващата се безработица и други икономически проблеми, „за които няма бързо решение“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.