Правото на протест

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Покрай ежедневните „чудеса“ на правителството не стигаме до правото изобщо. Принципно у нас правото винаги е било дефицит, ама в последните години изчезна хептен и се замени с декрети на агент дУда?

Що е дефицит ли?

Ми, щото у нас, всички и открай време, когато възникне проблем за решаване, първо търсят други начини и едва ако не стане или е твърде скъпо се сещат, че има право, закони и прочие тъпотии.

Както и да е.

Това една дълга и най-вече друга тема.

Четохме в медиите, че варненските полисмени са въвели нов прочит на закона и във борбата си с инакомислещите, а именно викат на ред в районното всякакви хора, дори и такива, на които кракът им не е стъпвал по протести, но вероятно са оперативно интересни или са могли да направят обосновано предположение, че биха могли да вземат участие в протести или може би са гледащи с лошо око властта, като им съставят предупредителни протоколи по ЗМВР да не протестират или да не протестират бурно?

Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Конституция на Република България

Ей, тъй на, от дребнава заядливост, бихме искали да отбележим, че действията на варненските милиционери са незаконосъобразни, а предупредителните им протоколи нямат правна стойност!

То, не че през последните почти четири години е имало такива, въобще в униформените действия или бездействия, ма все пак?

Докато не са ни спрели съвсем тока, бихме искали да зададем и един въпрос:

Кой има интерес от намушкването с нож на водача на варненските протести Иван Петров, припомняме, че преди да го наръгат с нож в гърба, същият е бил уговарян от началника на местната милиция да намали темпото на протеста, каквото и да означава това.

От само себе си се налага един единствен отговор, а именно:

Единствено властта има интерес от това и никой друг?

Знам, че клатите невярващо глави, затова ще ви дадем един пример:

След като взривиха колата на Сашо Диков, за което любимецът на всички българи Цвинокио направи разграничение, че видите ли атентата не бил срещу журналиста Диков, а срещу колата му, която явно самостоятелен субект в правния мир и кво стана?

Ми, кво да стане? Сашо Диков намали темпото, спря да преследва таралежа в парламента с неудобни въпроси за апартаменти и прочие за да се стигне до там, че сам Той му отиде на гости в студиото.

И за да не се чудите прекалено, питайте ни, кога и дали ще иде при Милен Цветков или при Слави Трифонов?

На върба, нали?

Е, освен ако преди това не им взривят и на тях колите, примерно?

Не дай, Боже!

Последно и ви оставяме.

Подкрепяме изцяло протестите и протестиращите!

На всички не само на тези, на които са съставили протоколи да не протестират много силно, предлагаме настоятелно да пишат жалби до всички възможни инстанции у нас и в ЕС!

Това е своеобразна форма на протест, а и органите са длъжни да ви отговорят.

Моля, не пишете до ЦеЦерон!

Няма (с)мисъл!

Освен това, от това което имаме като информация, можем да направим обосновано предположение, че последния не чете!

Хич, нищичко….. грам, не пипва!

Дали, щото не иска или не може, на нас не ни влиза в работа.

От блога на Николай Хаджигенов

П. С. Пряк виновник за създалото се положение, включително безобразието с цените на тока и топлофикация и каквото още се сетите е правителството на онзи-който-разправя-че-строи-магистрали!

Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:

* Онзи-чието-име-не-се-произнася е от Банкя

** Ежко Ежков – същият известен още като ЦеЦерон и Цветан Цветанов от МВР

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.