Аржентина и Бразилия – едно от най-великите съперничества в световния футбол

14 години чакане тегне над гаучосите преди финала на Копа Америка

Бразилците Диего, Алфонсо Алвеш и Жуан (от ляво на дясно) се радват след драматичната победа над Уругвай след дузпи на полуфинала на Копа Америка. Снимка: Ройтерс

Двете велики южноамерикански футболни нации излизат една срещу друга в класическия финал на Копа Америка, който всички неутрални желаеха. „Гаучосите” започват като фаворити, но дори без Кака и Роналдиньо бразилците имат други идеи.

Ако липсата на късмет бе приемливо обяснение за Аржентина през 2004 г., този път случаят няма да е такъв.

Аржентина и Бразилия продължават едно от най-великите съперничества в световния футбол. Като отчетем препълнения със звезди тим на „гаучосите”, ще приемем, че присъствието им на финала не е изнедада. Участието на Бразилия в решителния мач обаче бе под съмнение дълго време. Отслабен състав и лош старт даде на другите отбори надежда за достигане до финала, но Бразилия подобрява значително представянето си с всеки изминал мач.
Тазгодишното издание на Копа Америка напомни в доста отношения за турнира през 2004 г. и за двата финалиста. Преди три години в Перу „гаучосите” пак пристигнаха като фаворити с най-добрия си състав, елиминираха домакините на четвъртфинала, а после разбиха Колумбия с 3 гола на полуфинала. Този път бе почти повторен във Венецуела, като Перу пак бе бит на ¼-финала, а после Мексико бе изхвърлен след 3:0.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/-EaL93-KwJU“, width=“425″, height=“350″ [/swf]
Бразилия, която спечели турнира през 2004 г. след дузпи, ще излезе на финала, след като измина почти същия път като тогава – победи Уругвай с 11-метрови удари (виж клип тук). „Урусите” могат да съжаляват, че не спечелиха на два пъти в редовното време, но това едва ли е голяма утеха за тях.
Финалът в Маракаибо е още една възможност за Аржентина да сложи край на 14-годишното чакане на трофей за националния тим. Начело на отбора пак е Алфио Базиле, който тренираше „гаучосите” и при последния им триумф на Копа Америка през 1993 г. И през 2004 г. Аржентина се класира за решителния мач с най-атрактивния футбол, но това няма да струва и пукната пара, ако този път не спечели.

Бразилия, водена от Дунга, често бе критикувана от местните медии за липсата на стила, към който феновете бяха привикнали доскоро. Трябва обаче да се отбележи, че отборът не е в пълния си блясък, а треньорът трябва да се справя с наличните таланти. Отсъствието на Кака и Роналдиньо би се отразил пагубно на всеки тим в опитите му да достигне предишното си ниво.
Копа Америка постоянно предлага възможност на звездите да блеснат и сега Робиньо се възползва максимално, за да затвори устата на критиците си. Шестте му гола преди финала помогнаха на „селесао” да се добере до най-важния мач за титлата. Пет от попаденията обаче бяха срещу Чили,

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/I7yTfbc5xgM&NR=1″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

което поставя под съмнение колко съществен е бил приносът му. „Златистите” ще се борят за своята осма континентална купа, след като спечелиха три от последните 4 издания след 1997 г. Победа над Аржентина с този отслабен тим със сигурност ще реабилитира философията на Дунга, която гласи, че победата е първото и най-важното нещо. За нещастие обаче бразилците ще трябва да го сторят без капитана си Жилберто Силва, който е наказан заради натрупани картони.
За Аржентина пък победата сама по себе си няма да е достатъчна. Както и в случая с Бразилия, феновете изискват наличието на известна класа и блясък в играта. Аржентинските любители искат да виждат и красиви комбинации, подобна на онази с над 20 паса срещу Сърбия (6:0) на Мондиал`06. Ако липсата на късмет обаче бе приемливо обяснение за Аржентина през 2004 г., този път случаят няма да е такъв. Отбор с талантливи нападатели като Хуан Рикелме, Карлос Тевес и Лионел Меси няма друг избор, освен да блести. Техните способности и сила бяха демонстрирани в пълна степен на полуфинала срещу Мексико, а Меси остави отпечатъка си върху турнира с гол, по-красив от който трудно ще вкара на финала. Това бе момент на истинска гениалност, която тепърва ще се ражда изпод левия крак на младока от „Барселона”. Големите футболисти винаги остават своя белег върху важните състезания с изпълнения като това, а играта със сигурност ще види още от Меси, когато натрупа и опит.
Най-малкото, което може да се очаква от финала, е страст и умения. И 22-ата играчи се гордеят да носят фланелките, които са станали синоними на гордостта на техните нации. И ако в някой момент нервите им не издържат, това няма да е неочаквано. А победителите в мача без съмнение ще се перчат много в близките години.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.