Експерти вещаят арабска пролет за Янукович

в. Независимая газета

Виктор Янукович. Снимка: правда

Украйна се нареди на първо място в Европа по недоверие към държавните властови институции сред народа. Хората говорят с тревога за своето бъдеще, страхувайки се, че стандартът им ще спадне. И гледат с лошо око богаташите, свързани с политици и влияещи върху политиката. Последните допитвания сочат, че страхът и стаената злоба започват да доминират в обществените нагласи.

Тази седмица в Киев бяха публикувани данни от няколко анкети за състоянието на обществото. Мненията на хората за властта обобщи Евген Головаха, зам.-директор на Института по социология към украинската Национална академия на науките (НАН). Доверието сред украинците към държавните органи, политиците и партиите бележи най-ниско равнище в Европа – най-много 1 до 3 на сто, посочи той.

Нещата стоят по-зле само по отделни точки – в някои държави, обхванати от остра криза, примерно в Гърция. Недоверието към властта се превръща в традиция за Украйна, няма връзка с конкретни решения и ситуации, изтъкна Головаха. Хората са свикнали да вярват повече на астролозите, отколкото на политиците.

Отговорите на други въпроси – за отношението към богатите, внасят донякъде яснота. Така например 87 на сто от украинците не вярват хората, наричани олигарси, честно да са натрупали капитали. Четиринайсет на сто твърдят, че богаташите, без оглед на имената, „трябва да лежат в затвора“. За повечето впрочем – 70 на сто, ще е достатъчно, ако държавата накара богатите да плащат дължимите данъци, да инвестират в икономиката и да създават нови работни места. И само два процента подкрепят идеята за представителство на олигарсите във властта.

Гражданите се дразнят най-вече, щом чуят как набъбват година след година капиталите на най-богатите украинци. През 2012 г. милионерите и милиардерите в страната станаха повече, а „стари олигарси“ оглавиха за пръв път списъка на най-големите богаташи в ОНД. Пенсиите и заплатите в бюджетния сектор пораснаха междувременно с няколко долара.

Няколко години вече икономисти и политолози предупреждават властта, че растящата дистанция между доходите на най-богатите и на най-бедните става сериозен политически проблем. Миналото лято го спомена и президентът Виктор Янукович на среща със служители от вертикалата на изпълнителната власт: „Трябва да стесним огромната пропаст между богати и бедни. Да подпомогнем бедните. Да осигурим на здравите хора възможност да работят, а на онези, които вече не могат, да гарантираме стабилна социална защита.“

Президентът говори по време на парламентарната предизборна кампания; оттогава обаче нещата се влошиха, коментира Виктор Замятин от украинския център за икономически и политически проучвания „Олександър Разумков“. „Виждаме какво става в икономиката – спад на производството, дефицит на държавния бюджет, пиков период в плащанията по външните дългове и липса на решение по повод новите стабилизационни заеми.

Тече вторият месец от годината, а на някои служители в бюджетния сектор вече им бавят заплатите. Как хората да не се тревожат за бъдещето си? Опита ли се властта да затегне още повече коланите на най-бедните, просто ще ги притисне в ъгъла“, заяви експертът пред „Независимая газета“.

Според анкети на социологическия институт към украинската НАН от края на миналата година, половината хора в страната са твърде недоволни от положението, в което се намират. За несигурност в утрешния ден споменават 72 на сто, за нарастваща тревога – 29 процента, а 33 на сто споделят, че са обзети от объркване и страх. А допитване на центъра „Разумков“ потвърждава крайно високото недоверие към властта и показва кому всъщност гласуват доверие украинците. Най-висок рейтинг на доверие има църквата (независимо от вероизповеданието) – 67 на сто, почти същия – медиите, а обществените организации – 40 процента.

В опит да анализира нагласите в обществото киевският институт „Горшенин“ организира свой експертен форум. Участниците констатираха, че протестните настроения в Украйна лека-полека се прераждат в стаена злоба: хората нямат доверие нито на властта, нито на опозицията, не виждат нови политически лидери, не вярват в страната да има честен съд, страхуват се от силовите ведомства, споени в корумпирана система. Т.е. искат промени и усещат, че са безсилни.

„Бих нарекъл това състояние агресивна апатия в обществото. Според мен агресията ще расте, а нивото на апатията ще намалява“, уточни пред нашия вестник Виталий Бала, шеф на местната Агенция за моделиране на ситуации. Той поясни, че външно спокойното положение ще се запази, докато властта – както е сега – не провокира обществото, без впрочем да прави и опити за диалог с него.

„Обаче кога, къде и защо ще експлодира ситуацията – това никой не може да каже. Въпросната искра може да дойде от обикновен наглед момент – да речем, ако постъпят несправедливо не с някой политик или общественик, а с никому непознат дотогава човек, обикновен гражданин“, добави политологът. Знаем, че така започна и арабската пролет.

Аналитици посочват, че локалните протести срещу чиновнически произвол или несправедливи съдебни решения са нещо редовно за Украйна и броят им расте, макар да са малобройни – събират по неколкостотин души и не привличат медийното внимание. „Малките протестни поточета рано или късно може да се слеят в едно“, прогнозира видният обществен деец Володимир Чемерис.

Според експерти политиците долавят отчасти тази тенденция. Конфронтацията във Върховната рада трае вече втора седмица и поражда призиви за предсрочни парламентарни и президентски избори. Виталий Бала вижда тук засега само политическо перчене: „Веднага щом партийните лидери се вгледат, както трябва, в проучванията, тутакси ще загърбят идеята за предсрочни избори.

Защото няма и половин година след вота мнението на избирателите твърде много се промени – сега биха взели по-малко гласове и Партията на регионите, и „Отечество“ на Юлия Тимошенко. Стабилен електорат имат само комунистите, партията УДАР на Виталий Кличко и „Свобода“ на Олег Тягнибок. Значи обществените нагласи много бързо се радикализират, украинците стават все по-решителни и губят търпение“. Положението явно ще се изостря чак до президентската кампания през 2015 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.