Интернет оставя без хляб сватовниците в Саудитска Арабия

Франс прес

В Саудитска Арабия, където разделението на половете прави трудна всяка среща преди сватбата, интернет сайтовете застрашават професията на традиционните сватовници, до чиито услуги прибягват онези, които се опитват да намерят сродна душа или искат да си вземат втора съпруга, според принципите на полигамията.

Днес за ужас на сватовниците има над 200 страници в Туитър и десетина други сайтове, които предлагат услугите си на хора от
двата пола, търсещи брачен партньор. „Интернет сайтовете вредят на нашата работа. Но в тях хората прибягват до псевдоними и затова те не са надеждни“, казва професионалната сватовница Ум Сами.

Според нея много от тези сайтове са на границата на измамата и някои дори са сродни с организираната проституция.

„Бракът чрез тези сайтове е обречен на стопроцентов провал“, казва Ум Сами, за която традиционните методи са доказали своята ефективност.

Името на Ум Сами се предава от уста на уста. С нея се свързват семействата, които искат да оженят синовете и дъщерите си и тогава тя посещава домовете, представя снимка на кандидата за брак или на кандидатката, ако последната се съгласи да я снимат – за да му намери сродна душа.

При сключен обикновен брак професионалната сватовница получава 2000 риала /530 долара/. Цената на друг вид брачен съюз, наричан мисяр /или посетителски брак/, е по-висока и тръгва от 5000 риала /1300 долара/. В този случай тя се плаща само от мъжа, а в замяна на тази сума сватовницата пази в тайна този съюз.

Защото, както припомня Ум Сами, в Саудитска Арабия има няколко вида брак. Тъй като в кралството сексуалните отношения са забранени извън пределите на брака, то те придобиват формата на съюзи, които често пъти са временни.

В случая с мисяра съпругът не е длъжен да издържа съпругата си, нито да й осигурява жилище. Той може по силата на брачния договор да я посещава в нейния апартамент, но да продължава да живее на друго място, особено ако има вече сключен първи брак.

Предимно разведените жени или вдовиците, или пък онези, които не са вече млади, приемат този вид съюз заради строгите правила на разделение на половете. Така например един неженен мъж и една неомъжена жена могат да бъдат арестувани, ако вечерят насаме в ресторант или са сами в кола.

Улемите смятат този тип бракове за законни в Саудитска Арабия, но интелектуалците и правозащитниците ги обявяват за легализирана форма на извънбрачна връзка.

Подобно на Ум Сами интернет сайтовете насърчават традиционните бракове, а не мисяра, нито другите форми на временни бракове, които са още по-малко общоприети, например мисфар, който е за пътуващите често, или мисфяф, подходящ за онези, които прекарват ваканциите си в чужбина.

Амджад Исмаил, саудитец на около 20 години, който си търси съпруга, не знае какво да предприеме. „Има толкова много предложения, че е изкушаващо човек да опита, но приятелите ми ме предупредиха за някои интернет сайтове, които могат да бъдат истинска клопка“, казва той.

Повечето от интернет сайтовете искат от заинтересованите хора да внесат предварително някаква сума, за да се уверят, че са сериозни клиенти.

Абу Мохамед, мъж на около 40 години, който вече е женен и иска да си намери втора съпруга, казва, че е имал лошо преживяване, когато е предоставил данните си на интернет сайт.

„Те се опитват да извлекат полза от хората, които се свързват с тях, най-вече ако става дума за женени хора“, казва Абу Мохамед. Накрая признава, че е прибягнал до услугите на професионалната сватовница. „Тя поне е дискретна“.

За социолога Абу Бакър Бакадер младите хора вече прибягват до интернет, защото „това е по-лесен начин за запознанства“. „В миналото хората можеха да се запознаят с някого чрез семействата или съседите“, но този етап е преодолян и младите искат „по-малко традиционни начини за уреждане на срещи, както и да избегнат намесата на родителите си“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.