Сп. „Икономист“: Българите ще протестират още, защото нямат реален избор

Протестите срещу сметките за ток в София
Момент от протеста срещу сметките за ток в София. Снимка: Мъртва точка

Британското списание „Икономист“ посвещава статия на протестите на българите срещу високите сметки за електричество и парно.

Стотици гневни протестиращи скандираха „Мафия“ и „Оставка“ и хвърляха снежни топки по българския министър на икономиката и енергетиката Дилян Добрев преди няколко дни, когато той излезе от сградата на ведомството си, за да говори с тях, пише списанието.

То отбелязва, че хората демонстрират срещу двойно по-високите си сметки за парно и ток в сравнение със същия период на миналата година.

Електроразпределителните дружества обясняват покачването на сметките с повишаването на цените на тока с близо 14 процента миналото лято, с по-дългия период на отчитане на данните за потребената енергия и с необичайно студената зима.

Цените на комуналните услуги са чувствителна тема в България, защото за плащане на сметките отива голяма част от месечните доходи на домакинствата. В България цените на електричеството са най-ниските в ЕС, но и средната заплата е също най-ниската в съюза, посочва „Икономист“.

С наближаване на парламентарните избори, които са това лято, правителството на Бойко Борисов се опитва на всяка цена да избегне социалния бунт, пише британското списание, позовавайки се на наблюдатели. Така че той често пъти е готов да успокои протестиращите, като изпълни исканията им.

Но призивите за национализация на електроразпределителните дружества, отправяни от социалистическата опозиция и от крайнодясната партия „Атака“, изглежда е прекалена стъпка за Борисов, допълва списанието. „Икономист“ цитира Дилян Добрев, който казва, че идеята на социалистите ще спечели на България само възхищението на Северна Корея.

Национализацията на комуналните услуги не решава проблемите в България, но правителството все още има много възможности за действие, отбелязва изданието. Първо, държавният енергиен регулатор трябва да следи по-внимателно разходите на енергоразпределителните дружества, тъй като те се плащат от клиентите.

Според информации в българските медии джипове и други луксозни коли, купени от тези компании, са отчитани като инвестиции и са влизали в сметките на абонатите, посочва списанието и допълва, че от компаниите са опровергали тези твърдения.

„Икономист“ пише и за твърденията за загуба на енергия по пътя от доставчика до крайния клиент и че според българските ЕРП-та загубите са близо 25 процента и цитира експерта Георги Касчиев, който казва, че в други източноевропейски страни тези загуби са от порядъка на 8-9 процента.

Друг начин за намаляване на сметките за потребената енергия, както и за по-конкурентоспособен енергиен пазар са бързите либерализационни процеси в тази насока – идея, спомената от президента Росен Плевнелиев, пише списанието.

То отбелязва, че макар на българския пазар на електричество да действат три компании, българите имат ограничен избор, защото трите компании работят в строго определен район от страната. Така те се превръщат в регионални монополисти.

Европейската комисия вече предупреди България, че само частично е съобразила законодателството си с директивите на ЕС за електроенергията и газа и предложи да й се наложи глоба от 8488 евро на ден за всяка директива.

Докато енергийният пазар на България не бъде напълно либерализиран и българите не получат възможност за реален избор на доставчик, може да се очакват още протести, заключава „Икономист“.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.