БСП извади от долапа уникален министър на икономиката

Тревожното не е, че човек, който приказва като червена бабичка против богатите, става министър на икономиката. Тревожното е, че Петър Димитров, на другия ден, след като го предложиха за министър, каза пред БНР, че негова лична мечта е да превърне „България в най-привлекателната в данъчен план в Европа”. Имал намерения да иска както намаляване на данъка върху доходите на физическите лица, така и по-ниско облагане на бизнеса.
На конгрес на БСП малко по-рано Димитров предложи да се въведе данък „богатство”. На същия конгрес каза също, че плоският данък бил хубаво нещо за икономиката.
Тоест – новият министър на БСП говори взаимноизключващи се неща. Този човек трябва да управлява грамадни реформи – и в икономиката, и в интеграцията с ЕС. Както е известно най-изоставащото министерство в приемането на стандартите и документацията на ЕС беше министерството на Овчаров. Новият има всички изгледи да забатачи работата още повече.
Единственият чужд език, който знае, е руски, а е работил като доцент във Варненския икономически университет – все квалификации, които го правят гарантирано негоден за длъжността министър на икономиката и енергетиката в държава, който трябва да се реформира и то бързо.
Изборът на Димитров показва и кадровата немощ на БСП. Първо тя сложи на този пост Овчаров – компрометиран министър от Виденовото правителство. Заради него събра в едно министерство икономиката и енергетиката. След като Овчаров, който се заиграваше под масата с бизнеса и мощно обслужваше руските интереси (дългосрочни договори за газ, за АЕЦ), се компрометира, БСП вади „ново двайсе” – човек, който може да развълнува с приказките си пенсионерския електорат на партията, но не и да върши работа.
Димитров е и типичен пример за болестта мимикрия, от която боледува БСП. Тя се изразява в рязка конюнктурна промяна в идеите, за да се крепи партията в новите условия – иска данък за богатите, ама после говори за данъчен рай. Първо е против НАТО – после е за. Първо е против войната в Ирак, после е за. Обича си Русия, ама е за членство в ЕС.
И пенсионерският електорат на БСП много добре знае, че става дума за мимикрия – те са си наши, само така приказват, защото сега е такова времето.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.