Гладка смяна на караула в Пентагона

ДПА

Лион Панета. Снимка: фреш консерватив

В сравнение с начина, по който министърът на отбраната на Джордж Буш-младши напусна поста си, Лион Панета си тръгва от Пентагона неусетно – без конфликти, без обвинения и с много похвали за институцията, на която служеше.

Министърът на отбраната говори за службата си в администрацията на Барак Обама в сряда, по време на вероятно последната си пресконференция в Пентагона, след като си подаде оставката в края на първия мандат на Обама.

За разлика от Доналд Ръмсфелд, който бе начело на Пентагона при започването на войната в Ирак, Панета приветства новинарските медии и ролята, която играят в свободните демокрации. Ръмсфелд, който беше на поста от 2001 до 2006 г., настръхваше всеки път, когато журналист му зададеше въпрос за местонахождението на предполагаемите оръжия за масово поразяване, които администрацията на Буш използва като претекст, за да нападне Ирак.

Панета служеше на Обама през целия му първи мандат – първо като директор на ЦУР, после като министър на отбраната от април 2011 г. Обама обяви за негов приемник Чък Хейгъл, като очаква утвърдителен вот в Сената, който Белият дом е убеден, че ще получи.

Като министър на отбраната, Панета заяви, че е бил горд да бъде част от усилието да се доведат две войни, в Ирак и Афганистан, до край и с постигнатите значителни резултати в отслабването на тероризма. Неговата служба в двете агенции бе оформена в много отношения от усилията на САЩ срещу терористичната мрежа Ал Кайда.

Панета заяви, че убийството на лидера на Ал Каида Осама Бин Ладен през 2011 г. е било един от най-запомнящите се моменти през четирите му години в администрацията на Обама.

„Аз ще запазя за дълго време спомена от работата по операцията за Бин Ладен в ЦРУ. Това беше много специална операция и аз смятам, че тя допринесе много за усилията ни да задържим нашата страна в безопасност.“

След като бе служил като директор на ЦРУ и министър на отбраната почти без скандали, 74-годишният Панета планира да се оттегли във фермата си за орехи в Монтерей, Калифорния. Когато неговото оттегляне беше обявено в края на първия мандат на Обама, той се пошегува, че напуска Вашингтон, за да прекарва време с „друг вид откачалки“ (непреводима игра на думи – nut означава както орех, така и смахнат човек – бел.ред.)

За сравнение, кибритлията Ръмсфелд си тръгна, без никой да се пошегува и в момент, който трудно може да бъде наречен апогей на кариерата му. Военният министър на Буш подаде оставка през 2006 г., след като няколко генерали и адмирали от резерва го призоваха да напусне поста, обвинявайки го в „безкрайно невежо“ военно планиране и липса на стратегическа компетентност.

Критиците обвиняват Ръмсфелд главно за лошото водене на войната, при което бе разпусната цялата иракска армия, а много иракски войници бяха пратени в „лапите“ на бунтовниците терористи, което граничеше с гражданска война.

Ръмсфелд подаде оставката си през ноември 2006 г., веднага след като републиканската партия на Буш загуби мнозинството си както в Камарата на представителите, така и в Сената, докато обществото ставаше все по-разочаровано от войната в Ирак. Имаше голямо публично недоволство от факта, че никакви оръжия за масово поразяване не бяха открити и че войната в Ирак измести фокуса от войната в Афганистан срещу Ал Кайда, която бе извършила терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

В своята прощална пресконференция Панета заяви, че операцията за убийството на Бин Ладен е била всъщност „много рискована“. Въпреки че са разполагали със сериозни разузнавателни данни, „ние никога нямахме стопроцентова сигурност, че този, който се намира там, е Бин Ладен.“

Панета си припомни нервността, която той и другите висши служители са изпитвали, но са преодолели благодарение на увереността, която са имали във възможностите на войниците, провеждащи операцията.

Други опити да се подкопае лидерството на Ал Кайда чрез съвместни военни и разузнавателни операции, са някои от най-добрите примери, които той е виждал, за сътрудничество между двете групи, които често са в спор, дори когато имат обща цел. Панета изтъкна, че американското разузнаване и военни са отслабили Ал Кайда и са подкопали възможностите й да нападне САЩ в бъдеще.

Панета напуска поста, докато САЩ са на път да оставят Афганистан да поеме пълната отговорност за своята сигурност до края на 2014 г. Той заяви, че САЩ ще продължат да имат дългосрочен ангажимент към страната, включително чрез продължаващо обучение и оборудване на афганистанските сили и провеждане на операции за борба с тероризма срещу Ал Кайда.

„С продължаващата отдаденост и саможертва на нашите войници, аз съм напълно уверен, докато се подготвям да предам моите отговорности като министър на отбраната, че ние ще победим в борбата да лишим Ал Кайда от убежище, откъдето да напада нашата родина,“ подчерта накрая Панета.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.