О, неразумни юроде, не национализирай ЕРП-тата, ще гризнеш дървото

Масовите протести в цяла България имат една особеност – плакати срещу правителството и Борисов почти няма, тук-там скандирания. Гневът е срещу ЕРП-тата.

Което подсказва как премиерът ще излезе от ситуацията. Ще удари монополите. Как? Няма много варианти. Трябва да развали сделките за продажба на електроразпределителната мрежа. И така ще спечели народната любов предизборно. Но всички заедно ще гризнем дървото. Има и по-интелигентен начин…

Досега нито един политик не обясни какво е в интерес на хората. Не обясни защо ЕК съди България и тя трябва да плаща глоби, защото не е либерализирала докрай пазара си на ток, за да може той да поевтинее. Сега протестиращите искат да се изгонят ЕРП-тата и …държавата да стане пак пълен монополист. И понеже цените при това положение ще зависят в по-голяма степен от правителството, въпросът ще е решен. Уви, това е сладка заблуда. По принцип това означава връщане на комунизма, който поддържа нереално ниски непазарни цени. Това, рано или късно, означава тотален монопол и робство за потребителя. При една такава перспектива, ако правителствата поддържат ниски цени на тока, това ще е загуба за държавния бюджет чрез неговите държавни фирми. И загубата ще я плащат всички пак чрез данъците си. Че и по-лошо ще стане, защото загубите могат да станат неуправляеми.

В момента никой не разследва сериозно защо в цяла България има надписани сметки за ток с по 300-500%. Тихо и полека правителството и опозицията прехвърлят отговорността на ЕРП-тата. Дали е така? Откъде идва този технически проблем? От ниско напрежение и кражби на ток? От производители на ток? Докъде се простира вината на ЕРП? Няма отговор. Вместо това има искания тези ЕРП-та да бъдат изгонени.

Това, което е в интерес на потребителя, е много просто – броят на ЕРП-та да се увеличи и мрежата за доставки на ток да стане достъпна за всички. Да може в един жилищен блок хората да си избират различни доставчици, така както мобилни оператори. Така е в много страни на Запад, потребителят в една и съща сграда може да избира между 5-6 доставчика и да ги сменя с месечно предизвестие. Само така ЕРП-тата ще се конкурират, ще купуват кой откъдето може по-евтин ток и ще предлагат атрактивни оферти за цените. Сега няма такова нещо, а заблудените протестиращи не искат и да има.

Има техническа възможност това да стане. Вече има подобен прецедент с БТК – част от неговата мрежа се използва от конкурентите му мобилни оператори. С ЕРП трябва да се случи точно това – да бъдат принудени да пуснат в своите райони конкуренти, които да доставят ток по тяхната мрежа. Това го има по света. Но не се чува тук някой да го иска.
С изключение на една малка група във Фейсбук – виж тук.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.