Да ти дойде глупак от Америка или бъчвата като акцизен склад

Дянков и Борисов – как краставите магарета се надушват

Производител на вино си е направил изба със стъклена стена, за да спази наредбата на Дянков, че това е акцизен склад и вход за външни лица е забранен (уникална практика за света). Така посетителите могат да гледат през стъклото. Мярката е невероятна, като се има предвид, че за виното не се плаща акциз. Снимка: e-vestnik

За пръв път България ще има финансов министър, който не е финансист, а учител с философско и журналистическо образование. Поредна глупост на напълно дилетантското правителство на Бойко Борисов.

А какъв пък беше досегашният финансов министър? От Световната банка? Да, ама… Там е работил като обикновен чиновник, който събира данни и прави таблици.

Все се канех да напиша още нещо за неговите недомислия, но той взе че подаде оставка. Но, все пак, нека се види за какъв индивид става дума.

Сега наляво надясно пишат, че Дянков запазил финансовата стабилност. Дали? Дотам я докара, че

рухна въобще всякаква стабилност в държавата

И този стар шлагер, който сега ще се опитат да ни въртят – за добрия Бойко и едни лоши дянковци около него – е вече много изтъркан. Така говореха за добрия Филип Димитров, когото провалили едни лоши около него, имало конспирации. Така беше и като падна Жан Виденов, Костов.

Сега така ще започнат да обясняват рухването на Бойко Борисов. Който пък ще се опита да си измие ръцете с дянковци.

А кой направи това недоразумение финансов министър?

Дянков не е друго освен недоразумение. Което премиерът Борисов защитаваше години наред, хвалеше го, даже даваше за пример в Брюксел да си направели дефицитите като в България.

Още първата година Дянков направи най-големия гаф, който нямаше да му простят, дори да беше в африканска държава – не можа да сметне правилно бюджета и финансовата година. И така в края на 2009 г. се похвали заедно с премиера как страшно са вързали дефицита и от чужбина ни хвалят.

Само след 2 месеца Дянков сметна наново бюджета и каза, че в предишната година имало по-голям дефицит. Разбира се, тройната коалиция им била виновна. Няма такава страна в Европа, в която финансовият министър така да обърка сметките. И никой не реагира, тъй като медиите са обвързани да обслужват Борисов.

До каквото се е докоснал прехваленият експерт от Световната банка Дянков, все го е попилял. Както пише за него Григор Гачев (виж тук) – „Дянков се справяше на нивото на казармен старшина, който реагира с „Няма!“ още преди да е чул въпроса.“

Какви негови бисери да припомням? Да са един или два… Каза, че ще взимаме прогнозата за времето от Си Ен Ен, след като Институтът по метеорология на БАН остана без пари. И се гордееше с остроумието си, без дори да разбере, че българските метеорологични станции са част от световна мрежа и дават информация в чужбина, благодарение на която се съставят глобални и локални прогнози за времето, които после пък гледаме по Си Ен Ен.

Сградите на БАН трябвало да се продадат, институтите на феодалните старци да се закрият. И пенсионираха професори и академици, а млади учени не дойдоха за 300 лв. заплата.

Ликвидаторът Дянков…

„Кризата приключи“, каза той през април 2010 г.

За да разберем днес, че тя едва започва. Че стагнацията, която предизвика Дянков, е блокирала напълно икономиката. В това отношение той беше поощряван от премиера и от полицейските акции на другия вицепремиер, с които да уплашат де що мърда бизнес. И да го рекетират.

Да, ама тогава, в началото, по форумите пишеха: „Само така Дянков, мачкай ги, удряй мафията“, „Давай Бойко“,  и прочие.

Давай, давай и до къде стигна работата? „До 5 години ще бъдем по-богати от гърците“, каза Дянков и обеща светло бъдеще. И пенсиите на българските пенсионери щели да са по-високи от гръцките, потвърди той след месец. Оттогава мина една година, ама не сме се доближили до Гърция ни най-малко, дори след като там намаляваха заплати и рязаха пенсии.

Нека види читателят един дребен факт от политиката на Дянков и сам да си прави изводите. С наредба той задължи всички винопроизводители да си монтират скъпа техника в избите и да отчитат ден за ден пред митницата всичко, онлайн, от сутринта към компютъра на НАП. На неосведомения може да му изглежда много държавнически и правилно. Но… виното няма акциз. Води се акцизна стока с нулева ставка, само е потенциална суровина за ракия.

И по същата наредба избата с бъчвите е акцизен склад, в който

не могат да влизат външни лица

В цял свят във винарските изби водят туристи, показват им бъчви, дават им вина да дегустират, да видят на място. Тук българският чиновнически гений в лицето на Дянков е забранил външни лица да влизат в избата. А как да почнат винарите сутрин работа, като понякога с часове не могат да се свържат онлайн със сървъра на НАП (това често се случва по различни причини)?

А защо им трябва да се монтира техника, защо е целият масраф, след като за виното акциз няма? Питай Дянков. А и преди него винопроизводителите даваха подробни отчети за изкупено грозде, направено вино, градуси, остатък и т. н. пред Агенция по лозата и виното и Земеделското министерство.

Но на Дянков някой му е подшушнал, че от джибрите може да стане ракия и трябва да се обхванат здраво винопроизводителите. И както берат душа в кризата, да им тръсне още един разход и задължението да се отчитат онлайн за деня. В резултат много изби изсушават джибрите и ги продават за храна на животни, защото не искат да си имат работа с акцизните изисквания.

И много малки изби се отказват да си слагат казани за дестилация, защото разходите им за техника за контрол са непосилни, при положение, че става дума за малки количества ракия. И така българският производител и потребител се лишава от оригинални и специфични ракии на малките изби, а те пък инкасират загуби от около 10% от продукцията си – от онова, което може да стане на ракия. Защото Дянков въвел такъв контрол.

Да беше отишъл в Шотландия да види как на изхода на казана има един пломбиран водомер и това е. Но той Дянков ще им покаже на тях как се водят сметки. И в резултат по избите обикалят митничари, заяждат се, макар че виното няма акциз, и си отиват с по някой кашон с бутилки.

Така върви чиновническия рекет в България. И това трябваше да ни дойде от Америка. Сега разни умници се изказват, че едва ли не Дянков единствен бил компетентен в това правителство, много лошо, че си отива. Дай Боже да не се връща никога. Той беше бедствие, щетите от което ще възстановяваме няколко години.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.