Русия – власт и метеорит

Метеоритът се спуска над Челябинск. Снимка: Сибирски времена

Метеоритната експлозия над Челябинска област открои любопитни тенденции в руското общество, пише „Ведомости“ в редакционен коментар.

Стана ясно, че жителите на Урал са добре екипирани – освен мобилни телефони с видеокамери имат камери и на колите си. Световните телевизии обясниха на учудените зрители, че руснаците правят видеозаписи, за да имат добри аргументи при контакти с пътната полиция. Показателно е, че очевидците разглеждаха наравно версиите за метеорит, ракетен удар и експлодирал самолет – последните са дори по-вероятни според обикновените хора в Русия, отбелязва изданието.

Блогърите произведоха хиляди шеги, свързвайки събитието със стандартни теми от масовата култура, с политическия момент и стереотипните представи за Русия като страна на сибирските мечки, водката, ядрените оръжия, а вече и на метеоритите.

Властите също действаха според своя имидж, посочва „Ведомости“ и дава като пример местния клон на Министерството на извънредните ситуации , който „първо заяви, че хората били предупредени с есемеси, после се наложи да дава опровержения и обещания да уволни автора на идеята от пресцентъра“.

Президентът Владимир Путин даде обичайните указания. Премиерът Дмитрий Медведев пусна обичайно плоска шега на икономически форум в Красноярск – метеоритът можело да стане символ на този форум. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин с обичайната готовност предложи да започне разработката на системи за защита от космически заплахи. Губернаторът на областта Михаил Юревич се върна предсрочно от командировка и мигновено оцени щетите на 1 милиард рубли, разказва всекидневникът.

Властите обещаха да компенсират щетите; тутакси се разчу, че несъзнателни граждани трошат съвсем цели стъкла, за да грабнат обезщетения. В интернет се появиха обяви за продажба на парчета от сутрешния меторит, може би затова не са ги открили издирвателните експедиции, иронизира „Ведомости“.

Представителите на властта вкупом си поеха дъх, успокоени – жертви няма, няма и кой да бъде обвинен в небрежност. Метеорит е все пак, не е пожар или наводнение, обобщава вестникът.

Жителите на Челябинск и околностите изтъкват, че не е имало никакво оповестяване – нито преди, нито след инцидента. За евакуация изобщо не е ставало дума, подчертава в. „Новие известия“, цитиран от Би Би Си.

Министерството на извънредните ситуации даде първата информация едва след като шокът премина и градът функционираше на практика в обичайния си режим, отбелязва изданието.

На жителите на Южен Урал много им провървя – защото неуправляемият метеорит можеше да падне навсякъде. Ако беше ударил близкото предприятие „Маяк“ за преработване на ядрени отпадъци или завода за унищожаване на химически оръжия на 90 километра от Челябинск – страшно е дори да си представим последиците, пише „Росийская газета“.

През нощта след инцидента вълците в околността цяла нощ надаваха див вой. Меторитната атака събуди мечките в зоопарка от зимен сън и се наложи спешно да им се готви храна, предаде от Челябинск кореспондент на „Московский комсомолец“.

В ликвидирането на последиците от метеоритния дъжд взеха участие 24 100 души с над 4300 единици техника. В региона действат над 18 000 служители на МИС, а от съседни области са пристигнали спасители доброволци и над 160 специалисти по остъкляване, информира „Комерсант“.

Очаква се днес всички детски градини и училища да отворят врати както обикновено. Губернаторът планира тази седмица да продължи обиколките си из осемте пострадали общини.

Медицинска помощ са потърсили общо 1200 души, в болниците за момента са останали 40, според лекарите – всички в стабилно състояние, по данни на руското здравно министерство. 1800 жители на региона са разговаряли с психолози чрез откритата за тях „гореща линия“, добавя „Комерсант“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.