Кипър в очакване на новия президент

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Почти сигурният победител на втория тур на президентските избори в Кипър на 24 февруари Никос Анастасиадис, който се обяви в подкрепа на плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за обединение на средиземноморския остров, е без всякакви скрупули да приеме дори и жестоките условия на меморандума, които ще му бъдат поискани от германците в замяна на очакваната финансова помощ.

От политическа гледна точка може да се каже, че вчерашната неделя на президентските избори бе мрачна за Кипър и би могла да бъде сравнена с Разпети петък. От една страна, кипърците си отдъхнаха от края на мандата на Димитрис Христофиас, който, както се очертава, ще бъде заменен на президентския пост от Никос Анастасиадис, но от друга, приемствеността крие нови изпитания.

Петгодишният мандат на досегашния президент от лявата партия АКЕЛ Димитрис Христофиас бе най-вредният за народа на средиземномроския остров откакто, повече от половин век, съществува Република Кипър. Негативният връх на това управление бе фактът, че страната бе доведена до пагубното за нея положение да склони глава пред международните кредитори по примера на Гърция.

В тази връзка предзнаменованията за президентското управление на Никос Анастасиадис са още по-мрачни. Страхът от пълно заробване на кипърците е повсеместен. Несигурност дори витае и относно самото съществуване на Република Кипър в края на неговия мандат.

Самият Никос Анастасиадис силно се застъпи за плана на Кофи Анан през 2004 г. този план бе отхвърлен на референдум от кипърските гърци . В Анкара предварително тържествуват заради очертаващата се победа на Анастасиадис в неделя. Соченият за най-вероятен победител на тези избори не спира да казва, че ще приеме и най-строгите условия на меморандума с кредиторите, които ще бъдат поискани от германците, независимо какви ще са последствията от това.

Разпадането на кипърската икономика скоростно и безвъзвратно ще донесе подчинение на острова на кредитния меморандум. Злини, много по-тежки от тези, преживели гърците, чакат кипърците, които все още не са осъзнали към какъв ад вървят. Германци, англичани и американци обаче са си поставили този път за цел да деконструират крайно печелившата за Кипър банкова система, която е в основата на икономическия просперитет на острова.

Германците се опитват да се домогнат до съществуващите влогове в кипърските банки. Буквално става дума за грабеж, какъвто бе осъществен в Гърция спрямо притежателите на държавни облигации чрез „подстригване“ и „обратно изкупуване“ на ценни книжа. В Кипър това се готви да стане чрез изземане на част от тези влогове. За това и бе подет този шум за банковите влогове на руските оригарси на острова, а Кипър бе обвинен в „пране на мръсни пари“. Не че това не се случва, но нима са по-чисти руските капитали, вложени в Швейцария, Англия или Люксембург.

По всичко личи, че европейците искат да се домогнат и до природния газ в Кипър. Синьото гориво вече бе сложено на мушка. Това се вижда от писмата, изпратени на 11 и 14 януари от Тройката международни кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ до кипърското финансово министерство. Тройката блокира гласуването на законопроект за създаването на кипърски фонд за управление на приходите от въглеводородите. По искане на Тройката този фонд ще бъде създаден по-късно, след като средиземноморският остров получи статут на страна, постигнала споразумение с кредиторите.

Неприятелите на Кипър бяха окуражени от перспективата, че Никос Анастасиадис ще бъде избран за президент. Германският „Франкфуртер алгеймайне цайтунг“ писа, че Анастасиадис би могъл да отстрани останалите пречки по пътя на Кипър към меморандума с кредиторите. Мнението бе споделено и от лондонския „Файненшъл таймс“. „Никос Анастасиадис застана зад много бюджетни и структурни мерки, които бяха предложени на острова“, писа вестникът.

Други обаче са по-агресивни и искат да използват меморандума за заемите на Кипър, за да обвържат острова към Турция. „Кредиторите на Кипър могат да окажат натиск за изграждането на газопровод към Турция, нещо, което кипърските гърци биха се затруднили да преглътнат“, писа иронично британското сп. „Икономист“.

„Сега или никога“ е шансът, писа с още по-агресивен тон „Ню Йорк таймс“. Опасността от фалит на Кипър „трябва да даде на Брюксел възможност да тласнат кипърските гърци към сътрудничество с кипърските турци, за да се обединят в една хлабава федерация, от типа на тази, предложена през 2004 г. от тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан“, отбеляза американският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.