Бойко Борисов – все по-неубедителен

Бойко Борисов на пресконференцията. Снимка: от тв екрана

Бойко Борисов се опита да отговори на ескалиращите протести с пиар ход, който вместо да върне блясъка на славната му за здрава ръка, създаде съмнения, че премиерът вече не владее положението.

След като мълча в продължение на 24 часа защо сменя ключовия си вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, във вторник той все пак даде пресконференция.

Появата му пред медиите бе представена като отговор на исканията на протестиращите, които той едва в понеделник получил под формата на писмо. За по-голяма достоверност как светкавично Борисов реагира на болката на недоволните бяха поканени и две дами, обявени за техни представители.

Седнали от двете му страни, заедно си министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, те разпалено обясниха, че не искат протестите да се политизират. Даниела Пеловска, представена като автор на писмото, даже стигна по-далеч. Ако утре това правителство подаде оставка, всичко ще бъде сринато, обяви тя и попита какво се е случило с Румен Овчаров и Лидия Шулева, които имали вина за неизгодните договори в енергетиката.

Още докато течеше пресконференцията стана ясно, че Пеловска е изпълнителен директор на макаронената фабрика в Добрич, управител на „Сердика Турист”, шеф на „Добруджански протеин” и на „Хранителни стоки” ЕООД. Дъщеря й арх. Павлета Пеловска е зам.-кмет на район „Изгрев“ в София, назначена от ГЕРБ.

Синът й Васил Пеловски през 2010 г. пък печели конкурс и е назначен като юрисконсулт в Столична община. Самата тя е бивш партиен функционер на СДС и „Новото време“. Пеловска обясни, че тези обстоятелства нямат нищо общо с гражданската и позиция, а Борисов предложи да се прегледат камерите от сградата на Министерския съвет, за да се види, че тя е дошла за първи път при него преди по-малко от час.

Това обаче не беше единственият епизод от кризисната пресконференция, който създаде съмнения, че премиерът става все по-неадекватен на случващото се в страната.

Питан защо се е крил, докато протестите са ескалирали след неделя, той отговори, че тогава е било почивен ден и играл футбол. В понеделник, когато бе съобщено за отстраняването на Дянков, пък работил с министри как да бъде отоворено на исканията на писмото на Пеловска.

По-късно стана ясно, че усилието вероятно е било напразно, защото други организатори на протестите се разграничиха от действията й. Във Фейсбук се появиха съобщения, че никой не я е оторизарал да говори от името на недоволните от правителството и дори бе пуснато компрометиращо я благодарствено писмо до Борисов, докато той е главен секретар на МВР.

Премиерът разясни, че за ГЕРБ и за него е по-изгодно да подадат оставка, но ако го направят, последиците ще са катастрофални, ще се забави усвояването на европейските средства и пускането на магистрали. „За 3 г. съм осигурил финансова стабилност. Нямаме едно спряно евро в Брюксел, единствената държава сме, на която дадоха повече пари. Единствената държава сме, където идва Барозу да открива обекти, на други места не ходи. Построено е повече, отколкото в последните 20 години“, подчерта Борисов.

Той призна, че за това много важна роля е имал и Симеон Дянков и припомни, че „навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина“.

По думите му обаче Дянков не се справил със задълженията си като вицепремиер. Не бил комуникативен с министрите и не е имал подкрепа от никого в ГЕРБ, освен от него. А и заради факта, че семейството му е било в чужбина и често пътувал при него, вземането на решения се е бавело с месеци. Не свършил нищо и по електронното правителство.

„Освен това – защо трябваше да ми причини това със зърнопроизводителите, след като се знаеше, че трябва да има тези 800 млн. лв., които след месец Брюксел ще възстанови?“, попита Борисов. Финансовият министър бе против изплащането на субсидиите сега, тъй като това ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит, но премиерът се наложи под заплаха, че и земеделските стопани ще излязат на протест.

Според Борисов изкарването на мандата на фона на протести означава само да „бере пасивите на студа, зимата и високите цени“, а и неговите нерви също имали някакъв лимит. Не смятаобаче да подава оставка „заради Станишев и Доган“, а е решил да се бори с тях до края.  На призива на сините, които също настояват за оставка на правителството и предсрочни избори, пък отговори:

„С кои очи бе, Костов, ти, който подписа Марица 1 и Марица 3, искаш да ме направиш съпричастен с БСП и ДПС, ако има служебно правителство. В никакъв случай няма да се вържа на Костов на играта, който още веднъж показа, че е много вързан с червените и ДПС, и да остана коалиция в парламента с тях за програмно правителство“.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.