Борисов си отива, но с евтиния ток връща комунизма. Не е шега

Такова твърдение може да изглежда странно, но е истина. Премиерът на държавата каза, че ще намали цената на тока и посочи с колко процента. Бегло смутолеви, че ДКЕВР щели да решат.

Цените на тока се определяха с постановление на Министерския съвет при комунизма.
Сега се определят пазарно, а държавата е създала независим орган – ДКЕВР – според европейските изисквания, който да регулира този сектор. България обаче не е либерализирала пазара на ток по европейските изисквания и поради това ще трябва да плаща глоби по близо 9000 евро на ден.

Част от тази либерализация е възможността всеки потребител да си избира доставчик на ток, да има конкуренция. В момента българският потребител е като крепостен селянин, не може да избира. Или е при ЧЕЗ, или при ЕОН и т. н. Няма доставчици, които се конкурират с цени, както е в Европа. Правителството на Борисов не промени това положение, макар че имаше 3 и половина години. Тоест – предишните не са му виновни.

И точно в този момент премиерът реши да намали тока. Мярка, насочена единствено да потуши напрежението, за да не го помете народното недоволство. В крайна сметка не успя. Но какво следва от това? Това е реално връщане назад. Евтиният ток е сладка илюзия от комунизма.

Когато държавата поддържа изкуствено ниски, непазарни цени на тока, това е комунизъм. Когато цените са пазарни, а държавата подпомага бедните, които не могат да си плащат тока – това е социалдемокрация. С уточнението, че тези социални мерки вече са станали практика в западните общества, дори когато не ги управляват социалисти.
Сега у нас обаче привидно десният Борисов връща комунизма чрез цените на тока. Когато една цена се поддържа изкуствено ниска, накрая някой плаща сметката. И това със сигурност ще е данъкоплатецът, а не някоя партия или политик.

Това не е единственият белег за комунизъм в действията на Борисов и властта. Те са абсолютно идентични с тодорживковата пропаганда в медиите. Слугинските му вестници, телевизии, сайтове веднага го представиха като спасител – намалява тока, гони вражеските чужди ЕРП-та, които смучат кръвта на народа.
Такава пропаганда съществува само в комунистическа държава. Според тези медии Борисов едва ли не оглави протеста. Пълен абсурд – все едно да протестира сам срещу себе си.

А проблемът с тока е съвсем друг – няма избор за потребителя. И се надписват сметки, а не, че токът е толкова скъп. И сега той у нас е най-евтин в Европа.

Но популисткото правителство прилага мярка, която ни отдалечава от Европа въобще. Защото целта е България да влезе в ценовата зона на Европа, да бъде конкурентна на европейската икономика. Тази мярка отдалечава България от Запада.

Любопитен детайл – българинът прие европейски цени на горивата, на каквито ги продава монополистът „Лукойл“. Дори цените им у нас са по-високи от 3-4 европейски държави. Но българинът не приема европейски цени на тока. Излиза, че за премиерския приятел Вальо Златев може…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.