Бившият премиер от БСП Жан Виденов нарича протестиращите „сган“ и „типове“

Жан Виеденов. Снимка: от екрана

В кратко интервю за „24 часа“ бившият премиер и лидер на БСП, който подаде оставка при сходни с Борисов обстоятелства, изрича скандални неща. Нарича протестиращите „сган“ и твърди, че „подобни типове“, дори в Париж „столицата на меките китки“ ги намират по „даното на Сена“.

Ето извадки от интервюто:
Бележка на репортера: Заварваме Жан Виденов на работното му място в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив. Той преподава по дисциплината европейски проекти, а студентите го боготворят.

– Г-н Виденов, бяхте казали преди време, че Бойко Борисов ще си отиде с камъни. Доволен ли сте, че се сбъдна прогнозата ви?

– Не, защото той подаде оставка по съвсем нормален начин.

– Правилни ли са аналогиите със събитията от 1997 г., за които вие казвате, че тогава властта се е търкаляла по улиците?

– Тези субекти и онзи флейтист на власт ли ви се виждаха?

– Миналата нощ имаше доста пукнати глави и кръв?

– В целия свят така се процедира спрямо такива типове. Как иначе да прочистят улицата? Дори в Париж, столицата на меките китки, подобни ги намират по дъното на Сена. Не може държавата да зависи от такава сган.

– Кажете – сходни ли са последните събития по улиците с тези от януари 1997?

– Лумпените са същите. Както и онези през 1991 г., които подпалиха партийния дом и крещяха.– Ако Борисов беше чул протестиращите в самото начало, щеше ли да се стигне до оставката му?

– (Мисли, после поклаща глава – б.а.) Хората ходят да си демонстрират новите костюмчета от Сандански.

– Те обаче казват, че не искат пак да ги управляват Станишев, Румен Овчаров, Румен Петков…

– Чувствам, че са прави да не ги искат.

– А как ви звучи призивът: „Цялата власт на народа“?

– Като изпълнение на флейта.– Протестите ще стихнат ли, или ще има още пукнати глави и кръв?

– И аз си бях пукнал главата м.г. и имаше кръв. Бях на конференция на БЧК. Там ми казаха, че половината народ умеел да превързва такива рани, защото е минал през курсовете им на обучение. Така че напълно съм спокоен.

– Как ще коментирате това, че Борисов на единия ден казва „Няма да дам оставка“, а на следващия я подава?

– Това се дължи на неговата зодия Близнаци.

Виж цялото интервюто във вестник „24 часа“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.