Ню Йорк таймс: Политическият залез на българския Батман

Бойко Борисов подава оставка. Снимка: от тв екрана

Министър-председателят на България Бойко Борисов подаде оставката на правителството след масови протести срещу повишаването на цените на електричеството, корупцията и влошаването на жизнения стандарт, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Въпреки че разумната фискална политика на правителството помогна на страната да не изпадне в нужда от международно спасяване като Унгария и Румъния, увеличаването на безработицата и слабият растеж заедно със замразяването на заплатите и пенсиите и увеличаването на данъците мобилизираха все по-недоволната средна класа, отбелязва изданието.

Оставката на Борисов може да е сигнал за политическия залез на една от най-колоритните политически фигури в България.Бившият инструктор по карате, бодигард, пожарникар и кмет на София някога беше смятан за толкова непобедим, че българите го наричаха „Батман“, изтъква вестникът.

Някои хора бяха доволни от оставката на Борисов, но мнозина останаха песимистично настроени. Като се има предвид тежката икономическа ситуация, малцина изразиха увереност, че управляващите или опозицията ще успеят да решат проблемите на хората, посочва в. „Вашингтон пост“.

Анализаторите са разделени по въпроса доколко разумен е бил този ход на българския премиер. Някои смятат, че оставката му ще помогне за успокояване на обстановката и ще подобри шансовете на неговата партия ГЕРБ на изборите. Други прогнозират, че уличните протести ще продължат, отбелязва в. „Айриш таймс“.

След оставката на правителството планираните за юли избори може да бъдат изтеглени по-рано. Дотогава България вероятно ще бъде управлявана от служебен кабинет, в който Борисов и неговата партия не искат да участват. Това не е изненадващо, защото който поеме управлението на страната в сегашната ситуация, ще загуби, коментира германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Още по темата: Български урок – оставката е знак, че растежът има значение

Оставката на българското правителство след съпроводени с насилие протести е предупреждение за други европейски страни, коментира в четвъртък британският вестник „Файненшъл таймс“.

Въпреки признаците, че най-тежките проблеми в еврозоната и свързаната с тях криза може би са отминали, социалните размирици в Европа в момент, когато тя страда от слаб растеж, могат да се разразят с достатъчна сила, за да свалят дори правителствата на държави, които не са пряко засегнати от кризата, отбелязва вестникът.

Той отбелязва, че десноцентристкото правителство на Бойко Борисов е разглеждано като поредната жертва на „икономиите“. България обаче не е подложена на особено строги мерки за икономии в смисъл на болезнено затягане на бюджета. За разлика от своите съседи Гърция, Румъния и Сърбия, тя не е изпаднала в нужда от международно спасяване.

Безработицата в България е 12 процента и, макар да расте, не е висока в сравнение с тази в други европейски държави. Както отбелязва един пазарен анализатор, държавните й финанси са отлични. Доскоро страната се гордееше като остров на сравнителна икономическа стабилност на Балканите.

Но масовите протести напоследък избухнаха заради неспособността на правителството да постигне ръст в производството и заплащането на труда. Заплатите остават най-ниските в ЕС. Тлеещото разочарование от политическия елит, смятан за корумпиран и обслужващ собствените си интереси, избухна, след като месечните сметки за електричество скочиха до 100 евро при средна месечна заплата от 387 евро, пише по-нататък „Файненшъл таймс“.

Борисов заслужава уважение за това, че подаде оставка, без да рискува по-нататъшно насилие. При положение, че сега вероятно ще има предсрочни избори, всички партии би трябвало да се ангажират да се придържат стриктно към правилата. Предизвикателствата за конституционния ред и демокрацията, каквито имаше в Румъния след протести, довели до промяна във властта миналата година, трябва да бъдат избегнати. След като обаче и двете основни политически сили не се ползват с особена обществена подкрепа, има опасност радикалните партии да бъдат печелившите в един разпокъсан парламент, коментира вестникът.

Главната тема на изборите ще бъде намирането на начини за намаляване на енергийните разходи. Но една от поуките от падането на правителството е, че който и да дойде на власт, ще трябва да удвои усилията за справяне с корупцията, която може би допринася за тези големи разходи. Борисов дойде на власт през 2009 г. именно с това обещание, но напредъкът бе бавен.

Друга поука е, че въпреки цялото съсредоточаване на ЕС върху фискалната дисциплина, растежът има значение. България покрива маастрихтските критерии за членство в еврозоната, обвързала е своята валута с еврото от 1997 г. и избегна дълговата криза. Но това не печели гласове. Това е поука, която могат да изпитат на гърба си дори правителствата на по-богати страни, отбелязва „Файненшъл таймс“.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.