„Търкиш еърлайнс“ и културните войни в Турция

„Стар трек“, казва един коментиращ. „Може и бурка да сложат“, недоволства друг. Новите консервативни униформи, които се твърди, че са създадени за персонала на борда на самолетите на турския авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“, предизвикаха смях и ужас сред интернет обществото.

Те също така изостриха дебата за пълзящ консерватизъм при управлението на умерено ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР). С одобрителното си отношение към откритата набожност и семейните ценности, ПСР е по-близо до американските религиозни права отколкото до моллите в Иран. Но привържениците на светския режим се чувстват обсадени.

Дългите до глезените кафтани за жените и сребристо-брокатените жакети за мъжете изглеждат непрактични. Дилек Ханъф, дизайнерка на униформите, казва, че те са „само няколко сред много други предложени модели“.

Турските авиолинии подкрепиха нейните твърдения със снимки на по-практични модели. Превозвачът, който сега лети до 219 дестинации, спечели миналата година за втори път приз за „най-добра авиокомпания в Европа“ от Скайтракс, програма за определяне на качеството в този бранш.

Спорове се разгоряха наскоро и когато стана ясно, че „Търкиш еърлайнс“ няма да предлага алкохол на борда на всички вътрешни полети без шест, включващи Анкара и Истанбул. По осем чуждестранни дестинации в Африка и Близкия изток също няма да има алкохолни напитки.

„Глобално трезви“, написа в Туитър Бюлент Мумай, журналист от в. „Хюриет“, в закачка с рекламата на „Търкиш еърлайнс“ – „Глобално ваши“.

Компанията оправда стъпките си със слабото търсене на алкохол от пътниците от района на Анадола и други набожни пътници.

Някои казват, че е по-вероятно авиопревозвачът да се стреми да се хареса на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, твърд въздържател, който докато беше кмет на Истанбул, води кампания за премахване на алкохола от ресторантите в града. Подобно на също така набожния президент Абдуллах Гюл обаче Ердоган разрешава пиенето на алкохол на борда на неговия правителствен самолет.

Независимо от това много турци насърчават неговата набожност. На модно шоу през декември организаторите махнаха голите манекени преди пристигането на премиера. Продуцентите на „Великолепния век“, популярен сериал за Сюлейман Великолепни, отрязаха сцените, на които се вижда цепката на бюста на неговата любима съпруга Роксолана, след като Ердоган се оплака, че „нашите османски предци са погрешно представени“.

След десет години на управление на Партията на справедливостта и развитието, Турция е по-богата, по-влиятелна и по-малко забавна.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.